Nejste přihlášen/a.
v podkroví Rd na společné chodbě? Rozvod tepla - chladu pouze otevřenými dveřmi. Mám otevřené schodiště do přízemí, jak řešíte padání chladu schodištěm dolů? Podělte se prosím o zkušennosti. Děkuji!
Dojmologové ať neodpovídají, vím že to není ideální řešení - děkuji!
Já mám RD s 100% podkrovím a na schodišti mám splitku.
To zázračné slovo zní "rekuperace".
rekuperační jednotka - strojní větrání - při cirkulačním nastavení se natahuje a fouká zpět ... tj. natáhne vzduch studený z jedné části a fouká ji centrálně po celém domě...
Možná to není podle inženýrů správný termín, nicméně nám šlo o funkčnost a posledních 15 let to prostě funguje.
v podstatě ano - klima fouká nahoru nebo dolů dle nastavení, když je třeba vychladit pokoje nahoře - otevřu všechny dveře a fouknu plnou nahoru. Jinak to pustím na minimální chod po např. 15-20 hodin - přes parná léta mám v domě 25-26 °C
Ja mam pres parna leta 26°c i bez elektriny (spotreba 0). Proste poctiva stavba jeste )
strojni vetrani co to je tto slysim prvne... Jakože k tomu potřebuješ strojníka, protože laik to nemůžu obsluhovat? Nevíří vám to doma tak trochu prach?
@PPP a kolik protopíte ročně?
Já mám těch 23-26 celoročně podle chuti. Samostatný RD. Nemám tu výhodu starých poctivých domů s kamenným zdivem a 50cm tlustou zdí.. Ale jsem s mým domem spokojen.
Protopim nula. Na zimu jsem na montazich.
nevyjádřil jste se k tomu víření prachu, protože je o tom, o splitce, také uvažují, do jiné nemovitosti.
Rekuperace má filtry, které se mění - dokonce několik filtrů. Jaký rozdíl je v prachu z otevřeného okna a prachu cirkulujícího vzduchu v domě? Pokud máte doma bordel, bude to prostě prašné prostředí... Pokud máte doma čisto, nemusíte otevírat okna, větráte přes tuto krabici s filtry - proč bych měl doma mít prach?
Proč se chlubíte domem, když v něm nebydlíte? ... nerozumím...
to jmlc: Děkuji za Vaše info! No asi počkám s realizací klimy (napřed vyzkouším roční bydlení). Vše pro montáž nachystáno (vzduchotěsný průchod parotěsem, průchod pláštěm střechy, vnitřní odvod kondenzátu). Mám 40m ZR, tak možná bude stačit + cirkulační režim. Ve střeše 70cm vaty, cihlová stavba + 25 vata, přesah střechy spočítán tak, že do podkrovních oken v létě slunce přímo nesvítí, jen přes podzim a zimu). Říkal jsem si, že při této konstalaci bude stačit centrální klima v podkroví a otevřené dveře (FV+klima přes den na plný céres) . Ještě jednou díky!
Někdo další s klimou na chodbě? Nebojte se dojmologů a hejtrů. Není přece nutné mít 20⁰C v každé klidové místnosti (jednotka v každé místnosti podkroví).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.