Ahoj, chtěl bych Vás zkušenější požádat o rady, jak co nejjednodušeji položit venkovní dlažbu. Situace je taková, že mám na zahradě trávník a chci tam vytvořit místo pro posezení. Bude tam prostě jen stůl, čtyři židle a to je vše. Je to na občasné posezení u grilování a bude to tam max 5 let, poté to rozeberu a pozemek bude využit jinak. Nevadí mi, když to nebude perfektně rovné. Moje představa je taková, že odkopu travní drn cca 10 cm, vysypu to tak 6 cm pískem, srovnám ho latí a naskládám dlažbu. Žádný štěrk, obrubníky, vibrační deska atd. Je to tak možné, případně jak byste to udělali vy? Děkuji Richard
Ano, to je možné, pro krátkodobý horizont a nízké nároky. Existují i takové plastové desky sloužící ke stejnému účelu, položí se rovnou na trávník. Já bych to nedělal, trávník mi nevadí ani tam, kde griluji.
Lepší, kdyby jste dopředu žádnou představu neměl, protože horizont výdrže dlažby až 5 let je dlouhý a 5 zim s povrchem udělá své. Pokud bude podklad silně namrzavá zemina, dlažbu budete mít už po první zimě rozhozenou vlivem namrznutí a rozmrznutí. Proto je určitě vhodné podsypat štěrkem alespoň fr. 16-22, poté dorovnat kačírkem 8mm a pak ukládat dlažbu v síle cca 4-5cm, nebo ploché kameny. Vrstvy štěrku zahutnit a povrch dlažby zavibrovat. Když spáry jen zasypete jemným pískem, každé jaro to jen dosypete a odplevelíte tak 3x do roka. Pak vám to až 5 let vydrží.
Děkuji za odpovědi, zkusím to polozit jen do toho písku a uvidíme. Chtěl bych Vás požádat ještě o dvě rady: 1) Kolik cm a jakého písku byste pod dlažbu dali? (bude jen na hlíně a na něm dlažba) a za 2) Mám použít plastové křížky a udělat mezi dlaždicemi spáry, které poté vysypu pískem nebo ty dlaždice opřít přímo o sebe beze spár? Díky Richard
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.