Nejste přihlášen/a.
ahoj, chtěla bych požádat o radu ohledně darování bytu. Jak je to nejlepší udělat s přepisem bytu nebo darováním bytu. Děda mi chce darovat byt, když sepíšeme darovací smlouvu, tak se tam platí nějaká daň darovací? a kolik? nebo stačí jen byt přepsat na mě?ale má pak nárok na ten byt i jeho syn, když bude byt přepsaný na mě?
děkuji
Předpokládám, že byt je osobním vlastnictví dědečka. Trochu mne totiž mate výraz " přepis bytu". Ano, kolegyně má pravdu, že pokud je byt v osobním vlastnictví, může vám byt podle svého rozhodnutí bez problému darovat. A také bych doporučila, aby darovací smlouvu vám sepsal právník. Zdá se mi podle vašeho dotazu, že asi syn nebude z darování moc nadšený a může chtít smlouvu zpochybnit. Proto by měla být "neprůstřelná" - právně v pořádku. Potom už jenom bude následovat vklad do KN. To můžete zajistit sama nebo i dědeček. Ale jistě to bude především ve vašem zájmu.
To by byla spíš rada pro dědečka. Ale jestli v bytě bydlí, bylo by solidní zajistit mu věcné břemeno na dožití.
V každém případě sepište darovací přes advokáta, nebo notáře. Poplatky mezi přímými příbuznými nejsou, pouze poplatek za sepsání smlouvy, ale. jak je to mezi Vámi a dědou nevím. Určitě navštivte advokáta. Pokud Vám děda byt daruje, tak je již Váš a nikdo na něj nemá právo. PT /stařenka/
Stáhněte si z internetu vzor darovací smlouvy a dopňte si ji sama. S nepodepsanou darovací smlouvou zajděte i s dědečkem na Městský úřad ( přepážka, kde je Czech point ), kde ji podepíšete a necháte si potvrdit pravost podpisů. Nezapomeňte občansképrůkazy! Se smlouvami ( myslím , že stačí musí být čtyři vyhotovení ) zajděte již sama na katastr, ssebou je třeba myslím kolek ve výši 300 Kč, ale to si dohodněte předem telefonicky. Darovací daň se v přímé příbuzenské linii v současné době neplatí. Po darování syn již nebude mít žádný právní nárok. Pokud chcete sepsat darovací smlouvu u notářky,počítejte s tím, že zaplatíte cca 10% ceny bytu a správnost tím dle mých zkušností nemáte . Viděla jsem již hodně darovacích smluv nanemovitosti a některé byly doslova odfláknuté .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.