Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chladná místnost

Od: milsloka odpovědí: 5 změna:

Ahoj,

koupil jsem starý dům po rekonstrukci a mám problém s teplotou v koupelně v tomto období kdy už se netopí. Venku 26°C, uvnitř 20°C, okno dokořán. Večer když zavírám okno tak je uvnitř cca 22°C ale do rána teplota stejně klesne na těch 20 a to bylo v noci +-17°C. Čím je to způsobeno? Dům je zateplen 10cm polystyrenem a je z 45cm pálených cihel. Koupelna je na severní straně. V ostatních místnostech je kolem 23°C v podkrovních místostech i tepleji. Už jsem uvažoval o solárních panelech a topit v koupelně i v létě.

Máte někdo zkušenost jestli se s tím dá něco dělat bez větších zásahů?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

"Dům je zateplen 10cm polystyrenem a je z 45cm pálených cihel."

To je právě příčina. Pálené cihly jsou v podstatě "akumulátor" tepla. Když je necháte vychladnout, trvá dlouho, než se zase prohřejí. Tím spíš, že jsou z druhé strany izolované. Do té doby odebírají teplo ze vzduchu v místnosti. Až udržíte v koupelně vyšší teplotu delší dobu, cihly naakumulují teplo a to pak budou držet i když se v okolí ochladí.

hodnocení

3x

Vidím to tak, že ta část domu, kde je koupelna, je chladná a sousedící místnosti nepřinesou dostek tepla. Bez nějakého zdroje tepla, dokud nebudou i noční teploty vyšší, se stav asi nezlepší.

hodnocení

2x

Koupelnu máte nejspíše orientovanou na sever a nedá se počítat přes den s tepelnými zisky od slunce. Tudíž, cihla jako akumulační materiál už delší dobu nepřijímá žádné teplo od skončení topného období. Pokud se chcete jen trochu ohřát, než se vzduch více oteplí, nainstalujte obyčejný el. topný infrazářič. Jsou volně stojící nebo na zeď. Zapojíte buď přímo na el. vývod ze zdi, nebo do zásuvky. To vás nebude stát skoro nic. Cenově cca od 700 Kč

hodnocení

1x

Pricina : teplo (a chlad) akumulujuci material (45 cm tehla) v tepelnej izolacii (10 cm polys).

Lacne riesenie na vyskusanie : nuteny obeh vzduchu ventilatorom, ked je vonku teplejsie, ako vnutri. Na noc zatvarat.

tj
hodnocení

1x

*smich* Hned to s vámi měním. Co bych já dal za to, abych měl v bytě, jako vy v baráku. 20 stupňů je pro mě ideální teplota a přitom mám v bytě 25 (těch 25 s večerním větráním, jinak bez větrání klidně i 28) a v koupelně stejně tak. Buďte rád za ten chládek (a on chce ještě topit, že je mu zima). Jinak je to kvůli akumulaci cihel, které jsou stále prochladlé. Máte to obráceně. Správná skladba stěny má být 30 cm cihla a 20 - 30 cm polystyren (10 cm polysytren není nic).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]