Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se poradil ohledně průhybu plechu. Máme u domu v místě vyústění odpadu z domu betonovou šachtu. Kolem domu děláme chodníky. Instalatér nám řekl, at jí nelikvidujeme, že se ten vlez může jednou hodit. Nicméně chci mít u příchodu do domu vidět velký poklop od kanalizace, do kterého se poleze jednou za 20 let. Horní hrana betonu je cca 12-15 cm pod horní úrovní chodníku. Udělal jsem výztuž z traverzy viz příloha (traverza má 10 cm). Na beton a traverzu chci dát 2 plechy, rozpůlené, aby půlka byla na traverze, aby se s tím dalo případně manipulovat. Poté zasypat asi už jen rýží a na to dlažbu (6cm). Jde mi o to, jakou tlouštu plechu mám vybrat, aby nedocházelo k průhybu. Velikost plechů bude 40x125 cm a 60x 125. Na stranách na betonu budou ležet cca 10-15 cm, na traverze každý 5cm. Dokáže někdo spočítat průhyb takového plechu? Dlažba váží 127 kg/m2.
Děkuji!
Vůbec jsem nepochopil, kde je v malůvce, traverza, kde nějaká skladba materiálu nad plechem, jak je plech uložen a hlavně jestli jde o řez nebo půdorys.Dále co je rýže? Dlažba 6cm je co? Beton? Zatížení provozem? Budou po tom jezdit auta a další a další chybějící údaje. Ale to je úplně jedno. To vám tady nikdo počítat nebude.S tímto úkolem oslovte statika, protože spočítat průhyb nebude úplně jednoduché, protože máte plech předpokládám podepřený po celém obvodě ale na volno. Průhyb ale není to, co by bylo pro konstrukci zrovna nejdůležitější. Nejdůležitější je nejprve spočítat zatížení , pak ze vzorce pro únosnost tloušťku plechu a ověřit na mezní průhyb. Dále pak se musíte zabývat otázkou, protože ze šachty půjde vlhkost, zda-li koroze za čas nesníží únosnost plechu a pak se to časem celé propadne.
Pak dospějete k jinému poznání, že šachtu by bylo bezpečnější zakrýt např. PZD železobetonovými stropnicemi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.