Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může být CYKY kabel trvale ve vodě?

Od: ele odpovědí: 27 změna:
27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
10.06.24 22:02
hodnocení

2x

ne

hodnocení

1x
Všeobecně ne.
Kdo bude tvrdit ano tak ať odkáže na konkrétní technický list výrobce.
elee
hodnocení

No a když do chráničky na teče voda a nemá kudy vytéct?

Tak se ukáže v jakém je stavu izolace.
krtek6

já jsem ho zrovna prakticky viděl v sobotu asi na 10cm vzálednost...kámoš ho měl v bazénu a měl na to napojený nějaký světlo...*smich*

No a když do chráničky na teče voda a nemá kudy vytéct? - tak je to blbě navržená a provedená trasa.

..kámoš ho měl v bazénu a měl na to napojený nějaký světlo... pro použití pod vodou se používají speciální kabely:

čtěte zde

Jak prodloužit ka/...

Pro ponorná čerpadla, kde celý nebo část kabelu bude ponořena ve vodě, volíme speciální kabel TITANEX, který je určen k trvalému ponoření pod vodu. Délku kabelu zvolíme tak, aby kabel TITANEX končil cca 1-2 m od paty vrtu/studny. Zde v propojovací krabici kabel napojíme na běžný silový kabel CYKY, který povedeme do elektrického rozvaděče nebo ke zdroji napětí. Použití kabelu TITANEX po celé délce není ekonomické (vyšší cena) ani technicky vhodné. V případě demontáže čerpadla je vhodnější odpojit kabel přímo u paty vrtu/studny (v propojovací krabici). Pro volbu odpovídajícího průřezu vodiče je zohledňujeme vždy celou délku kabelu od čerpadla až ke zdroji napájení.

elee

tak je to blbě navržená a provedená trasa. - jak to myslíte? Jakože chránič ka v zemi má být vy spárovaná a někde uděláno odsávání? Nebo že chránič ka musí být vodotěsná?No já teď nevím jestli jí mám propíchnout aby s ní ta voda mohla vytékat anebo co :)

Neboli, co udělá takový kabel uloženy v chránič C v zemi, když v těch ranních se bude voda a naopak nebude mít kudy vytékat? Třeba po 50 letech...

Jasné, dřív se ti kabely hodili rovnou do hlíny a nechalo se to tak, drží to třeba 70 let v pohodě nic tomu není, já se ptám na situaci, kdy právě v té chránič C to bude jak ve vaně, chápeme se?

Kdoví jak a kde to ošidili, a jestli se to za těch 60 let nerozpustí?

@krtek6: Nebude ten tvůj kámoš náhodou na téhle fotce?

(Vypůjčeno ze serveru Elektrika.cz, z rubriky nazvané "Hrobař varuje")

Může být CYKY kabel trvale ve vodě?

chránič ka musí být vodotěsná?No já teď nevím jestli jí mám propíchnout aby s ní ta voda mohla vytékat anebo co

Nepomyslel jste na možnost trasu položit ve spádu? To jde i na rovině. Běžně se chráničky ukončují šachtami a ty se dají odkanalizovat..

Chráničky KOPOS mají s certifikovaným příslušenstvím (těsnící kroužky) krytí IP 67

IP x7 ... ponoření do vody – ochrana před dočasným ponořením do vody (omezeno tlakem a časem

(30 min. – ponoření do hloubky 1 m)

hodnocení

1x

CYKY kabely se ukládají do země. Jsou sice v pískovém loži, nebo v chráničce (tam kde je to potřeba), ale vlhkosti se nevyhnou. Jsou k tomu vhodné, pokud jsou mimo budovy a nejsou na kabelových roštech, nebo pod omítkou. Není to však uložení přímo do vody, to nelze.

klj

No ale když do chráničky nateče voda, tak je to stejné, jako kdyby byl v bazénu...

klj - když do chráničky nateče voda, tak zase vyteče, leda, že byste ji na koncích "zatemoval".

amperr

To by mě tedy zajímalo, kdo donutí vytéct vodu z blbě udělané chráničky, prohnuté do U. Dle mých zkušeností jedině zásah vrtákem.

V terénu se mimo zapískování kabelů, v exponovaných místech jako chráničky používají různé kabelové žlaby, nebo průchodky, např. z betonu, nebo z plastu. Není s tím žádný problém.

hodnocení

0x

Když tam bude jen tak ležet, tak se určitě nerozmočí :)

A nyní vážně. Pokud budete chtít kabel provozovat na vysoké napětí, tak ne. Musí mít atest např. na použití v pitné vodě pro použití např. ve studnách - používají výrobci čerpadel atd..

Pokud hodláte spáchat sebevraždu v bazénu, tak je použití cyky vhodné.*smich*

amperr
hodnocení

0x

Jen blbni. Viděl jsem kdysi připojenej motor 10+kW, 3x400V, pravda slaněným vodičem v gumové izolaci, taženým skrz nádrž s řeznou emulzí. Ten přívod byl navíc pohyblivej *zed*. Darwin by měl radost...

Ale tazatel nepíše, že do něj bude pouštět proud *ee*

amperr

Pravda, já bloud, dyť on ho tam chce jen uložit. V tom případě bacha na volný konce. Měď má tendence ve vodě zelenat (asi by radši pila vodku). *smich*

Ještě pozor, on ho tam ani nechce ukládat, on jen sonduje, jestli tam může být *smich*

Pozor, on nechce jen sondovat jestli tam může být, on jen sleduje průměrný počet odpovědí za den

hodnocení

0x

Když do něj pustíte maximálně 12 Voltů, tak vám nemůže nikdo nic říct.

ANo, pustil bych 12V, na konci zase měnič na 230V -střídač

Pokud to má usmrtit žraloka, tak 12V stačit nebude *smich*. Ve vhodný okamžik mu to strčit do tlamy a pak zkousne...

klj

A co Torpedo marmorata - je jedním z elektrických parejnoků žijících ve vodách v blízkosti Evropy. Má schopnost vytvářet elektrický proud, kterého používá při své obraně i lovu. V přední části trupu má párový orgán ve kterém vzniká elektrické napětí 220 V vyvedené do prsních ploutví.

je to napětí střídavé nebo stejnosměrné? :))

vernon
hodnocení

0x
Ne. U CYKY kabelu nelze zaručit izolační stav ve vlhku. Do chráničky téct voda nesmí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]