Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Provizorní rozvod topení v plastových trubkách?

Od: sirko odpovědí: 7 změna:

dobrý den,

v domku (3místnosti) momentálně topím v jedné místnosti krbovkami - teplo mám tedy v hlavní místnosti + do další otevírám dveře. komfort je špatný, teplo mám sice docela rychle ale až když přijdu z práce.

chci přejít na zplynovací kotel na dřevo a nechat rozvést radiátory. jsou to 3 místnosti v rodinném domku.

otázka zní: jelikož budu ještě v průběhu dvou let ve dvou místnostech (jedna už je hotová) dělat nové podlahy (současný stav je jako před 100lety, pod prkny suť) - bud klasicky beton, lepenka, polystyren a podřezat zdi nebo alternativně s IGLU systémem TAK mě napadlo, nechat si udělat radiátory rozvést provizorně v plastových trubkách a až budu podlahy dělat, odstraním je, vymontuju tělesa a po hotových podlahách se to udělá v mědi.

přijde vám to logické? ušetřím tak? nebo je nejdražší položka práce topenáře a rozdíl materiálu měď X plast je zanedbatelná položka

děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Proč provizormě PPR, proč ne natrvalo PPR?

Provizorně s modrým pruhem,rvale se zeleným .Má to oproti platohliníku pár výhod i nevýhod

Já mám topení i v PPR (na teplou vodu s červeným pruhem) několik let a bez problémů.

hodnocení

0x
Nic bych provizorne netahal, nevyplati se to. Bud udelejte potrubi v medi nebo v levnejsim Alpexu - plastohliniku. Ale jsou to jen tri mistnosti, to bych natahnul v medi.

hujeru
hodnocení

0x

To se nemůžete podívat do ceníku, kolik stojí metr mě dí a kolik stojí metr plastový trubky? Práce bude samozřejměnásobně dražší než plastový materiál... Ty měděný trubky jsou pěkně drahý, ale zase je můžete opakovaně použít - rozletovat...

S trochou šikovnost ti si jak PPR, tak Cu trubky můžete udělat sám nic na tom není... Petr svářečka stojí pár stovek A hořák na Cu - To můžete udělat taky čímkoliv.

hodnocení

0x
To záleží jestli svařovat potrubí budete vy, nebo topenář.
Nejen jako provizorní jsou dobré pex-al-pex trubky, od kotle k radiátoru v jedné délce a tvarovat jde v ruce. U šroubovacích tvarovek netřeba speciálního nářadí.

hodnocení

0x

Pri búraní podláh by som do nich položil nový rozvod kúrenia aj elektriny.

Rozvod v podlahe je podľa mňa najlepšie urobiť hviezdicový z plastohliníku s centrálnym rozdeľovačom. Alebo rovno podlahové vykurovanie, prípadne nakombinované s radiátormi s "ostrou" vodou pre rýchlejší nábeh tepla mimo sezónu. Za pár rokov budete chcieť namontovať tepelné čerpadlo a podlahovku ako by ste našli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]