Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejjednodušší položení venkovní dlažby

Od: richard* odpovědí: 4 změna:
Ahoj, chtěl bych Vás zkušenější požádat o rady, jak co nejjednodušeji položit venkovní dlažbu. Situace je taková, že mám na zahradě trávník a chci tam vytvořit místo pro posezení. Bude tam prostě jen stůl, čtyři židle a to je vše. Je to na občasné posezení u grilování a bude to tam max 5 let, poté to rozeberu a pozemek bude využit jinak. Nevadí mi, když to nebude perfektně rovné. Moje představa je taková, že odkopu travní drn cca 10 cm, vysypu to tak 6 cm pískem, srovnám ho latí a naskládám dlažbu. Žádný štěrk, obrubníky, vibrační deska atd. Je to tak možné, případně jak byste to udělali vy? Děkuji Richard

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

2x

Ano, to je možné, pro krátkodobý horizont a nízké nároky.
Existují i takové plastové desky sloužící ke stejnému účelu, položí se rovnou na trávník.
Já bych to nedělal, trávník mi nevadí ani tam, kde griluji. :)

hodnocení

2x

Váš postup je možný, jen bych dal na hlínu, pod písek stavební igelit.

Ale na dlažbu bych dal jednu jízdu s vibrační deskou...

hodnocení

0x

Lepší, kdyby jste dopředu žádnou představu neměl, protože horizont výdrže dlažby až 5 let je dlouhý a 5 zim s povrchem udělá své. Pokud bude podklad silně namrzavá zemina, dlažbu budete mít už po první zimě rozhozenou vlivem namrznutí a rozmrznutí. Proto je určitě vhodné podsypat štěrkem alespoň fr. 16-22, poté dorovnat kačírkem 8mm a pak ukládat dlažbu v síle cca 4-5cm, nebo ploché kameny. Vrstvy štěrku zahutnit a povrch dlažby zavibrovat. Když spáry jen zasypete jemným pískem, každé jaro to jen dosypete a odplevelíte tak 3x do roka. Pak vám to až 5 let vydrží.

richard*
hodnocení

Děkuji za odpovědi, zkusím to polozit jen do toho písku a uvidíme. Chtěl bych Vás požádat ještě o dvě rady: 1) Kolik cm a jakého písku byste pod dlažbu dali? (bude jen na hlíně a na něm dlažba) a za 2) Mám použít plastové křížky a udělat mezi dlaždicemi spáry, které poté vysypu pískem nebo ty dlaždice opřít přímo o sebe beze spár? Díky Richard

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]