Máme plynový kotel Vaillant ecoTEC plus a cirkulační čerpadlo Wilo STAR-Z NOVA připojené na bojler. Čerpadlo je napájeno kabelem, který vede z kotle. Zem a nulák jsou ok, na fázi ale měřím nulové napětí, takže čerpadlo ani nemůže běžet (ačkoliv už je nejspíš stejně kouslé). Cirkulační čerpadlo se nejspíš dá nastavovat přímo na kotli v “servisní rovině”: v diagnostickém menu se u něj zobrazuje “zapnuto”, ve funkčním menu (“testovací programy” -> “funkční menu”) se zobrazuje “vypnuto”. Ale ani jedno z toho nejde změnit. Dále v “konfiguraci zařízení” se dá zobrazit “přídavné relé”, “relé příslušenství 1” a “relé příslušenství 2”. Cirkulační čerpadlo je podle téhle konfigurace připojeno na “relé příslušenství 1”, na dvou zbylých je v nastavení uvedeno externí čerpadlo. Napadlo mě, že by bylo na kotli nastaveno špatné relé, na které je cirkulační čerpadlo připojeno (ve skutečnosti by třeba mohlo být na tom přídavném), ale nevím, jestli to můžu bez nějakého rizika v tom nastavení jen tak změnit a vyzkoušet? Dům máme teď pár měsíců a předchozí majitel v těchto věcech neví vůbec nic, takže nevíme, jestli to tak je od začátku. Jak jsem psal, čerpadlo už bude nejspíš stejně kouslé, ale nejdřív bych potřeboval vyřešit napájení a pak teprve bych zjistil, jestli čerpadlo je potřeba vyměnit. Děkuju případně za nápady, co vyzkoušet.
Čerpadlo by som dočasne zapol napriamo cez vidlicu do zásuvky. Tým si ujasníte, či ešte funguje. V kotli by som (po jeho bezpečnom odstavení od elektriny) skontroloval, kde je kabel čerpadla pripojený. Pozor na to, aby ste z kotla nenechali visieť nezaizolovaný kus kábla. Zaizolovať aspoň páskou. Relé sa ako na potvoru rozbehne a …
Na kotli je pro toto čerpadlo konektor. Měl by tam být minimálně další konektor ... výstup toho přídavného relé... Zkuste přepojit to vaše čerpadlo tam a zapnout v programu... doplněno 16.06.24 23:01:
Nevím, jestli máte toto...jestli se dostanete na úroveň pro instalatéry, str. 17
doplněno 16.06.24 23:04:
Pokud jste technicky zdatný, pomůže vám to. Tento kotel nemáme, ale prošel jsem si nastavení kotlů Ponast s dvěma typy regulátorů...
Jojo, příručku mám, do úrovně pro instalatéry se dostanu, tam jsem právě přepnul i to napájení pro čerpadlo. Je toho tam fakt hodně, ještě se tím někdy pořádně proberu.
Děkuju oběma, čerpadlo zítra připojím na zásuvku a uvidí se, to je dobrý nápad. A zkusím se tedy podívat do kotle, jak to tam je připojené a případně přepojit na jiné relé a přenastavit, jestli se povede. A tušíte, proč je vůbec čerpadlo připojené na kotel? Protože jsem neobjevil, že by se z toho nastavení na kotli dalo nějak ovládat. Co jsem se dočetl, tak čerpadlo (asi) běží nonstop, když je vše funkční. Takže pak nevím, proč není jen zapojené do zásuvky.
Asi nemá běžet nonstop, ale v zavislosti na zapálení a dochlazování kotle, na čemž není co nastavovat a zároveň prosté připojení napřímo do zásuvky by to nemělo jak zajistit, tam by opravdu běželo furt
Prostorový termostat máme, ale dá se toho tam nastavit míň než přímo na kotli. Vyloženě k cirkulačnímu čerpadlu tam nic není, ledaže by to bylo pod něčím schované, co se na první pohled tváří, že s tím nemá co do činění. Ještě se tím někdy prolistuju, až bude čas.
Tak čerpadlo je v kotli připojené k přídavnému relé, takže stačilo změnit v nastavení, kam je cirkulační čerpadlo připojeno (bylo to tam špatně), relé cvaklo a už je tam napětí. Čerpadlo samotné je teda na odpis, ale to se dalo čekat, koupí se nové a mělo by to fungovat. Díky všem zúčastněným. Ale co jsem to proměřoval, tak pod proudem je to pořád, ať kotel topí nebo ne, ať se odebírá teplá voda nebo ne. Kotel to nijak nereguluje. Koupím variantu čerpadla s termostatem a časovou regulací, aby nemuselo běžet nonstop.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.