Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koaxiální, UTP a silové kabely - husí krk, stínění

Od: mirek35 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

v létě budu řešit rekonstrukci patra RD a stím spojené rozvody silových, koaxiálních a UTP kabelů a chtěl bych se poptat na pravidla (zásady) s tím spojené.

1.) je mi jasné, že souběhu všech typů kabelů se v určitých místech nevyhnu, ale existuje nějaké doporučení v jaké vzdálenosti tahat od sebe silový kabel, UTP kabel a koaxiální kabel? Má vůbec na sebe nějaký vliv koaxiální a UTP kabel? Lze koaxial a UTP tahat v jednom husím krku?

2.) Jsou pevně daná pravidla kudy drážky pro rozvody vést? Např. stěnou v určité výšce, případně podlahou, a nebo lištami?

3.) UTP a koaxiální kabely se doporučuje tahat v husích krcích z důvodu možné budoucí výměny, nebo z důvodu lepšího stínění, nebo obojí? Pokud tahám již stíněné koaxialní a UTP kabely, je možné udělat rozvody bez husího krku? Je vůbec rozumné koaxiální a UTP kabel zazdít bez husího krku?

4.) Pročetl jsem spousty diskuzí a stále tápu, zda použít pro domácnost UTP kabel CAT 5e nebo CAT6. Finanční stránka nehraje roli. Spíše a) praktičnost při realizaci rozvodu (tahání kabelu) b) využitelnost (dostačující) na několik příštích dekád

5.) Vyplatí se v rámci jednoho pokoje tahat HDMI kabel od stolního PC směrem k TV, nebo je to akorát zbytečná komplikace a postačí Wi-Fi (sdílení obrazu, film ...). Tím myslím PC - HDMI zásuvka - HDMI zásuvka - TV.

Netvrdím, že veškerou realizaci budu dělat pouze já (a ani nechci), v nejlepším případě chci sehnat odborníka a chtěl být pro jistotu připraven alespoň teoreticky.

Děkuji za případné odpovědi.

Přeji hezký den

Mirek

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

1.) Má vůbec na sebe nějaký vliv koaxiální a UTP kabel? Lze koaxial a UTP tahat v jednom husím krku?

V bytovej a domovej instalacii na tom nezalezi, len ten koax pouzite s kvalitnym tienenim (2 x folia + medena sietka)

2.) Jsou pevně daná pravidla kudy drážky pro rozvody vést? Např. stěnou v určité výšce, případně podlahou, a nebo lištami?

Hladajte pojem "instalcne zony", napr je zakaz tahat nieco sikmo.

3.) UTP a koaxiální kabely se doporučuje tahat v husích krcích z důvodu možné budoucí výměny, nebo z důvodu lepšího stínění, nebo obojí? Pokud tahám již stíněné koaxialní a UTP kabely, je možné udělat rozvody bez husího krku? Je vůbec rozumné koaxiální a UTP kabel zazdít bez husího krku?

Urcite pouzite husi krk, z dovodu vymeny a opravy, ale s velkou rezervou priemeru voci priemeru vodicov, inak sa vam to zasekne na druhej zatacke.

4.) Pročetl jsem spousty diskuzí a stále tápu, zda použít pro domácnost UTP kabel CAT 5e nebo CAT6. Finanční stránka nehraje roli. Spíše a) praktičnost při realizaci rozvodu (tahání kabelu) b) využitelnost (dostačující) na několik příštích dekád

CAT 6

5.) Vyplatí se v rámci jednoho pokoje tahat HDMI kabel od stolního PC směrem k TV, nebo je to akorát zbytečná komplikace a postačí Wi-Fi (sdílení obrazu, film ...). Tím myslím PC - HDMI zásuvka - HDMI zásuvka - TV.

Vzdy lepsi drot, nez wifi.

111®
hodnocení

0x
U koaxu a utp pozor na poloměr ohybu. Tam kde by se kabel ohybal pod malym polomerem se davaji velké instalacni krabice kde se ohyb nebo zatacka za roh provede. Koax ohnout o polomeru=20x prumer kabelu.
krtek6

tady ty poloměry ohybu jsou pro běžného smrtelníka nic neříkající ... to se musí k něčemu přirovnat;) já sám to dělám podle citu...když vidím, že se mi to nelíbí a je ten ohyb fakt na pytel tak to předělám

111®
Tak specielne koax dokáže změnit parametry pri prudkem ohybu protože se změní vzdálenost středního vodiče od stínění a impedance je v háji. A nastane odraz.

mirek35
hodnocení

Děkuji moc za odpovědi.

Ještě mám možná takový jeden blbý dotaz. Co se týče samotných rozvodů koaxialu a UTP, budou umístěny do rackové skříně. V ní by měl být switch na 8 portů (1x vstup, 7x výstup) + anténní rozbočovač (1x vstup, 5x výstup). Optimální by by rack 19" (např. šířka: 520 mm, výška: 330 mm, hloubka: 350 mm)? Umístil bych do ní i jednu dvojzásuvku na switch + rezerva. Volit rackovou skříň bez zadní stěny a ze stěny by šly rovnou kabely? Upřímně nevím jak se tyto rozvody řeší (zeď - rack), aby to mělo nějakou štábní kulturu.

Děkuji a přeji hezký den

Mirek

km
hodnocení

0x

Nejsem odborník ale před několika měsíci jsem řešil stejné věci při rekonstrukci.

1/ elektrikáři mi to natahaly v souběhu...

2/ jojo jsou doporučené výšky ve kterých je dobré to tahat a samozřejmě vodorovně a svisle, ovšem na to elektrikáři kašlali

3/ tyhlety kabely prý snad není vhodné umisťovat do omítky (asi doporučení od výrobce, nevím, možná jim vadí vápno a cement) a když je dáte do husího krku a uděláte oblouky namísto úhlů, měly by jít i vyměnit, pokud těch oblouků nebude mnoho

4/ v RD je to prý jedno

5/ dal bych kabel, pokud to lze

111®

Jak jsem už uvedl, po více ohybech se dávají velké instalační krabice aby se kabely daly postupně vytáhnout

mirek35
Jelikož jsem nikdy nevytahoval z husího krku starý kabel a nenatahoval nový,po kolik teda ohybech obecně byste doporučil k lepšímu přístupu přidat instalační krabičku? Postačí klasická např. na zásuvku/vypínač...?
111®
Ohyby max 3 a krabice hranata dekl na 4 šroubky aby se do ni vesly ruce.

mire35
hodnocení

Děkuji moc za odpovědi

mirek35
hodnocení

Ještě se chci zeptat na vhodnost umístění AP. V příloze posílám rozměry patra s umístěním AP (modře), zvýraznění zdí, které jsou překážkou signálu (zelená - sádrokarton; oranžová - cihla/ytong).

Je dostačující umístění jednoho AP cca uprostřed bytové jednotky?

Řešit bych chtěl pomocí nějakého "talířového" Ubiquiti na strop.

Děkuji a pěkný den

Koaxiální, UTP a silové kabely - husí krk, stínění

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]