Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme ostrovní dům - bez připojení k síti el. energie. Dům je soběstačný. V létě nám ale FVE generuje nadbytek el. energie, kterou nevíme jak využít. Připojovat sek ČEZu, platit chytrý elektroměr a za 1000-2000CZK/MWh prodávat do sítě nechceme a nevyplatí se nám to.
Neměli byste nějaký nápad co s přebytky elekřiny, navíc pouze přes léto? Rádi bychom zkrátili návratnost do FVE.
Napadlo nás:
-těžba BTC (které vůbec nerozumíme a možná se vůbec nevyplatí
-koupě bazénu a ohřev vody v něm (upřímně bychom moc nevyužívali)
-koupit si elektrické auto a jezdit tak přes léto zdarma (jezdíme spíše dálky, takže pro nás nevyužitelné)
-koupit plničku a stlačovat např.vzduch (zatím nevím pro jaké účely - např. potápění? )
-vyrábět a prodávat něco, co jde na odbyt přes léto (led, zmrzlina, sušení ovoce...)
Ocením jakékoliv nápady!
Děkuji
Na PRODEJ sousedovi musíš mít licenci myslim, jinak je to četnota A účtovat mu to podle neovereneho meridla = další flastr.
by me zajímalo jak byste to technicky propojí, kdyby soused čerpal víc než posilate... takový řešení by bylo dooost drahy
Nerozumím, který předpis dovoluje dodávat energii přes neověřené, necejchovaného měřidlo? Co já vím, tak jsou za to vysoké pokuty. Ve skutečnosti, když dodavatel prošvihne lhůtu, tak ho vždy donutím dodávat zadarmo Protože taková pokuta pro něj je daleko větší rána, než Troška energie za pár měsíců bezúplatně - No jasně, skoro nikdo to neví jak to je. Že by nový sdílecí zákon povoloval tohle obcházet?
I když silovina ze závěrných tedy nejdražších elektráren stojí (Spot) 1,74 Kč (průměr roku 2024)?
Ale ty mu ji prodáš za 2 Počkej až se ukáže jako marxista a tu tvojí nadhodnotu ti pěkně vytmaví ať už jakkoliv
)
Fotovoltaika se musí vyplatit, pokud člověk nemá na léto bazén pak mířit tak na 30% své roční spotřeby.
No, co teď? Pokud je výkupní cena v plusu a alespoň trošku zajímavá, prodávat. Není to nic extra, ale roční tržba není k zahození. Pokud je cena v mínusu pak panely vypnout nebo zakázat přetok (pozor na bojler, který se nahřívá z přetoků).
Bazének 5000l s tepelným čerpadlem máme v provozu (teploty nad 30 st.C) od 4.3.2024. Denně spotřebuje cca 20 kWh.
Se zahradou se můžete dát na výrobu marmelád, ale musí vás to bavit.
Vybavení domu klimatizacemi - v létě chladíte zadarmo, v zimě můžete přihřívat.
Dát se na "trendy"výrobu vakuem sušeného ovoce, vývěva spotřebuje spoustu elektřiny - cz.botomachine.com/....
Že by natápět 140 tun podzemního písku, který bude v zimě topit?
Bude to asi podobně ekonomicky "výhodné", jako si stavět ostrov, když v okolí je Grid ) Neboli jako funguje to, ale pořizovací náklady, pokud si to člověk neudělá sám protože má zadarmo zdroje, bagry, místo, písek, ještě známý, no tak náklady od firmy budou astronomický
2/
Základ je maximalizovat využití doma. Nám se daří doma využívat na teplou vodu v bojleru, na běžnou spotřebu domu a dotápění domu (jaro, podzim) 75% roční výroby FVE. Bez baterií. Jen je třeba mít to domyšlené. Pokud bych měl baterie, elektroauto, nebo klimatizaci, tak se dostanu určitě na 90%. Ale jsem trochu v pasti, protože investovat kvůli těm 25% roční výroby do zmíněných drahých technologií mi v kalkulaci rozumně nevychází.
Máte pravdu, ale my jsme off-grid, bez připojení na distribuci a jakékoliv poplatky. To byl náš záměr. Dům a FVE je dimenzována tak, že máme pokrytou i spotřebu během zimy, což je pro nás klíčové.
Z toho ale plyne, že máme velké přebytky s elektřiny, se kterými si nevíme rady.
Proto bych se rád soustředil co s přebytky elektřiny, než řešit vhodnost/výhodnost/nevýhodnost ostrovního systému.
Jednodušše nevíme jak zužitkovat elektřinu, kterou máme ,,zdarma,, pro výrobu nějakého produktu s další přidanou hodnotou pro někoho jiného ( viz zmíněná výroba plynu, ledu, sušení ovoce). Více nápadů jsem na zahraničních webech nenašel
Jasně, ale to, co řešíte Vy, řeší teď celý svět. Protože "zelené" zdroje energie tak prostě fungují. Kdyby bylo jednoduché "domácí" řešení, tak se to již používá masově. Mě osobně přijde nejméně nesmyslné si doma vyhřívat bazén. Vše ostatní jsou pro mě totální hověziny.
No já bych si koupil klimatizaci a chladil s otevřenými okny. . Pak bych se domluvil se sousedem a natáhl k němu kabel a aby si soused koupil další bojler a za flašku rumu bych mu tam posílal přebytky ( + u souseda zásuvku s vaší elektřinou na praní atd. Takže na léto by měl jeden bojler a na zimu druhý). Když budeš mít takto oddělené "kabely" a nebudeš to prodávat, tak ti nikdo nemůže říct vůbec nic - vlastní zkušenost.
Dál bych si koupil sušičku na ovoce, přes léto bych vyměnil LED žárovky za normální ... Přebytečnou elektřinu bych propaloval v odporovém drátu, dal k tomu ceduli "Toto je bezemisní, pro mě zcela nevyužitelná elektřina a naše zářná budoucnost" a poslal jim fotku do Brusele.
Možná bych zkusil těžit i tu kryptoměnu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.