Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zesílení trámů pro podlahu

Od: dvorakm* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, chci se zeptat jak by bylo možné zesílit nosnost stropu. Plánuji v podkroví ložnici, jen je problém že stropní trámy jsou uchycené na krovech. Síla krovů je 10x12, síla trámů 8x13, sklon střechy 55°. Červeně jsou označeny ty stropní trámy, a otazníkem budoucí místnost. stěny a pilíř na vodorovný trám je šedý.

Jde mi o to zda bych měl dát další trámy na ty stávající, nebo je dát z druhé strany krovů a celé to dohromady stáhnout závitovkami k sobe (trám-krov-trám).

Další věc je, že tam bude ještě mezi dvěma trámy otvor pro schody, který půjde cca do 2/5 místnosti od kraje.

Zesílení trámů pro podlahu

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

nepracuji přímo v pozemním stavebnictví, ale vůbec semi to řešení nelíbí. Jedná se totiž o to, že uvažujete s tím, že zatížení z místnosti (podlahy) se bude přenášet do krovů, pozednic a podobně a to si VŮBEC nejsem jistý,jestli to je dovoleno! Protože se tak zatížení sněhem sčítá teoreticky se zatížením stálým. Zvýší se tím vnitřní síly v krovech a kruty v pozednicích a to tedy bych nechtěl projektovat. Tak leda z oceli (trchu vtipkuju) ale ze dřeva . . .no nevim nevim. Snad pro chatku, ale pro důmza mě osobně palec nahoru nedávám. Když už tak by to chtělo předělat tu střechu celou na tužší konsrukci. (chybí myslim i info o VZPĚRÁCH).

standam*
hodnocení

0x

10x12, 8X13 jsou spis hranolky pro tento ucel, navic kotvit obytnou mistnost na krokve neni vhodne, to co tam mas jsou tzv. klestiny, ktere slouzi k jinemu ucelu.

reseni je, dat dle sirky a delky nosne tramy na stitove zdi.

dvorakm*
hodnocení

V případě že bych zasekal trámy do nosných zdí, jakou sílu trámů, rozteče a počet by jste mi doporučily?

standam*

chtelo by to rozmery daneho prostoru.

dvorakm*
hodnocení

Rozměry místnosti by měly být 4,6m od vodorovných trámů (ty na pilířích) x 4m od štítové zdi po nosnou zeď.

dvorakm*
hodnocení

Myslíte asi tohle řešení? Modře naznačeno.

doplněno 13.06.10 21:55:

Jedná se o pohled shora. A jaký by mohl být rozměr trámů? Abych moc nezvedal podlahu.

doplněno 13.06.10 21:58:

Mám tam asi chybu, nejsou to asi krokve, ale ty vaznice. Moc se v těch názvech nevyznám, tak mě nekamenujte.*stop*

Zesílení trámů pro podlahu #2
frabos

3-4x trám 20x20, na trámy kolmo dřevěné desky, na ně podle potřeby mirelon a plovoucí podlahu, zespoda odhlučnit použitím např.: vaty a udělat záklop, čili podhled.

standam*

tak nejak.

nosny tram 16X20 roztec 70cm a delka 4,5m a bude to OK, na to pak rost. Reknu ti to presne vecer ted u sebe nemam tabulku.

Resp. ti dam hodnoty z meho projektu kde jsem mel navrzene nosne tramy i pro mistnost 4,5 x 4,5 ale nebudu se moc lisit.

Pak pro jistotu a klid v dusi bych si to jeste nechal prekontrolovat at mas klid.

doplněno 14.06.10 06:25:

jinak proc rost a ne rovnou desky nebo prkna...

nosne tramy o teto delce budou 100% krive a rostem to vyrovnam a rozneses vahu, ale pokud se jedna o chatu ..., zalezi na tobe, samozrejme jen pri rozteci do 60cm, kde to bude stejne chtit 2x 1" prkna nebo poradnou desku OSB.

Pri pouziti rostu o rozteci cca 40cm bude stacit 1" prkno. Pokud se jedna o chatu, tak nejaky krocejovy hluk bych neresil izolaci.

doplněno 14.06.10 20:03:

takze doplnuji jak jsem slibil:

plati pro delku 4,5m v zavorkach je roztec

14x20 (70)

16x21 (80)

16x22 (90)

16x23 (100)

hop®
hodnocení

0x

Z mého (v tomto oboru laického) hlediska by toto řešení mělo být schůdné. Předpokládám, že pod hřebenem je pochozí strop, takže v případě budování ložnice (a ne třeba knihovny nebo hudebního salónku s klavírem) se zátěž na krov radikálně nezvýší.

Každopádně bych finální rozhodnutí nechal na statikovi, který svým kulatým razítkem zajistí odpovědnost za případné problémy!

tohle chce projektanta v oboru, mě sezdá, že seto dříve řešilo takhle: (zhruba!)

Zesílení trámů pro podlahu #3
frabos

Takto to může být... Pan z oboru ;)

frabos
hodnocení

0x

Ono se ty kleštiny tváří jako vaznice, poněvadž nesou ještě sloupky ale osobně bych doporučil kleštiny (na obrázku červeně) nezatěžovat. Slouží k jinému účelu, než byste boužel potřeboval. Navíc na tvorbu podlahy nemají dostačující rozměry. Kdyby to byly vaznice, tak by to takový problém nebyl. Budete muset ukotvit nosné trámy, nebo jiné prvky do štítů a posléze na ně umístit podlahu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]