Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Princip AKU nádrží a Atmos - teplé radiatory i po dnech?

Od: honzaz odpovědí: 4 změna:

dobrý den, plánuju přejít na zdroj vytápění kotel Atmos s AKU nádrží. Vytápět budu jen 3 místnosti + koupelnu, sílu kotle by měl vypočítat topenář předpokládám

moje otázka zní: pokud to chápu dobře, kotel (v mém případě to bude ATMOS na dřevo) natopí AKU nádrže (v mém případě to bude cca 1200litrů) což např. na podzim bude znamenat, že jeden den zatopím a druhý den (nebude mrznout) bude moct být kotel vyhaslý, ale do radiátorů mi půjde teplá voda z AKU?

a s tím souvisí i otázka, pokud pojedu na víkend pryč, ze čtvrtka a z pátku budu mít natopené AKU, tak když vypnu všechny radiátory a nechám běžet jen 1 (v hlavní místnosti), bude v ní teplo i třeba dva dny? funguje to takto jednoduše nebo to má nějaký háček?

díky Honza

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
U akumulačního topení jedou radiátory nezávisle na kotli, v podstatě kotlem dohříváte akumulaci.
To jaká teplota za jakou dobu bude záleží na tepelných ztrátách místností.

tm
hodnocení

0x
Řešil jsem zde nedávno. K atmosu 18kw mám nádrž 750l. Zateplil jsem a uvažuji, že bych koupil ještě další 750 l s tím, že nádrže by se natopily o víkendu a rád bych z nich žil třeba pondělí-úterý. Při nějaké mírně zimě mne ale stačí posílat celý den do radiátorů cca 40 stupňů a máme doma min 22 stupňů. Záleží na tepelných ztrátách. Podle mě by mne ta další nádrž pomohla a pokud bych posílal do radiátorů 40, mohlo by to vydržet na dva dny. Jsou to ale jen domněnky, výpočty nemám a neumím. Kdyby to dokázal někdo spočítat, ozvěte se.
honz
hodnocení

ten Atmos máte ten základní na dřevo?

zajímalo by mě i to, jestli je ten kotel schopný hořet několik dní v kuse - když v 10večer přiložím, vyhasne přes noc nebo v 6 ráno můžu přiložit znovu na žhavé? (topíte předpokládám něčím měkým - borovice, smrk)

tm
Já mám atmos c 18s, takže na uhlí s dřevo. Ale kotel je konstrukčně dost podobný (mohu potvrdit, protože topenar omylem nainstaloval cerveny na dřevo a až když chtěl zatopit, všiml si hromady uhlí, takže výměna... to se fakt nevidí)). Ale princip bude asi podobný. Přišel jsem nedávno na to, ze kotel naplním uhlím/dřevem a vypnu ventilátor. Pak je to druhý den ráno žhavý nakolik, že jen pustím ventilátor a jedu dál. Nádrž 750 l při teplotě kotle cca 70 až 75 stupňů natopim po příjezdu v zimě z nějakých 10 stupňů na 60 cca za 4 hodiny. Uvažuji, že po zatepleni koupím ještě jednu nádrž, snad by to technicky šlo. Pac jsem přes týden pryč, tak aby manželka nemusela tolik topit... někdo mi tu nedávno počítal, že při zateplením domě a teplotě vody v topeni 40 stupňů po celý den vy ty dvě nádrže mohly skoro na 2 dny vydržet. Když topime pravidelně, stačí nám do topeni cca 40 stupňů po celý den a v domě je 22 až 23 stupňů

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]