Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem v situaci znázorněné na obrázku. Vlastním stavbení pozemek přístupný z pozemku (cesty) kterou vlastníme podílem všichni v okolí. Nevím z jakého přesně důvodu se v lokalitě narušili vztahy mezi všemi sousedy. Nicméně potřebuji realizovat přípojku vody a elektřiny na svůj pozemek ale napojení musím udělat ze společného pozemku. Jak jsem již naznačil - souhlasy ostatních spolupmajitelů pozemku jen tak nezískám. Na ostatní nemám vůbec žádnou páku, protože oni mají své nemovitosti kompletně postavené, takže ode mě už žádný souhlas nikdo nepotřebuje. Znamená to, že jsem v patové situaci nebo na tuto situaci najdu nějakou oporu v zákoně? Moc děkuji
Nejsem právník, ale z logiky věci: ten společný pozemek/komunikace je určena jako obslužná k těm pozemkům, tedy i k přivedení inženýrských sítí k pozemku, takže si myslím, že vám nemůžou zakázat používat tu komunikaci k účelu, ke kterému slouží ostatním majitelům, tedy zakázat vám zřídit si přípojku. Myslím si, že žádné povolení od sousedů nepotřebujete, pokud to stavební úřad vyžaduje, budete se muset obrátit na nějakou právní poradnu.
Myslím si, že potřebujete souhlasy všech majitelů. Pokud byste je nezýskal a ti majitelé mají sami v uvedeném pozemku uložené sítě, možná by byla soudní cesta, musel byste asi dokázat, že daný pozemek vznikl, aby sloužil k přístupu na pozemky a také k uložení sítí. Jinak těmto stavebním pozemkům, kde je spoluvlastnictví přístupu nebo dokonce je vlastníkem někdo jiný a není to obec, je lepší se ze široka vyhnout, je z toho jen plno problémů. Nejdříve se zkuste dohodnout se sousedy, pokud to nepůjde, řeště dál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.