Nejste přihlášen/a.
Ahoj
I. Mějme tuhle trubku PE HD 32x2mm - tenkostěnná
Řekněme že budu mít volné (zdarma) 20, 50, 200 m téhle trubky.
Nechám jí v klubu opřenu vo zeď a připojím na to výstup vody do zahrady.
Zajímá mě, o kolik se zhruba zvětší objem vody (aby to pobrala expanzka) na 10 metrové trubce, ať se to dobře počítá. Řekněme že voda bude z 10°C studny do kolika °C tak to nevím.
Ii. Trubka nebude optimálně vystavena slunci, bude to klubko postavené navíc vertikálně o zeď na západní stranu. Z toho vyplývají dva problémy, jak se bude míchat voda? A jak to vypustit na zimu
Ale i kdyby se to ohřívala jen na teplotu okolního vzduchu, tak je to užitečné. Na takovéto domácí zahradní sprchování, samozřejmě tam nepůjde plný průtok, bude to ale třeba taky několik dní odstavené... proto zjišťuju, kolik můžu mít objem vs. místo v expanzce, aby to nevybuchlo bojlerový pojišťovák tam dávat nechci a tlak v domovním řádu mám nastaven na 3,5 baru.
iii. Další věc je, jestli je tahle trubka vhodná na teplou vodu, což asi není, tak asi bych přední musel nainstalovat snižovač tlaku na 1 bar co?
Já jsem měl na střeše několik stovek metrů 3/4" trubky. Ohříval jsem tím vodu v bazénu. Musel jsem ale hlídat děti, páč při spuštění začala téci hodně teplá voda. Na popálení by to stačilo. po chvilce byla jen teplá. Ale bazén to vyhřálo.
Vada byla, že jsem tam dal hodně kolínek a byl velký odpor. Musel jsem na čerpadle přidat tlak. Asi po třech letech byla první prasklina za zimu, pak se každý rok přidávallo množství praklin. Páč vypoustit to nejde a mnozí radili, vyfoukat vzduchem, to taky nejde.
Teď po postupně demontuji a likviduji.
Zdravím,
na jeden metr vaší trubky bude objem cca 0,6L, takže na 100 metrech cca 60 litrů vody.
Pokud vezmeme roztažnost 4%, což je lehce přehnané, tak to dělá 2,4 litru. A roztažnost trubky myslím že bude větší..
Takže bych k takovému domácímu experimentu neřešil expanzku. Ale tu trubku, která na to není vhodná, nenechal postavenou vertikálně jak uvádíte, bude se deformovat, z kluba můžete mít brzo zpláclý ovál.. lépe jí alespoň položit horizontálně smotanou. Bude dost pracovat...
Jak se bude voda míchat nevím, ale poteče vám určitě teplá, možná kratší dobu, pak delší dobu vlažná a nakonec, to víte.. Ale zásoba 60 litrů není málo.
Na zimu vypustit pomocí tlakového vzduchu, i to není stoprocentní. Ale přeci jí nechcete rozbalit a vylévat..? Toto by mělo stačit. Proto počítat s vývodem na připojení vzduchu.
Ano, trubka není vhodná na teplou vodu, ale zkuste, něco vydrží. Možná dříve praskne v napojení.
Ale.., máte-li zdarma, přeju hodně zdaru s domácím experimentem
Expanz už je v řadu. Myslím že má 8 litru.
Tady se píše o roztažnosti trubek, no, cílem je aby se nezvyšoval moc tlak, takže je ideální když se bude moci natlačit trošku zpátky do exp.
No to je fakt, že bude pracovat, na umístění na plocho není místo, takže vyvstává nová otázka, jak to uchytit na zeď, vidím to na minimálně dva konzole na 10 a 2 hodinách toho kluba, Možná ještě na 12 hod. a spodek kluba bude ležet na zemi.
No, na to kašlu, v podstatě mi o zeď se opírá asi 20 m tý trubky, dalších asi 120 m mi zas leží někde nevyužitý.
Takže myšlenka byla, že tam stejně chci udělat výstup vody, a že ho prostě propojím aby byla nějaká Retence ve styku s horkem A ta voda byla příjemně teplá...
No jenže stejně se mi zdá, že tam budu muset dát termostaticko baterii, Protože ta voda jak je to v klubu tak bude horká studená horká studená horká studená A tam může mít skutečně až 60° nebo i víc.
Takže předtím, než spustím experiment, se snažím načerpat nějaké názory, kdo už to zkoušel.
já už to kdysi na ploché střeše zkoušel, jakmile se do toho napustí voda, tak už s tím nejde hejbat, je to příšerně těžký
únosné se jevé vodu cpát do bojleru a odtud pak do baterie. když dojde dá se přihřát. Já ohřívám v hadici, pouštím do bojleru a odsud do soudku na stojanu se sprchou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.