Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povolování upínací matice na flexe

Od: diesel® odpovědí: 19 změna:

Kolegové rádci, kutilové či mechanici. Dotaz co může způsobovat povolování upínací matice držící řezný (brusný...) kotouč na vřetenu.Tedy vždy je to při vypnutí, jen s rašplovým-brusným na dřevo (nwn jak se oficiálně jmenuje) se to povolilo při práci.

PS jde o 125mm

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Může to způsobovat setrvačnost toho rašplového kotouče.

Když je kotouč roztočený a vypneš flexku, tak flexka zastavuje (zpomaluje) rychleji, než zpomaluje ten kotouč a rozdílem "zpomalení" se dokáže kotouč povolit.

Když stejný pokus uděláš s řezacím nebo brusným kotoučem, tak tam se to neprojeví, protože jsou lépe sevřené a nemají tak velkou setrvačnost.

hodnocení

No setrvačnost to způsobuje to vím , na to bych se neptal, ale proč jen na té jedné bez ohledu na kotouč i normální tenký řezný nejen ten "rašplový"! Na žádné jiné to nedělá a nedělalo.

hodnocení

0x

Setrvačná síla.

Řešení je myslím snadné, matici utahovat klíčem a nikoliv pouze rukou. Je pravdou, že při dotahování klíčem se občas stává, že matice pak jde povolit jen značnou silou, ale podle mých zkušeností pomůže podložka, kolečko vyseknuté z kartonu.

hodnocení

0x
Nam to delalo u brusek Milwaukee bezne se vsema kotoucema. Vyrobce tam daval nejake papirove podlozky. Rekl bych, ze to zpusobuje vice veci. Myslim ze pomohlo dat rychloupinaci matice. Ale uz je to dlouho... Ted jsme zustali u bosch a tam se mi to jeste nestalo.
hodnocení

když jsem dle zvyku z práce (ale z 230 než nám zakoupili rychloupínací)jsem vypodložil mezikružím vystřiženým z rabice, tak je to na řezném 1:1, lamelový vždy při proběhu povolí. Asi zkusím ten rychloupínací, pak bych sem dal vědět zdali to dělá taky.

Ještě +, že mám vícero rozbrusek.

@diesel

Úvodní otázka je parádní, srozumitelná, ale nechceš tu Tvou reakci(dnes v 17:38) na odpověď trochu slohově upravit? Je to takový trochu slohově splácaný.

hodnocení

mně to sice přijde srozumitelné ale budiž. S vypodložení papírem -klasický řezný jednou se povlí a jednou ne a s lamelovým či brusným se potom povolí vždy. stačí?

km
hodnocení

0x

Mě se povoluje šroub držící vrták v řezací korunce. Trochu pomohla kontramatka, ale ne úplně. Stejně se povolí.

hodnocení

0x

Mně pomáhalo vždy zdrsnit dosedací plochu(ke kotouči) upínací matice, do matice řezacím kotoučem zářezy, to funguje!

Ale fungovalo i dát podložku z plastu. Vyvrtat díru do plastu dle průměru hřídele, klidně stromečkem, pak nahrubo vystřihnout nůžkama na papír a podložka je hotová. Byla ze dna nějakýho kyblíku s jogurtem. Papír na vizitky a další by mohly být lepší, líp držet. Ale nevím jak je to s životností

hodnocení

0x

A která rozbruška to dělá? Tedy výrobce? Nešlo by na zkoušku použít "podložku a matici" z jiné brusky se stejnými rozměry? A pak případně řešit dále, pokud by to nebylo ono...

hodnocení

Nepomůže zkoušel jsem od dalších dvou výrobců nepomohlo .

hodnocení

0x

Nie je príliš voľný závit na vretenu flexy? Myslím rozmerovo,či nejde do mínusu oproti norme.

hodnocení

0x
Napadá mě, jestli nemůže být příčina v načatém úhlovém převodu. Možná, pokud by byly částečně poškozené zuby nebo velká vůle mezi koly, mohly by se při vypnutí a tím změně směru působení síly jakoby zakusovat do sebe a tím způsobovat vibrace a nerovnoměrný chod s následkem povolování matice hnané setrvačností kotouče.
Ještě mě napadla jedna možná příčina - pokud ma bruska softstart, teoreticky by mohla umět při vypnutí i elektricky brzdit a pokud by to tak bylo, mohlo by se i tohle podělat a brzda (zkrat motorku) fungovat moc aktivně.

hodnocení

0x

Velikost unášecí síly je závislé jedině na velikosti třecí síly mezi styčnými plochami. Velikost třecí síly závisí na třecích vlastnostech styčných ploch a na velikosti přítlačné síly. Tedy příčinu je nezbytné hledat v třecích vlastnostech styčných ploch unašeče a použitého nástroje a jejich přítlačné síle-utažení upínací matice. Tento nepříjemný stav může také ovlivnit i razantní zastavovaní, případně spouštění jak zde někteří uvádíte. V tom případě je nezbytné zvýšení tření mezi unačem a použtým nástrojem jak uvádím výše..

Zdravím -miro

K prostému zvýšení tření by asi pomohla "podložka" ze smirglu, případně dvou vrstev slepenych hladkou stranou k sobě. Přes smirgl jsem už povovil hromadu hladkých válcových dílů, které se nesmely poskrabat třeba celistma svěráku.

kutil
hodnocení

0x

Příčina je jasná, jak tu někteří psali - motor brzdí a zpomaluje, přitom setrvačnost kotouče matici povolí.

Nebudu řešit rozdíl těchto sil, ale upozorňuji na NEBEZPEČÍ.

Mě se stalo něco podobného a roztočený kotouč při tom z brusky vyskočil a běžel pryč. Naštěstí nikoho nezasáhl a zstavil se na zahradě v trávě. Pokud se matice povolí, tak to může vést k vážným problémům a někoho zranit.

Mě pomohlo vyměnit obě upínací části (matici i tu druhou část) a pořádně dotáhnout.

Velmi správná připomínka. Řezný karborundový kotouč asi moc nebezpečný nebude, ale třeba pilový kotouč na dřevo letící po dílně, to už je o hubu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]