Nejste přihlášen/a.
Ano, MUSÍ!
Nikdy nemůžete mít jistotu, že v některém bytě není zapnutý nejaký spotřebič. Při uzavření přívodu plynu by sice měla zafungovat bezpečnostní pojistka, která spotřebič uzavře, ale ta nemusí na 100 % fungovat. Starší spotřebiče ani pojistku namají.
Po opětném otevření je nutné zkontrolovat veškeré spotřebiče na příslušné stoupačce.
Co jsem slyšel, tak běžný postup je takový, že se všem uživatelům v domě uzavře přívod plynu do bytů.
Pak chodí někdo, kdo zkontroluje jednotlivé plynové spotřebiče při uzavřeném plynu. Pak plyn do bytu pustí a ověří u každého spotřebiče, že plyn hoří a spotřebič funguje. Když je to takto zkontrolované, tak byt může plyn používat.
A aby to mohl zkontrolovat u každého bytu, tak musí být vždycky někdo, kdo byt otevře.
Takto si to já zhruba představuju.
Ono s plynem není zrovna sranda a otevření bytů a kontrola spotřebičů je mnohem příjemnější, než zásah hasičů při pořáru nebo výbuchu.
Stříknout mazivo na hřídel kulového kohoutu jde i z venku - bez uzavírání plynu. A pokud to nepomůže, tak je asi problém uvnitř kuláku a pak nepomůže jeho promazání, ale spíše jeho výměna.
"Takto si to já zhruba představuju"
Zhruba si to představujete správně.
Plynové spotřebiče se kontrolují jen jednou, až těsně před otevřením plynu. Plynař obejde byty a většinou jen oznámí, že se bude plyn pouštět a že si má obyvatel bytu spotřebiče a jejich funkci zkontrolovat.
Já si to nepředstavuju, já to vím to z praxe. Netvrdím, že je to tak správně.
Tazatel má pravděpodobně mosazný kuželový kohout. U toho je běžné, že zatuhne a nedá se s ním hnout. Dočasně pomůže mírné povolení matice, přiměřený úder paličkou (ne kladivem) zezadu do kužele, otočení kličky a znovu přiměřené dotažení matice s následnou kontrolou úniku plynu kolem kužele. Laik by to asi dělat neměl.
Stříknutí maziva zvenku nepomůže, zabroušený kužel dokáže utěsnit plyn pod tlakem, žádné tekuté mazivo nemá šanci se na těsnící zatuhlou plochu dostat.
Co je před plynoměrem, patří plynárnám. Vaše je to až za plynoměrem směrem do bytu. Takže se obraťte na dodavatele plynu,ať stav zkontroluje a uvede do řádného stavu.
Plynová zařízení jsou t.zv. vyhrazená zařízení, jejich údržba patří pouze kvalifikovaným odborníkům, kteří pak tak ručí za kvalitní a bezpečné provedení a provoz.
V bytě máte možná také uzávěr plynu, na kterém musí být trvale nasazená klička pro případné uzavření.
To je zvláštní, když jsem nechával dělat rekonstrukci plynových rozvodů v domě (od hlavního uzávěru u vstupu roury do domu až po jednotlivé plynoměry), musel jsem to všechno zařizovat a platit já. Včetně těch bytových kohoutů a jejich pravidelných revizí. Plynárnu totž zajímá jen hlavní kohout ve sklepě. Na něm dělají každý rok revizi. Z toho, co je za tímhle kohoutem už je zajímají jen plynoměry jako takové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.