Nejste přihlášen/a.
Kuchyň jsem dělal před pár měsíci. Pracovní deska byl jeden z nejdražších předmětů a tenhle detail prostupu mi taky nedá spát. Předchozí deska dopadla jako u Vašeho příbuzného, ať jsem dělal, co jsem dělal. Takže s novou deskou jsem nespěchal. Na hranách mám lišty 2 mm ABS a veškeré prostupy (baterie, dřez, varná deska), tzn. místa, kde je vidět struktura materiálu desky jsem pečlivě natřel bezbarvým lakem. Mám tam 3 vrstvy. Zapomeňte na impregnaci chemoprénem nebo silikonem. Je to čuňárna a dlouhodobě to nedrží. Potom samozřejmě osadit baterii s kvalitním těsněním a dobře utáhnout. Dobře znamená silou, ale ne na krev. Když to utáhnete na krev, tzn. baterie bude v kontaktu s deskou, nedá se vyloučit, že časem nepraskne ta vrchní vodotěsná fólie na desce. To by bylo fatální. Krom prostupu pro baterii je třeba ošetřit i další exponovaná místa, tj. zde zejména plochu řezu pro dřez. Tady jsem měl problém - původní dřez dnes již neexistujícího výrobce Norma měl po obvodu těsnicí gumu, tohle řešení se dnes už moc nepoužívá, takže na radu instalatéra jsem původní dřez podlepil silikonem. Mám tam několik housenek kolem dokola, tudy se vlhkost z desky na plochu řezu opravdu nedostane. Poslední místo, kde jsem měl u staré desky problém, byla zadní hrana. Ta byla sice olepená už přímo z výroby, ale jak se po letech ukázalo, právětohle byla Achilova pata původní kuchyňské linky - primárně zatékalo přes nedostatečně těsnicí olep zadní hrany a ne okolo baterie - obě místa jsem měl jen tak 20-30 mm od sebe. Deska tedy vesele bobtnala a já mohl baterii utahovat, jak jsem chtěl, utáhl jsem, deska vyschla, baterie se povolila, do desky znova nateklo a tak pořád do kola, až nebylo k čemu utahovat. Takže - řešením je prevence - instalovat pořádnou těsnicí lištu k zadní hraně pracovní desky, resp. po celém obvodu, kde deska přiléhá ke zdi ( u mě i jeden bok). Ať se dílo podaří.
Přikládám pokyny výrobce desek, kterak se chovat k prostupům a výřezům.
![]() |
Pokyny_pro_zpracovani_Pracovni_desky.pdf | 1.79 MB |
fígl v tom není, jen se to musí udělat správně...
1) mít desku tloušťky 36-40mm
2) vykroužit otvor
3) vyřezaný vnitřek otvoru zamazat silikonem, aby se povrchově vůči případné netěsnosti ošetřil boční řez desky, která by jinak nebyla chráněna proti vodě
4) porádně a správně nainstalovat baterku vč. těsnění a dotáhnout tak, aby neměla mezi deskou vůli a neprohýbala se...viz. bod 1
5) nebýt hovado a baterku a okolí dřezu pořádně a pravidelně udržovat
VyVrtaná díra v desce se musí zalepit třeba chemoprénem, prostě natřete ten vývrt zevnitř chemoprénem a necháte pořádně zaschnout, aby se zamezilo vsakování do řezu. Dále musíte mít kvalitní stojan kovou baterii s dobrou gumičkou a pořádně utáhnout, aby minimum nebo vůbec nic nepro teklo pod baterii
Ne vždy se může umístit stojánková baterie do plechu dřezu
Výztuhy se prodávají v různém provedení a ano, opravdu je tam nutná. V nouzi bych si udělal i vlastní na míru, pokud by vhodná nešla sehnat. A na tlouštce materiálu dřezu se šetřit nevyplatí. Z uváděné hmotnosti poznáte, zda se jedná o papírák, nebo ne. A nedporučuji ty s krupičkovou povrchovou úpravou "proti šmouhám", hrozně blbě se ten hrbolatý povrch čistí.
K instalaci baterie přímo do dřezu nic nenamítám, taky jsem to zvažoval. Krom manželky a nákladů (dřez jsem použil stávající) mě odradily dřezy po různu instalované v práci nebo vystavené v hyper-super-hobbymarketech. Dřez měl vždy sílu a tuhost papíru (nová doba, jeden z důvodů udržovat původní výrobky) a baterie v něm sice držela a těsnila, ale při pokusu o štelování ramínka se to celé kroutilo jako žížala po zásahu elektrickým proudem. Předpokládám, že zespodu patří nějaká výztuha, kterou tam místní všeumělové nedali. Je to tak? Nebo se vlastníci nového zařízení musí smířit s tím, že lépe už bylo?
Zespodu se dává pod dřez výztuha ale taky se dají koupit dřezy s větší tl. plechu. Stačí si připlatit
Nojo, no: Při placení se usmívejte. Bohužel příplatek není záruka kvality - lze i připlatit a dostat standard
Jak jsem psal, já jsem zůstal při pořizování nové kuchyně u 20 let starého, ještě poctivého dřezu. Čas od času ho důkladně vydrbu novou houbičkou na nádobí a je jak novej. Zato jsem investoval jinde - deska mě stála 10k a čekal jsem na ni 2 měsíce. Ve finále mi ji odmítli přivézt, má přes 3 metry. Ale když se manželka shlédla zrovna v tý jediný...
Podle mě je teda nejlepší baterie ve zdi. Proč se to už 30 let tak nedělá je otázkou. Je to řešení léty osvědčené, žádné gumové hadičky a podobné nesmysly, prostě ve zdi máte armatury na připojení baterie, na které ji připojíte.
fígl spočívá v tom nenechat to vyříznout hňupovi v OBI Plzeň, ten vyříznukl díru na dřez podle vnějšího obvodu dřezu...takže dřez v podstatě priopadnul dírou...včetěn baterie...na novu desku jsem v rámci reklamace čekal 1.5 měsíce, bo manželka jinou nechtěla
Fakt nevím co řešíte... Každý má názor svůj. Také bych zde přispěl s trochou do mlýna...
Mám starou linku Asta (hlubokej totáč)..Dvoudřez a dříve byla osazena 2 kohoutková baterie- zavrtaná v desce.
Před cca 18 lety byla vrchní deska vyměněna, opět vyvrtána díra pro baterii (tehdy modernější pákovka) a dodnes
bez nějakých dalších opatření stále funguje. A že by vypadala deska nějak blbě? Ne. Otíráme pouze suchým hadrem ...
Jeden môj bývaly kolega to rieší inak. Vyberie si kuchynskú dosku aká sa mu páči, lacnú a keď sa zničí tak ju jednoducho vyhodí a kúpi inú novú lacnú,čo sa mu páči.
Tak kvalitného umakartu sa už asi nedočkáme,aby doska vydržala roky. Tak lepšie je kúpiť lacný šmejd ako drahý šmejd.
Levnější jsou ty tenčí t.j.28mm a ty dražší jsou pak 38mm. Takže nevím, jak poznáte, že to je šmejd. Co je nepraktické, to jsou dřevěné desky z masívu, které nemají povrchovou úpravu nebo povrchová úprava za pár let zdegraduje. Pak se k tomu přidá špatná údržba, nestírání vlhkosti a problém je na světě. K rozdílným materiálům se musí člověk chovat různě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.