Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Chci se zeptat jaké hodnoty mít v bytě ohledně vlhkosti?Koupil jsem si vlhkoměr a mám v obyváku cca 65% tudíž i v kuchyní a v ložnici mám dokonce cca 70 až 77% dá se vlhkost snížít nebo je řešení?Větrám každý den skoro celý den ventilačky i otevření oken dokořán,okna se někdy rosí,pod domem máme izolaci nebo jak to nazvat.Napadlo mě koupit velký zvlhčovač s nadržkou na vodu jestli by to pomohlo a postupně to něják přesouvát jinak jsem četl koupit rostliny co berou vlhkost,prádlo nesuším mám na to sušičku,při vaření použivám odsávač pár a samozřejmě okno otevřené když mám kuchyn a obyvák dohromady,prosím o radu nebo kontaktovat obec ohledně reklamace a řešit to reklamací něják?Děkuji
Jako normální relativní vlhkost (RH) se uvádí 40-60 procent. Do 70 bych nepovažoval ještě za problém.
Co mám zkušenost, tak ty vlhkoměry měří všelijak, takže bych hned nedělal paniku. Mám několik elektonických vlhkoměrů (v zásadě čidlo vlkhosti je dobře dostupné a levné) a nikdy jsem na nich údaj pod 60% neviděl (za to jsem viděl i hodnoty přes 100%). Kdo ví, jak tyhle elektronické hračky vůbec měří. Jo když se mechanicky měřilo prodloužení vlasu to bylo něco jiného (takový vlhkoměr máme doma jen jeden a ten hodnoty kolem 50 ukazuje). Pokud se větrá, těžko bude vevnitř nižží RH než je venku, tak schválně kolik je venku? (Teda ještě je tu vliv teploty, teplejší vzduch pojme víc vody, takže při stejném obsahu vody vychází nižší procento při teplém vzduchu a vyšší při studeném.)
Odvlhčovač má smysl pokud jsou s vlhkostí problémy. A pokud odvlhčovač, tak ten s nádobou na kondenzát co funguje jako lednička (vzduch zchladí pod rosný bod tím z ně dostane nějakou vodu a pak ho zase ohřeje), ne chemické pohlcovače, no ale když už ledničku, to snad by byla lepší klimoška, která to odebrané teplo (plus něco navíc) nevrací zpátky tomu vzduchu, ale vypouští ho někam ven a vodu odebírá taky (musí, protože když se vzduch ochladí, stoupá jeho RH). Praktická zkušenost říká, že v místnosti s odvlhčovačem je tak o 2 stupně víc (hodí se to, když je chladno, ale takhle v létě to asi neni úplně nejlepší).
To je ten byt, kde vo viacerych bytoch su plesne v rohu a predtym to bola skolka?
Zmerajte to, ked je par dni bez dazda ze sebou, nie teraz, napr prave som overil vlhkomer a mam 66% v panelaku, pretoze kazdu chvilu prsi a vetram, aby nebolo teplo.
V tomto počasí je běžné, že je vlhkost vyšší. Větrat celý den je chyba, venku je vlhkost ještě vyšší. Např. já mám teď shodou okolností doma 21°C/66% a venku 21°C/74%, takže větráním bych akorát přidával vlhkost. Ještě horší to je, když jsou vedra a bouřky. Např. pokud bude venku 30°C/85% (je to extrém, ale může to nastat) a pustíte si to domů, kde máte 25°C, tak vám to udělá vlhkost 95% a na površích, které by měly 20°C bude vlhkost už kondenzovat.
Pokud nemáte problém s vlhkostí v zimě, tak to neřešte a větrejte spíš méně než více.
Měřič na vlhkost jsem koupil včerá takže nevím jaká byla vlhkost v zimě ale jdou dny že mám okna zarošené.Dobře zkusím mín větrat a pak sed uvidí
Orosená okna, to není dobré. Pokud jde o vlhkost, tak je v zimě ideální chovat se naprosto neekonomicky. Hodně větrat a hodně topit. Stačí se podívat na Mollierův diagram h-x ( upload.wikimedia.org/... Když je venku třeba 0°C a 100%RH, tak jsou to necelé 4g vody na 1kg vzduchu. Když takový vzdcuh ohřejete na 20°C má jen 35%RH. Ale pokud je v létě 30°C a 50%RH, je to asi 13,5g/kg tedy víc než 3x tolik.
Typická laická chyba je, když má někdo ve sklepě vlhko a řeší to tím, že v létě otevře okno. Když má ve sklepě 15°C a pustí tam vzduch 30°C/50%, tak mu ze stěn poteče voda, protože budou pod rosným bodem.
Naopak v létě je třeba větrat co nejméně. Jednak pak máte doma moc horko a jednak i vlhko.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.