Zdravim, lámu si hlavu nad myšlenkou do jaké miry přiznat klestiny. Buď až do štítu, 20-30cm nad kleštiny nebo nechat čučet vetisinu klestiny. Strop mě netrápí, od horni hrany kleštiny po zem jsem nameril 260 cm. Obávám se, ze teplo bude stoupat ke štítu (strop v nejvyssim bode 350cm) a pretapet podkrovi. Jak byste se rozhodli vy? Konkrétně o prostor se jedna obyvak s kuchyni. Diky
V každém případě bude nejslabší místo zateplení kolem vodorovného trámu co podpírá krokve. Vodorovnou plochu nad které je dostatečný prostor zhora lze vždy dostatečně zateplit. Kleštiny bych nepřiznával, povrch interiéru bude rovný a snadnější úklid a údržba.
Pokud to jde, volím méně pracnou verzi. Tady bych to zaklopil i proto, že kuchyň chce hodně světla - bílý strop. Když jsem kdysi dělal krov, méně pracné zase bylo dřevo přiznat a světlo zajistil větší plochou prosklení na severní stranu:
Tak záleží na tom, jestli máte už hotový projekt vytápění, protože ten počítá s nějakou kubaturou prostoru pro vytápění a vy by jste tím značně změnil parametry pro výpočet tepelných ztrát a tím i rozhodil celý projekt ÚT. Pokud se tedy bavíme o podhledu pod nebo nad kleštinami v protikladu s otevřeným prostorem až po vrchol střechy.
Mimochodem používáte název "štít" pro co? Patrně myslíte vrchol sedlové střechy
majksix
Vytápění mam vymysleno klimatizací v celkové síle 8kw na 80m2 s dostacnym zateplením.
Jestli to máte jen vymyšlené a nejste projektant, tak opět záleží na kubatuře ne na m2. Uvědomujete si rozdíl ve světlé výšce prostoru 2,6m a např. 5,2m? Tak aby vám ta myšlenka vydržela déle , než jepičí život
majklsix
Pane Mareš, jedna se o světlou výšku 2,7 -3,5 metru, nikoliv 5,2 jak píšete. Celkový byt 80m2 x po odecteni sikmin nebude mit ani 3 metrovy strop v průměru po cele delce (opet s rezervou) se rovná 240m3 s dostacenou rezervou. Potrebny vykon 7,2kw. Klimatizace 4,2kw s vykonem topeni v nominalu 5,8 Kw Klimatizace 2,5kw s vykonem topeni v nominalu 2,8 Kw Nehledě na to prijmam teplo prostupem od vytapeneho patra nize a po cele delce 13 metru z vedlejsiho prostoru. Zateplení Prostup zdi - 0,15 Prostup strechou 0,11 Prostup okna a dveře 0,9 Co tam mate dal?
Bez ohledu na vaše energetické údaje bych to nechal otevřené až k vrcholu střechy. Architektonicky to působí otevřeněji, prostorněji. A jak je vidět energie máte "nazbyt" , tak co řešíte? Pro něco se rozhodněte a dobře si to pak zdůvodněte. Veškeré pro a proti držíte v rukou vy, můj názor je nepodstatný.
majklsix
Mam obavu, ze budu topit a teply vzduxh skonci ve spici...
majklsix
Jeste je otazka kdyz udelam parotesku kolem klestin, jestli to par let neuhnije
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.