Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kameninová forma na pečení - zdravotní rizika

Od: jita odpovědí: 24 změna:
Dobrý den,
dostala jsem starou kameninovou formu na pečení. Chci se zeptat, zda náhodou někdo nevíte, jestli je taková forma bezpečná, jestli se třeba dříve nepoužívaly nějaké glazury, které už dnes víme, že jsou toxické. Nechci silikonové, nebo nepřilnavé formy, právě z důvodu diskutabilní škodlivosti, tak chci vědět, jestli tohle není z deště pod okap.
Za případné odpovědi děkuji

 

 

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

7x
avatar juraja
Tohle jsou nejlepší formy na pečení.
Pokud by bylo nějaké zdravotní riziko, tak už tu tak půlka populace není.
Ostatně se prodávají i dnes.
To je špatný argument. Co DDT, taky dobrý, když přežila většina?
Prosím a co má DDT společného s kameninovou glazurou :-D

Clayman - Na rozdíl od chemického DDT (používaného pár desetiletí) se přírodní glazovaná keramika používá bez následků pár tisícíletí.

 

hodnocení

5x
avatar babkazov

V době, kdy celý svět pekl v kamenině a také v ní vařil a potraviny v ní nechával vykvasit a skladoval, neexistoval chemický průmysl. Je pravdou, že kamenina dlouhými léty používání nasaje kapku tuku a ze začátku pečení je maloučko cítit. Ale používání přežili Egypťané i Římané, přežijeme i my.

Kameninová forma na pečení - zdravotní rizika
kdosi

Jestli se nepletu, tak ze starověkých Egypťanů a Římanů nepřežil žádný, žijí jen ti novověcí z posledního století *smich**ua*

kdosi - No to je zase argument! Něco podobného, jako oblíbená průpovídka kuřáků: "Kouřil - umřel. Nekouříl - umřel taky".

wtf

pochybuju že si jita chystá na pečení formu z období starověkého Říma nebo dob faraonů kdy neexistoval chemický průmysl *smich* ten už tady je pár set let..

Pro úpnost je ale potřeba dodat, že průměrný starověkký Egypťan se zdaleka nedožil ani padesátky. Tedy nemoci typu rakovina nedostávaly moc prostoru.
Tím neříkám, že s takovými formami je problém, jen že ti Egypťani nic nedokazují.
halamus

Římané pili vodu rozváděnou olověnými trubkami.

My jsme nebyli o moc lepší, do benzínu se dávalo olovo, přesněji tetraethylolovo.

kdosi

@magdon: stejně jako argumenty Římani pili víno slazené olovem a přežili to, kouřili a přežili to ... no, nepřežili (ani ti, co to dělali, ani ti co ne) ... čili ani to, že používali kameninové formy samo o sobě ještě neznamená, že by ty formy byly zdravější, než olovo rozpouštěné ve vínu.

O tom olovu ve vínu víme, že zdravé není, o kameninových formách víme, že při správných materiálech zdravé jsou a pokud jsou barvené sajrajty, tak zdravé taky nejsou. Naštěstí těch sajrajtových se poslední dobou moc nevyskytuje, když už se to víc sleduje.

 

hodnocení

5x
avatar magdon

Z porcelánových talířů se také bojíte jíst? Ta glazura na nich je velmi podobná. Je to směs přírodních materiálů (křemičitany, živce...). Kamenina je to nejbezpečnější, co se dá na pečení použít.

No, z plastového talířku se taky klidně najím. ale do trouby bych ho nedal. ;)

 

hodnocení

3x

Kamenina je odolný materiál proti všem chemikáliím. Z kameniny se vyrábí nejodolnější odpadní roury , které jsou i odolné na obrus. Takže co se týče forem pro pečení, lepší neznám a sám mám taky kameninovou. A rozhodně není dobré mít z čehokoli strach. Tím se akorát dopracujete k nějaké nemoci.

 

 

spu
hodnocení

0x

Proč si myslíte, že to lidem visí na stěnách nebo se jim na to práší na policích? Nikdo neví, z čeho je to vyrobený.

Lepší je silikonová

16.06.24 09:26

No fuj...

Na zdech to visí, protože se to nevejde do kredence, je to trochu těžší na manipulaci a je to krásná dekorace. I tak znám lidi (zcela zdravé), kteří starou keramiku na pečení používají. Na rozdíl od dnešních chemických výrobků je složení keramiky a glazury dostatečně známé a generacemi prověřené.

V čem je ten silikon lepší? Tedy na pečení, mimo pohodlnějšího zacházení a skladování?

nov

magdon *palec2* Silikonovou formu za mě nikdy!

spu

Pokrok nezastavíš. Je skladná , nerozbije se, nemusí se vymazávat.

A nevíš z čeho je udělaná, jaký svinstvo se během pečení z toho uvolní. Přeji dobrou chuť.

kdosi

@jenyk: stejně jako to nevíš u té kameninové. U těch silikonových bývá většinou to složené uvedeno přesněji, pokud to není cosi typu "čím víc pruhů, tím víc Adidas".

spu

Ale víme. Neuvolňuje se nic. To by neprošlo testama. A myslíte, že někdo před sto lety testoval vaši kameninovou?

Odpovím za vás, netestoval.

Ať si vaří každý v čem chce. Třeba v banánových listech.

To sice nevím, ale zdaleka není kamenina taková chemická továrna jako silikon.

kdosi

Jasně, zlá chemie, zlá fyzika, lepší nevědět ...*zed*

Kameninová forma na pečení - zdravotní rizika #2

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]