Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch - jaké, cena, atd

Od: tm odpovědí: 25 změna:
Bydlíme v řadovce typu OKAL (prostě papundekl), poloha uprostřed, 550 m n.m. Ve sklepě kotel na tuhá paliva, vytápí se 2 NP (4+1, celkem cca 140 m2). Struktura stěny zevnitř: polystyrenové obložení 3 cm (bílý polystyren), dřevotříska, cca 10 cm vaty, dřevotříska, osinkové obložení, 16 cm šedého polystyrenu. Okna trojskla. Z půdy je nějaká vata, ale přesně nevím kolik. Uvažuji o tepelném čerpadlu jako vedlejším zdroji vytápění (v době, kdy nejsme doma nebo přes týden, kdy je doma žena s dětmi). Vidím to na vzduch-vzduch, pač by se musela předělat celá otopná soustava (silné ocelové trubky atd.). Co si o tom myslíte, kdo se v tom orientuje? Na kolik by to mohlo vyjít? Jak postupovat? Vnitřní jednotku nepotřebuji do každé místnosti - viděl bych to uvnitř tak na 2-3 jednotky... Daly by se nějak "amatersky" spočítat tepelné ztráty domu, pokud vim strukturu stěny, změřím plochy atd.? Rad bych se vyhnul tomu, co se zde obcas řeší - TČ k bazénu, ktere ho nikdy neohreje atd. Děkuji za názory.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

0x
Amatérsky...?
Jaký,že máte kotel ve sklepě...?
20,25 nebo 30kW...?
tm
hodnocení

Teď máme ve sklepe atmos drevo - uhlí 18 kW. Sousedi mají 32 a říkali, že takto slabý kotel nám nebude stačit. Topenar to nepočítal, řekl, ze ten dům je docela malý a že to musí stačit. Řekl bych, ze to stačí až až. Navíc jsme ještě zateplili. Soused s tou 32 mi ale nedávno říkal, že kolikrát už pretopil kotel a že když topi, tak to jen dusí. Amatérsky jsem myslel, jestli třeba není na webu nějaká kalkulačka, kam zadám skladbu stěny, m2 atd. a ono mi to odhadne tepelné ztráty. Podle toho pak vybrat TČ. Mezi námi 2 lidi v obci mají čerpadlo, schválně jsem se jich ptal a tepelný ztráty nikdo nepočítal. Přijela firma, koukla, dala čerpadlo a je to. Nechci platit za energetický štítek, když si troufám tvrdit, že máme dobře zatepleno a navíc by to nebyl jako hlavní zdroj vytápění.
jirib
Uvalit 250.tis. a více...to můžete topit přímotopy nebo klimatizací.
Za to mám dřevo na 20 let.
Tepelné čerpadlo vám 20 let nepojede...
tm
hodnocení

Tak jasně, že mě napadl i elektrokotel. Ale někdy před rokem jsme zde v nějaké diskuzi řešili nějaký obdobný případ a tuším martin cakl mne právě navedl na to čerpadlo s tím, že vzduch vzduch (asi tedy s jednou jednotkou) by vyšlo na nějakých 80 tisíc. Ještě mě napadla ostrovni FVE kvůli bojleru, případně přebytky do baterie a využít na nějaký přímotop v zimě a v létě třeba na něco jiného... jenže baterie ... máte pravdu, proto si chci max věci zjistit sám, protože jakmile do toho zatáhnete firmu, bude to lítat a vnuti vám i to, co nechcete, když tomu nerozumite. Jenže třeba elektrokotel, to by se musely vyměnit trubky a ne ohřívat ve sklepě trubky o průměru 7 cm
jirib
Pan Martin Cakl vám nacpe tepelné ćerpadlo kamkoliv...
tm
hodnocení

Ale tak nepřišlo mi, ze by Martinovy úvahy byly založené na vodě... vypadalo to, ze tomu i celkem rozumí. Nevím, co dělá, nic mi nikdy nevnucoval.
jenda2

FVE a přebytky do akumulátoru k vytápění je pohádka pro dospělé.

riva
hodnocení

0x

Výpočty si člověk může provést sám, třeba s pomocí tzb-info.cz/...

Levným řešením pro přechodné období je obyčejná split klimatizace, šikovný člověk si klimu za 15 000,-Kč nainstaluje sám. A pak z 1 kW příkonu "vyrábí"cca 3 kW tepla.

tm
hodnocení

Klimatizace levné řešení asi je, ale nebude provoz stát jako kdybych zapnul přímotop, kterých mám 5 ks po tisícovce...
riva

Tepelné čerpadlo je zhruba to samé jako klimatizace. Z dodané elektřiny vyrobí cca 3x tolik tepla, než přímotop.

2024
hodnocení

0x

Takto zateplený dům (když budu předpokládat i tepelnou izolaci střechy a podlahy) bude mít tepelné ztráty cca 4-5kW.

Ale když soused říká, že 18kW je málo, tak tomu asi rozumí víc...

tm
hodnocení

Je to řadovka, z obou stran máme sousedy. Plocha přední stěny je cca 40 m2, zadní stěna též cca 40 m2. Teď odhaduji - okna dveře zabírají 20%. Kdyby to mělo tepelné ztráty, jak jste uvedl, jaké čerpadlo by bylo třeba vzduch - vzduch? Ano, soused vždy rozumí všemu. Prostě před 35 lety dali do těch papundeklu kotle 32, tak lidi mění 32 za 32... a pak se diví, že jim nadskakuji kamna po 4 polínkách
2024

Potřebujete takové tepelné čerpadlo či multisplit jednotku, která má výkon cca 5kW při venkovní teplotě -15°C.

Ano, je to velmi zjednodušeně řečeno, ale moc se nespletu. Samozřejmě dle způsobu regulace může být výkon i mírně vyšší..Multisplit 1+5 se vyrábí běžně.

tm
hodnocení

Ještě pánové přemýšlím, že bych pořídil ostrovni FVE. Že by se s ni ohrivala voda v bojleru a v zimě, jestli by to neco vyrobilo, tak třeba do baterky a využít aspoň na jeden přímotop... jenže stejný problém - vůbec netuším, kolik čeho a na kolik by to mohlo vyjít
riva

Řadovka? Tak tam budete mít malou plochu střechy aby to přes zimu něco vyrobilo. Měnič/regulátor 5kW cca 10 000,-Kč, fv panely 10 kWp cca 60 000,- Kč, baterie 10 kWh cca 30 000,-Kč, konstrukce, kabely, jističe, pojistky, .. cca 10 000,-Kč.

tm
hodnocení

Střecha západním směrem je cca 35m2.
riva

No tak si můžete nasimulovat kolik to vyrobí - třeba podle re.jrc.ec.europa.eu/...

Ale jinak fotovoltaika je dobrá pro toho, kdo tomu rozumí (nebo se to časem doučí). Vědět, co to je elektřina, jak se co měří a i něco z předpisů. Základní přístroje a nástroje.

ttt

fotovoltalika v zime nefunguje... staci to tak na pokryti spotreby menice

tady statistika vyroby po mesicich 6.3 kWp:

Date PV(kWh)
09.2023 642.3
10.2023 437.6
11.2023 164.8
12.2023 90.8
01.2024 177.1
02.2024 217.5
03.2024 556.4
04.2024 729.3
05.2024 742.2

no.. proc je v zime zima.. protoze slunicko ma spatny sklon a dopada malo slunicka na Zemi...

Sluníčka dopadá furt stejně, když pominu to, že vyleze později a zaleze dříve, tak jde o úhel dopadu a ne o “počet”.
ttt

asi jsem to spatne napsal, dopada mene slunicka na nasi rovnobezku na Zemi

mam na mysli - solar radiation... tj.. watt/m2, resp. watth/m2 - en.tutiempo.net/...

tm
hodnocení

A ta statistika je odkud?
ttt

moje

nicmene dalsi realna data ma treba na strankach nesvara.cz za poslednich nekolik let.

tm
hodnocení

Myslím odkud - třeba nadmořská výška, nížina, podhůří, hory... přeci jen jižní Morava bude v zimě asi něco jiného než třeba horské údolí
ttt

stredocesky kraj - jizne od Prahy, nadmorska vyska 400 m n.m.

2 stringy, 3.15 kWp na jihovychod, 3.15 kWp na jihozapad, celkem 6.3 kWp.

jenda2
hodnocení

0x

Aku 10 kWh za 30000 Kč je nesmysl. Cena minimálně dvojnásobná. A používat aku k topení? To je způsob, jak vyrobit 1kWp co nejdráž?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]