Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu jak vyřešit lupání sádrokartonu v podkroví. Mám v rodinném domu sedlovou střechu starou cca 15 let. Letos během noci mi začalo v sádrokartonu lupat, jelikož v podkroví spíme, je to dost nepříjemné. Sádrokarton ani zeď nikde nepraská, ale ty zvuky jsou hrozné. Mám obavu aby nebyl problém někde ve spojích trámů, nebo v ukotvení pozednice. Kleštiny jsou vsazené do trámů (dělaly se výřezy aby byl trám a kleština v sobě, ne jen na sobě) a jsou stažené závitovou tyčí na které byly rozklepány závity aby nedocházelo k povolování matic. Mezi trámy je izolační vata o tloušťce cca 14cm a poté mezi sádrokartonovými profily a trámy ještě vada o tloušťce 5cm.
Předem děkuji za rady
15 let bylo ticho a teď to začlo?
U mě to dělá když je velký vítr = v rámci pružné deformace se hýbou krovy a tedy to cvičí i s SDK.
Nebo když se zatopí nebo v zimě prudce vyvětrá. Obojí díky tepelné roztažnosti SDK.
Oboje je vlastnost, ne chyba.
Do určité míry to lze eliminovat dilatační mezerou mezi SDK a zdí, pokud mezera schází (SDK je doražené přímo na zeď) tak se to projevuje víc + můžou v SDK vznikat praskliny.
Musíte se podívat na systém upevnění sdk ke krovu. Jakého typu jsou závěsy a jak jsou přikotveny. Doporučuji udělat sondu a překontrolovat. To by ale lupalo i přes den. Pokud to lupe jen přes noc, zkontrolujte napuštění trámů proti dřevokaznému hmyzu. Ale pochybuji, že tato poradna vás přivede k odhalení příčiny. Je potřeba být na místě a při tom. Od stolu to nikdo nevyřeší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.