Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna páčky vodovodního kohoutu

Od: aloisb® odpovědí: 7 změna:

Uhnila mi páčka vodovodního kohoutu umístěného před vodoměrem. Od souseda jsem dostal páčku z nějakého staršího kohoutu a tak jsem se pokusil ji tam nasadit. Kohout má na vršku nějaký zajišťovací šroubek s půlkulovou hlavou, ve které není normální nuta pro šroubovák, je zkorodovaná a má divný tvar. Tak jsem vzal sikovky a začal šroubek povolovat. Trochu vylezl, ale pak jsem s ním točil proti směru hodinových ručiček asi 15 minut a už dále nelezl ani nešel odebrat. Potom jsem s hrůzou zjistil, že se mi takto podařilo uzavřít vodu do domu. Tak jsem zase dlouho otáčel tím šroubkem ve směru hodinových ručiček a ku podivu se mi podařilo přívod vody zase otevřít. Tak jsem to vzdal, protože neznám konstrukci toho kohoutu a nevím, jak dál. Poradí někdo, popřípadě pošle výkres toho kohoutu asi 20 let starého?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

amperr
hodnocení

3x

Zn.: "Foto napoví"

hodnocení

3x
Kulovy ventil otevrete pohybem packy o 90st. Klasicky ventil vretenovy o cca 20 otacek zavrete a otevrete. Zkuste prvni variantu.

mll
hodnocení

0x

Šroubek je to nejmenší, páčka tam může být i bez šroubkou, nebo klidně pověšená na hřebíčku a nasazovat se jen v případě potřeby.

Šroubek nebo spíš závit v protějšku (možná oboje) asi bude stržený, nebo jestli je zadřený (i to by podle popisu mohlo být), tak zkusit promazat. Dřív se používal petrolej (nakapat na závit a nechat nějakou dobu, pár hodin, působit), dneska je spousta jiných vymožeností.

Jak už bylo napsáno, foto napoví více.

Ulomení páčky kohoutu nebo ventilu je většinou důsledek toho, že ten kohout jde ztuha a bude časem potřebovat výměnu. Jestli je to před vodoměrem, měly by to zajistit vodárny nebo ten, komu vodoměr patří.

jirka*
hodnocení

0x
Pokud je kohout skutečně před vodoměrem, pak je v majetku vodáren a nesmíte s ním takto manipulovat. Nejvhodnější je jim napsat, přijede technik a posoudí, zda je nutná výměna. Bude se muset zastavit voda v části města a do toho se jim moc nechce. U nás prokapával kohout před vodoměrem, vypadal už velice staře, technik jen utahl ucpávku a říká, že to je opraveno, vyměňovat se nic nebude.
hodnocení

Je to na mé přípojce k chalupě, hlavní uzávěr je v šachtě na mém pozemku. Napsal jsem to na obec, ,která je vlastníkem vodovodu a odpověděli mi, že to zanesli do informačního systému.*ee*

Tak se nezavěšuj, jsi v pořadí.

hodnocení

0x

To, že neznáte konstrukci kohoutu a na kterou stranu otáčet,nevadí. Už jsem si myslel, že jste si něčeho šlehnul, že jste s tím 15 minut točil. To se občas u feťáků stává, že se točí do kolečka *smich*. Důležité ale je, se v tom raději nehrabat a požádat správce sítě,ať jde rovnou vyměnit celý kohout. Pak si s ním můžete cvičně zase kroutit jak libo a možná potom přijdete na to, na kterou stranu kroutit, když se zavírá a na kterou stranu kroutit, když se otevírá *smich* Příště to pak popíšete napoprvé správně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]