Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napojení na přípojky ve společném pozemku

Od: gama odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, jsem v situaci znázorněné na obrázku. Vlastním stavbení pozemek přístupný z pozemku (cesty) kterou vlastníme podílem všichni v okolí. Nevím z jakého přesně důvodu se v lokalitě narušili vztahy mezi všemi sousedy. Nicméně potřebuji realizovat přípojku vody a elektřiny na svůj pozemek ale napojení musím udělat ze společného pozemku. Jak jsem již naznačil - souhlasy ostatních spolupmajitelů pozemku jen tak nezískám. Na ostatní nemám vůbec žádnou páku, protože oni mají své nemovitosti kompletně postavené, takže ode mě už žádný souhlas nikdo nepotřebuje. Znamená to, že jsem v patové situaci nebo na tuto situaci najdu nějakou oporu v zákoně? Moc děkuji

Napojení na přípojky ve společném pozemku

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Nejsem právník, ale z logiky věci: ten společný pozemek/komunikace je určena jako obslužná k těm pozemkům, tedy i k přivedení inženýrských sítí k pozemku, takže si myslím, že vám nemůžou zakázat používat tu komunikaci k účelu, ke kterému slouží ostatním majitelům, tedy zakázat vám zřídit si přípojku. Myslím si, že žádné povolení od sousedů nepotřebujete, pokud to stavební úřad vyžaduje, budete se muset obrátit na nějakou právní poradnu.

barak
hodnocení

2x

Souhlas k čemu, Že někomu znemožníš výkopem dostat se do baráku?

gama
No asi k uložení přípojky vody a elektřiny do pozemku, který spoluvlastní. Nemyslím si že si mohu jen tak budovat něco na pozemku, který vlastním pouze z 25%

hodnocení

0x

Taky bych řekl, že souhlas ostatních nepotřebujete. Je to běžné užívání svého pozemku - ostatně, přesně proto je ten pozemek takto sdílen...

doplněno 30.05.24 22:48:

Ano. A proto ho může užívat.

doplněno 31.05.24 10:17:

Pokud je to pozemek určený k přípojkám, tak ne.

km

To přece neni jeho pozemek, ale společný pozemek. To je zásadní rozdíl.

km

Užívání pozemku a stavba přípojky je něco jiného.

km

Jak se prosím vás pozná pozemek určený k přípojkám?

mbco
hodnocení

0x

Měl by stačit souhlas toho co má 1/2,platí pak přehlasování.Co něco mu nabídnout?

gama
Ten co má 1/2 je nejhorší. Jednou mu můj geodet šlápl jednou nohou na pozemek a málem jsem musel volat 155i 158 jak z toho byl soused rudy a nepříčetný
pricetny

Moc to prožíváte a zjevně přeháníte. Já když je někdo nepříčetný, tak volám 155 a ne policii... Tak se máte chovat slušně a když někomu šlapete na pozemek vědomě, tak se předem dovolím, aneb jak se do lesa...

Můžete nám sdělit, kdo po vás chce a jaké souhlasy? Vak, ČEZ, stavební odbor?

gama
Vyžaduje to referent stavebního úřadu. Já bych to asi moc neprožíval ale co mi zbývá
ss

Předložit k vyjádření souhlas tomu sousedovi?

km
hodnocení

0x

Myslím si, že potřebujete souhlasy všech majitelů. Pokud byste je nezýskal a ti majitelé mají sami v uvedeném pozemku uložené sítě, možná by byla soudní cesta, musel byste asi dokázat, že daný pozemek vznikl, aby sloužil k přístupu na pozemky a také k uložení sítí. Jinak těmto stavebním pozemkům, kde je spoluvlastnictví přístupu nebo dokonce je vlastníkem někdo jiný a není to obec, je lepší se ze široka vyhnout, je z toho jen plno problémů. Nejdříve se zkuste dohodnout se sousedy, pokud to nepůjde, řeště dál.

hodnocení

0x
Ta cesta je soukromá, ale ty IS v zemi vám nepatří ne? Je tam tedy nějaké věcné břemeno již zřízené. Podle mě by s tímhle neměl být problém. Jednou je to tam tažené a připravené, takže se udělá jen odbočka k Vám na pozemek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]