Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused navýšil pozemek o výši plotu

Od: julieet odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,

máme potíž se sousedem, který zakoupil vedle náší zahrady pozemek a naváží hlínu, aby vyrovnal povrch, ale již se dostal do výše, kdy přesahuje náš plot a tvrdí, že si to "sedne". Chápu, že do určité míry má pravdu. Ale nám už se plot vychyluje, a také máme starosti s odtokem vody, která bude stékat na naší zahradu a další nepříjemnosti, nevíte někdo, co s tím?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Sehnat odborníka, který to zhodnotí, vypracuje dokument a pak podle výsledku posudku budete postupovat. Vyzvat souseda aby (ne)konal, popřípadě žalobu

Co je to za bláboly? Jaký odborník? Jaký vypracuje dokument, jaký to má být posudek? Mělo by stačit zajít na stavební úřad a dát podnět k místnímu šetření, prozkoumání, jestli úpravy nepodléhají povolení a zda-li stavebník případně žádal o povolení záměru.

Pane Mareši, to nevadí, že to nevíte, nic se neděje. Nikdo nezná vše.

Tak když to nevíte, tak nepřispívejte. a hlavně nemlžte. Měl by jste si svůj příspěvek smazat, protože nic nepřináší.

Když píšete příspěvky v noci, proč jsou tak útočné?

re4zon
Asi protoze chlasta. Nicmene (ne ze bych chtel souhlasit tady s panem kriminalnim zivlem :D), ale ma projednou pravdu, predsedo. Soused dela neco co je patrne v rozporu se stavebnim zakonem = at to setri urad, od toho tam je. Ten mu to muze zatrhnout, naridit uvest do puvodniho stavu apod. Az kdyz se spolehlive zjisti, ze to soused smi vubec delat, budou na miste nejake posudky. Kdyz mi soused rozbije okno, taky si nebudu shanet posudky, jestli to je v poradku..

Tazatel, pokud to není automat, položil dotaz a nikdo nevíme, o kolik se zvednul pozemek, jak hodně, zdali to poškození je od navážky a podobně.

Páč když si sežene "papír" může ho předložit i na stavebním úřadě a dotlačit úřad ke konání, páč ne každý stavební úřad rozhodne, jak si tazatel přeje.

Dojde na úřad, ten sdělí, zatím je to OK. Tečka.

To je dost naivní představa. Stavební úřad rozhoduje nikoliv podle "papíru" ale podle toho, zda-li je to v souladu se stavebním zákonem. A k tomu musí tazatel dojít na stavební úřad a předem si ještě nastudovat stavební zákon aby věc dotlačil tam, kam má. Tolik moje zkušenost. "Papír" si nechte až pro případ soudu, což je nyní úplně absurdní.

Vůbec jako první obvykle postačí rozumná domluva se sousedem a argumentace správným směrem s poukázáním na výši případných pokut v případě, že by nepostupoval v souladu se stavebním zákonem. Tolik obecně a není třeba znát zatím výši plotu ani výšku terénních úprav souseda ani svažitost terénu.

krtek6
hodnocení

5x

ať uhradí opěrnou stěnu místo plotu a zřídí odvodnění...

sef

Proč by měl dělat něco, co nepotřebuje? Tyhle věci je povinen dělat vždy ten, který je potřebuje :)

krtek6

@sef: no...tak přesně to jsi přesně úplně mimo...tohle musí dělat ten, který svým jednáním může tu škodu způsobit...tak, že jí musí předcházet

lilil
hodnocení

1x
Nahlásit na stavební odbor zvyšovat pozemek může pouze v souladu se stavebním zákonem to určitého množství a výšky, jinak musí mít na vše stavební povolení

Jen doplním, jedná se o §§ 213 a 214 Stavebního zákona č. 283/2021Sb.

lmgify

Ten limit je nad 1,5m výšky a 300m2 plochy. Z dotazu mi nepřipadlo, že by to bylo větší.

V případě změn odvodnění pozemku jako důsledek úprav je zapotřebí nějaké povolení.

jeeeda
hodnocení

1x

Navéšeni teréno nad puvodni óroveň o 1,5m spadá podli novyho stavebniho zákono k Jednoduchéch stavbám, je potřeba projit povolovacim řizením nebo pudo o černó stavbo! V povolovacim řizeni ste určitě měl právo se vejádřit.

zakonyprolidi.cz/...

A v maďarštině by jste to uměl? Nebo ještě případně pro hotentoty? *smich*

juelen
Vono to snad nebé tak hrozný aby to bó vo metr a půl vejš ne?

km
hodnocení

0x

Myslím si, že toto není bez povolení ze stavebního úřadu možné. Minimálně byste měl být jako soused informován. Poraďte se na stavebním úřadě.

sef
hodnocení

0x

Soused tam dal maximálně 40 cm, mám pravdu?... Je v pohodě zakonyprolidi.cz/...

Voda by tam napršelo a stekla tak jako tak. Žádný přístřešek s okapem k vám tam neudělal.

Pouze pokud vám způsobí škodu na plotě a vy to prokážete, tak se můžete domoci Náhrady škody

amperr

Soused navýšil pozemek o výši plotu

x

Soused tam dal maximálně 40 cm, mám pravdu?

On má tazatel 40 cm vysoký plot? Tuhle informaci jsem nikde nevyčetl *nevi*.

Pane šéf, vy jste hlava! *haha*

sef

Mám pocit že tazatel plotem nazval podezdívku, nějak si neumím představit, že by někdo nasypal na svah 160-180 cm, klasická výška plotu, hlíny, to by nutně muselo ten plot, což asi nemohl byt plot ale zeď, Jak to by muselo nutně takovou zeď shodit

A teď pánové, kdo je tady hlava? Musíte také podle úrovně dotazů posuzovat kontext :)

Anebo myslíte, jak nám tady tazatelka ukáže na fotce těch 160 cm "plotu"/hlíny? Já myslím že asi určo ne :) Samozřejmě pouze špekulujem, ale vycházím z toho, že není blázna co by vysypal 10 Tater hlíny ze svahu, však si to odhadněte ty objemy...

Já to odhadovat můžu, protože to běžně dělám, tak asi dokážu odhadnout, kolik čeho je potřeba a jak se průměrní lidi vyjadřujō

bude to pár cm anebo fakt 150cm a víc navážky? 149 cm si Klidně může navozit, když se to nebude dotýkat cizího plotu, To přece dobře víte inženýři...

Mimochodem, chápete někdo, proč by mělo více vody natékat k tazatelce? Já si myslím že to je klasický dotaz typu, soused něco dělá, a já mám strach a mluvit se sousedem neumím... Tak šup, jdu se vypovídat na Facebook, e mimino, poradnu cz

amperr

NJN, ale to jsme na úrovni zpráv rada Jerevan

Dotaz na radio Jerevan:

Je pravda, že sovětský občan Ivan Ivanovič Ivanov přijel do Moskvy, vyšel před nádraží a tam vyhrál automobil Volha.

Odpověď:

"V zásadě je to pravda. Nebyl to ovšem Ivan Ivanovič Ivanov ale Pjotr Pjotrovič Petrušenko. Neudálo se to v Moskvě, ale v Tbilisi. A nešlo o auto Volha, ale o bicykl. A dotyčný ho nevyhrál, ale někdo mu ho ukradl."

Tak asi tak.

Mmch. Co dokážou udělat stavební úpravy, se můžete přijet podívat. Debilní soused si nechal udělat kamenný koberec od chaty až k plotu. Srovnal přirozené úžlabí. Do roviny se spádem pár cm. Zatímco dřív se voda z jeho okapu rozlila do stran a zmizela v trávníku, teď za deště pěkně stéká k plotu, vezme to přes podezdívku a o tři metry dál mi nateče rovnou pod chatku. Takže netřeba ani navážet. Kde blb, tam nebezpečno.

Tak ano, očekával jsem, že se opět nasměju. Z nedostatečných údajů vznikají různé "špekulace" pane "vachmajstr". Ale netřeba se řídit pocity. Je potřeba brát dotaz takový, jaký je. A na to neexistuje konkrétní odpověď, nýbrž pouze popis toho, co může soused obecně učinit, aby se jeho strach snížil. Dá se to rozebrat z různých kombinací pohledů. Já bych ještě nezatracoval myšlenku nejjednodušší domluvy se sousedem, pokud se tazatel vyzbrojí těmi správnými argumenty podpořenými zdejšími radami, vědomostmi ze stavebního zákona a ještě podpořenými poukázáním na možné postihy a zaštítit to dotazem na stavebním úřadě.Pak se může akce rozjet dále.To, že tazatel nereaguje , může znamenat, že to zas tak horké být nemusí *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]