Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozestup střešních latí na stříšku dřevníku

Od: al odpovědí: 4 změna:

Přestavuji dřevník, který bude zastřešen z lehkých trapézových střešních plechů.

Nosné konstrukce (rámy) budou buď z trámku cca 700x1000mm nebo železných silných L profilů.

Ty budou podepírat i jednotlivé střešní latě (40x60x4000), na kterých budou střešní plechy.

Rozměr trapézové střechy bude buď 200x340cm nebo 200x425cm (podle toho jestli nakonec bude dřevník dlouhý 3 nebo 4 metry (ještě nejsem rozhodnut)).

Udělal jsem náčrtek plánku laťí držící zastřešení dřevníku. Latě jsou hnedou barvou, budou držet střešní plechy. Pod latěma budou kovové L profily jako výztuž (modrá barva), která bude držet latě. A červeně je vyznačen trapézový plech.

Prosím o radu

A) jak daleko musí být střešní lať od okraje trapézového plechu? (na obrázku rozměr "A")

B) jaká má být vzdálenost mezi jednotlivými střešními latěmi? (na obrázku rozměr "B")

Nadmořská výška je 320mnm. Takže se nejedná o hory. Sníh v zimě z dřevníků smetákem shazuji.

Děkuji moc

Rozestup střešních latí na stříšku dřevníku

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

0x

Bohatě stačí tři latě takže B ca 50 cm to snese, přesah A taky klidně 50 cm, ale rozumný je tak 10 - 20 cm přes lať. Něco takovýho mám "provizorně" asi 10 let a nahoře ani ne trapéz ale obyčejný rovný plech 0,7mm ze starý falcovaný střechy, v pohodě to drželo i když na tom bylo 3/4 metru mokrýho sněhu.

Trapézy ty levný jsou 0,4 - 0,5 mm, ale zase je tam trapéz takže zlomení/ ohnutí od sněhu se bát nemusíš ani při dost dlouhým nepodepřeným kusu.

4 fochy jsou praktičtější než tři

Pokud zalíváš tak okap do sudu..

hodnocení

0x

Jak píšeš, tak sníh není problém - ten se dá odházet.

Problém je vítr u takové "lehké konstrukce".

Já jsem si udělal stříšku nad dřevo z laminátové tenké vlnovky a první silný vítr mi to strhnul ze střechy. Určitě jsem to neměl dle doporučení výrobce, ale nějak jsem to opravil.

Pokud budeš chtít přesah i po délce hnědých latí, tak musíš ten volný konec plechu zpevnit. Jinak si s tím bude vítr tak dlouho hrát až to ulomí a nebo to tudy nadzvedne a pohraje si pak s celou střechou.

hodnocení

0x
Možná někdo zná nějaké normy, já na přístřešek střechy dal od oka rozteč cca 40 cm a dolní přesah plechu malý, cca 10 cm, nepotřeboval jsem větší a mám pod tím okap.
Kvůli větru jsem dal origo vruty na plechy s velkými podložkami každý druhý trapéz. Ani se to nehne.

hodnocení

0x

Na to jsou výpočetní programy. Záleží na volbě vlny, tl. plechu -momentu setrvačnosti profilu , počtu polí a zatížení. Nejmenší rozpětí obvykle u vlny 35mm je 1m a 4,5m u vlny 160mm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]