Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Který gril si vybrat?

Od: alenagrilovani odpovědí: 20 změna:

Který druh grilu (plynový, elektrický, na dřevěné uhlí) preferujete a proč? Jaké jsou podle vás jeho hlavní výhody a nevýhody?

S grilováním nemám žádné zkušenosti a potřebovala bych poradit.

 

 

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

9x
avatar magdon

Nejsem fanatický "grilovač", grilujeme jen občas a dávám přednost menšímu grilu na dřevěné uhlí. Je to romantičtější a jídlo získá nenapodobitelnou vůni a chuť, které nikdy na plynu, či elektřině nemáte šanci dosáhnout.

Nevýhody? Je to pracnější, výsledek nemusí být vždycky jak podle šablony, vyčistit gril je náročnější. Vzniká popel, který je nutné někam odložit.


doplněno 04.06.24 15:58:

Jo, a při špatném směru větru Vás sousedi nemusí mít rádi *smich*.

 

hodnocení

4x
avatar nonek
Potvrdím slova magdona,
ano, stejně i u nás...

 

hodnocení

4x
Vzhledem k tomu, že elektřinu a plyn nepovažuji za vhodné pro venkovní gril a dřevěné uhlí mi odporně smrdí, tak grilujeme zásadně na dřevu, které jediné voní.

...což je ovšem ještě trochu náročnější.

Je, musí se to více hlídat, ale výsledek stojí za to.

 

hodnocení

4x
avatar jenyk

Na grilování používám venkovní krb,mám nastavitelný rošt na mnoho výšek nad ohněm. Topím klasickým dřevem, pravda, musí se zatopit tak hodinku předem aby byla vrstva žhavého, ale stojí to za to.

Tiež to tak robím,mám murovaný krb a asi pol metra pod roštom ohnisko. Rozloží sa drevom a potom len prihadzujem polienko.

 

hodnocení

3x
avatar clayman

Za mě je elektřina opravdu špatně. Plyn je jednoduchý, rychlá příprava, rychlý úklid. Dřevěné uhlí resp dřevené brikety jsou asi to nej, co jde použít, ale docela náročné držet správný žár a připravený gril taky není zrovna za minutku.

Plyn je pro každého. Dřevěné uhlí už je vyšší liga, kterou je potřeba si osvojit. Tedy pokud nepreferujete černé kousky jídla.

 

hodnocení

2x
avatar denny276
Ve venkovní kuchyni máme velký plynový, výjimečně se použije elektrický. Nejraději ale máme krb, tam dáváme jen dřevo a nebo klasický gril na brikety. Ale i tam brikety používáme méně, protože jsou takové "chemické", tak raději i do normálního grilu dáváme dřevo. Takže každý má rád něco jiného, záleží co kdo očekává a chce. Za mě třeba elektrický gril moc nemusím - to si to mohu udělat rovnou doma na kameni. Plynový je fajn z toho důvodu, že rychle dostane správnou teplotu, která se snadno udržuje - ale mě tam chybí ta vůně. Nejraději mám tedy klasický gril na pevné.

 

hodnocení

1x
avatar libor007
Ve výčtu rádců nevidím tzv bezkouřový na uhlí. Máme malý cestovní a je to super. Uhlí se dá do košíku, skrz který fouká ventilátor a opravdu prakticky téměř vůbec nekouří. Z uhlí pak zbyde jen malinká hromádečka popela. Kdyby byl i ve větší verzi, na zahradu si ho dokážu představit.
Vím, že existuje, ale kvůli ceně vs. četnost využití (1-2x ročně v kempu) si ho pořizovat nebudu, ale - jak to funguje? Prostě jako výheň? Doma používáme vlastnoručně svařenou lokomotivu, základem z LPG nádrže z auta :) A do ní většinou dřevo, to nic nestojí a chutná to :)

@bery

zas tak drahý bezkouřový grily nejsou, navíc lze koupit v bazaru,přes inzerát ;)

Jj, větrák tlačí vzduch přímo na košík s uhlím. Uhlí je za chvilku rozžhavené, pak se stáhnou otáčky na nižší výkon a dá se říct opravdu bezkouřově to žhne.

 

hujer
hodnocení

1x

Preferuju plynový, protože to zapnu a hned to griluje. Pokud milujete saze tak dřevěný uhlí...

Asi je tam i problém s regulací a přikládáním. Ale prý to má lepší chuť :)

Pak ještě existuje kontaktní gril elektrický třeba 2kW Ale ten se musí čistit a umývat a ... To používám kdyžtak v interiéru

 

riva
hodnocení

1x

Elektrický kontaktní. Hodí se na stůl, takže ostatní u stolu mohou být účastníky grilování s plným komfortem.

No nevím. Každý to máme jinak. Z elektrického grilu mě to přijde stejný jako to upéci doma na pánvi. Proti dřevěnému uhlí či přímo dřevu to je něco úplně jiného.

 

05.06.24 16:48

jenyk - *zdravi*

riva

Je to jako doma na pánvi, ale s tím rozdílem, že je to venku kde můžeme s "kuchařkou (ono jich je teda víc, které něco honí po grilu)" být u jednoho stolu a sledovat, co se děje.

 

bramburka
hodnocení

1x

Nepisete, kde chcete gril pouzivat? Jestli nekde venku na zahrade nebo na balkone, ci jen pri kempovani. V tom jsou velke rozdily.
Kazdopadne nejlepsi je gril, kde se topi dubovym drevem, pak jakykoliv na drevene uhli. Jako vychytavka je u krboveho grilu mramorova deska! Je s tim dost prace, ale mnam!
Nejmene narocny na obsluhu je pak plynovy ale chybi tam ta kourova chut.
Pokud budete grilovat jen malokdy a v malem mnozstvi, uplne staci maly prenosny gril. Ten pak muzete vzit vsude s sebou.

 

hodnocení

1x
avatar jmlc

Grilovací černé uhlí - brikety - používám 1-2x za rok při venkovních akcích. Nepříjemné je, že ten mistr kuchař je prostě odkázaný v parném létě u toho sedět a sledovat, korigovat, ... prostě on má jen práci a horko. Pokud se mistr kuchař chladí alkoholem, nenají se nikdo.

Na pravidelné grilování mám kontaktní optigril xl+, na něj se dá vložit porce pro 4 lidi. Pro běžnou rodinu ideální.. a nemusí to být jen jako grilovačka, ale prostě jako rychlá úprava masa s jistotou, že to laik manžel nepodělá. A řekl bych, že to je i čistší práce než prskání na pánvi.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]