Nejste přihlášen/a.
Situacia : panelak, v rohu spajze za prieckou z porobetonu plastove potrubie d = 140mm. Potrubie sa teraz odpojilo a nahradilo novym, vedenym inde. Priecku som zbural, potrubie vyrezal a vytiahol, mam v stope aj v podlahe dieru okolo 30 x 30 cm. Podlahu nejako vyriesim, ale co strop? Nepomoze mi to dole niecim zasalovat, ak nemam pristup zhora, sused priecku zburanu nema ...
Nejake napady, ako to vyriesit?
Jak hodně tam bude betonu? 30x30x? Proč beton? Vidíte dírou k sousedovi?
Co tam vlepit polyš 30x30cm zarovnat lepidlem?
Stropny panel cca 15 cm, na tom poter cca 5cm. Co hore vidim, je ten zamurovany roh bez rury, ak by sused teraz zbural priecku, tak macka, decko alebo mensi pes prepadnu dole Polys sa mi nepaci kvoli poziarnej ochrane, byty by mali byt medzi sebou poziarne bezpecne oddelene.
Místo polyše můžete dát fasádní vatu.
Takže od souseda je díra k Vám? "ten zamurovany roh bez rury"
Dole zašalovat, zhora do díry, kudy by mohla spadnout kočka nalít beton?
milancukrar - "...zhora do díry... ...nalít beton"
Uniká Vám malá drobnost (už v nadpisu) - "...dieru v strope bez pristupu zhora"
Díra 30x30 cm zadělaná polystyrenem je taky perla.. V případě požáru to prohoří do minuty, udělá slušnej komín = nejen okamžitý rozšíření o patro vejš ale i zesílení požáru ve spodním bytě.. Vata přetažená lepidlem taky nic moc...
Takový požár, zrovna v tom místě, u samozdášivého polyše? Proč ne nehořlavou vatu?
Bez přístupu zhora? Když tam může spadnout kočka, proč tam nemůže spadnout beton?
Kočka může spadnout až když hore vybouraj příčku a díru shora zpřístupní..
Na samozhášivej polyš mezi patrama se zeptej hasičů, schválně co ti řeknou U stropu je největší žár, i samozhášivej se rozteče během pár desítek vteřin a zbyde díra..
Vata netěsní, vrstvička lepidla v žáru rychle popraská a z protipožární ucpávky je leda tak filtr
Pokud tam je nad tim uzavřenej prostor tak OK, ale to je teď, vybouraj příčku a je tam komín.. A tyhle komíny jsou při požáru problém, nahoru se to šíří opravdu rychle a jestli při příjezdu hasičů hoří ještě pořád jen jeden byt nebo už celej barák až po střechu je sakra rozdíl.
Já bych nahoru i dolu přilepil sádrokarton vyříznutý podle tvaru díry a prostor mezi nimi vyplnil montážní pěnou. Na horní sádroš by se mohl dát plech, pro lepší mechanickou a požární odolnost.
Já jsem četl vše, pán potřebuje zadělat průchozí díru. K oběma okrajům otvoru půjde sádrokarton přilepit zespoda ze štaflí, aby pěna nevylezla horem ani spodem, nevidím v tom problém. Na oba sádroše by bylo možno přilepit kus plechu z důvodu lepší požární odolnosti.
peter: opravdu byste nezvládl v horní části otvoru, těsně pod koncem otvoru, vlepit desku ze sádroše?
Uříznete dva hranoly, na konce hranolů dáte bobek mamutu, prostrčíte otvorem a přilepíte o podlahu souseda (až někdy příčku zbourá, hranoly vyhodí). Na hranoly přilepíte sádroš a po obvodu utěsníte. Spodek udělat podobně, hranoly budou přilepeny ke stropu. Ve spodním sádroši ponechat otvor na vypěnění.
Zatial dakujem za odpovede, ale pripominam, v strope mam dieru na sposob komina, kde u suseda hore su dve steny toho komina stenove panely a dalsie dve steny je priecka z porobetonu, tam nie je ziadny pristup zhora. U mna je priecka vyburana, ja pristup mam.
Asi to urobim na etapy, zasalujem polovicu, natlacim tam beton spevneny vlaknami, potom to este zmensim a nakoniec len zamaznem poslednu dieru v rohu. Este tam aj mozem dat nejaku kovovu tyc ako vystuz, mierne do sikma viem vrtat do stropneho panelu.
Beton má snahu téct dolu, malta lepí a drží. Ty kousky cihel to zpevní tak že cihla cucne vodu a drží to hned i v silnější vrstvě. Vrtnout díru do boku a zarazit tyčku - proč ne, ael pokud to neni kuželový směrem dolu tak to nevypadne ani bez tyčky.. Klasickou zdící K01..
Chápu, že není zhora přístup, ale jak se tam dostane kočka?
Kdypak v okolí hořelo, že by zrovna v tom koutě hořelo, stálým plamenem, aby rozpálil vrstvu lepidla a malty?
Peter, je na Vás, jak to zaděláte, třeba tím betonem zespodu. Podšalujete, necháte díru na ruku a dáte tam ten beton.
To je presne to, coho sa obavam, dnes tam ma sused priecku, za 3 roky preda byt, novy majitel priecku zbura a postavi tam nozicku regalu nalozeneho 200kg knihami a pod, musi to udrzat nejaku zataz a byt aj poziarne odolne. Zase moja vyhoda je, pojde tam znizeny strop, cize mozem pouzit zdola aj nieco hnusne, ale funkcne, problem je skor v tom, ako dostat beton nad salovanie.
beton nad šalunk:
Do desky šalunku vlepit trubku o něco větší než běžné kartuše a dlouhou tak, aby končila někde na úrovni sousedovy podlahy. Uříznout vršek prázdné kartuše od nějakého silikonu a pomocí pistole tam skrz trubku párkrát natlačit tekutý beton.
Pamatuji, když jsem podbourávat silnou zeď, tak jsem rukou dával beton do míst, kam to jinak nešlo. Hustý beton a připlácat...
Asi mám jiné představy, ale za tu dobu již bych to měl udělané.
Přesně tak. Moc řečí a málo práce Požární ucpávka má mít stejnou požární odolnost jako strop. Tolik teorie. Kolik to je , z hlavy nikdo neví, pokud s tím nepracuje denně. Takže vložit nehořlavou desku rozměrově stejnou jako otvor (cetris, sdk...), vyklínovat nebo máznout sádrou. Dát co nejvíc nahoru. POté doplnit vatou . Pak domazávat jednotlivé vrstvy např. protipožární malty např. Hilti ale není to nutné. Běžně dostupnější bude např. Rotband sádrová omítka od Knaufa a dorovnat hezky se stropem. Shora to Peter nemusí řešit, to asi ani netrápí souseda nad ním a pokud přeci, tak mu otevře a kýžený beton si tam po dohodě dohodí. Výsledek bude určitě lepší než REI 30.
Nakoniec som sa dohodol s hornym susedom, necha si v priecke pri zemi vyrezat otvor, odkial zhora v pohode nahadzem a zahladim beton. U seba, ked som robil dlazku, som to zasaloval 2cm EPS (dole je oprete o ruru, ktoru som u spodneho suseda ponechal), navrtal zboku stropne panely, zastrcil zavitove tyce d = 10mm ako vystuz a zabetonoval - vid foto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.