Dobrý den, mám elektroinstalaci na zdi (jedná se o svazek kabelů: 3 kabely 5x6, 3 kabely 3x2,5 a 2 kabely 3x1,5, celkem tedy 8 kabelů, vše cyky). Mohu to překrýt polystyrenem EPS? Nebylo by to komplet v EPS, z jedné části na zdi. Děkuji.
Este raz : nie je nic zle na ulozeni Cyky do tepelnej izolacie alebo na subehu mnozstva kablov. Problem je, ked to nie je prepocitane z hladiska istenia a prierezu.
Uvedu příklad pro porovnání, jak se zahřívají kabely a jaký to má důsledek:
Při celodenní práci s wapkou , která má příkon cca 1,5kW a zapojení přes prodlužovací přívod 50m s gumovým pláštěm 3G 1,5mm2 dojde při částečném nerozmotání návinu prodlužovací šňůry na kotouči za několik hodin k přehřátí kabelu a vyhození jističe 16A.
Pokud budete mít podobný souběh kabelů a při větší zátěži dojde k přehřátí, jistič vám to vyhodí. Co pak s tím budete dělat? Budete čekat, až se kabel v tepelné izolaci ochladí?
Pokud je to prodlužka, je to něco jiného - dá se úplně rozmotat a chlazení se zvětší. Ve vašem případě to nemá řešení. Takže dělejte, jak myslíte, důsledky si přičtěte podle vašeho rozhodnutí.
herold
A copak svazek kabelu je jako prodluzka namotana na cívku? ♂
Já nějak nechápu, jak může přehřátý kabel vyharovat jistič, teda pokud se nevratně neroztece buzirka. Ještě by mi to dávalo smysl v případě asynchronního motoru, kde by nižší napětí zvysovalo jeho skluz a zvyšoval se tak proud, jak by se to v motoru pralo, ake u 1,5kw wapky předpokládám komutátorovej motorek, kde proud klesá společně s napětím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.