Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu, jak bych měl správně uchytit hranoly pod krokvemi? Mezi krokvemi mám izolaci, na krokve chci uchytit hranoly 60x60, které budou mít mezi sebou druhou vrstvu izolace. Hranoly pak ponesou i sádrokartonovou konstrukci. Jde mi o to, jestli je vyhovující mít v krokvi dva konstrukční vruty vedle sebe, nebo je vhodnější mít max 1, viz obrázky.
Předem díky za odpovědi.
Proč hranoly 60x60, tak silné, proč natvrdo k trámu, proč nepoužijete přímé závěsy, Určitě lehčí a levnější jsou profily CD.
mít v krokvi dva konstrukční vruty vedle sebe, nebo je vhodnější mít max 1***jeden vrut to určitě udrží, pokud použijete správný.
Měl jsem zde na mysli situaci, kde je styk dvou hranolů, proto dva vruty. Jinak samozřejmě jeden.
Už Vás asi chápu, na trámu končí lať a zaíná další. Takže do každé latě jeden vrut, tedy obrázek 1. Ještě jednou se zeptám, proč takové hranolky.
Mezi tyto hranoly chci vložit druhou vrstvu izolace.
Dále parozábrana a následně uchytit CD profily pro SDK. Případně ještě doplnit další vrstvu izolace mezi parozábranu a SDK ve vhodném poměru k izolaci nad parozábranou.
To jsem pochopil, ale stále nechápu, proč hranolky a pak ještě CD profily.
Proč ne vata v několika vrstvách, kterou podrží rastr z CD profilu. Jako jinde...
Popravdě, žádný speciální důvod k tomu nemám, snad jen že si tím vytvářím další místo pro vložení vaty, každý cm se počítá. Možná mírně lepší odizolování krokví od interiéru? Přináší to nějaké náklady navíc, ale řádově to jsou tisícikoruny (dřevo, vruty, izolace).
Jinak samozřejmě by šlo rovnou uchytit CD profily, SDK a vzniklou mezeru vyplnit.
Co je správné provedení? Správné je takové, kdy je hranol dostatečně upevněn a vrut nezasahuje do kondenzační zóny krokve. V praxi je potřeba jen toto znát a volit jen správnou délku vrutů. Když vrut zasáhne do kondenzační zóny krokve, může za nějaký čas začít reznout. Pokud je tl. hranolu 5 cm, délka vrutu doporučovaná je 15cm, to znamená 10 cm v krokvi. Dal bych délku vrutu z hlediska bezpečnosti jen 10cm, tedy polovina délky vrutu je v krokvi. Pak můžete ještě experimentovat s napojením hranolu přeplátováním a pojištění jen jedním vrutem. Ale to se v praxi většinou nedělá a dají se vriuty 2 mírně šikmo.
Pokud chcete mít něco extra, použijete nerezové vruty, které nekorodují ale to si už řádně připlatíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.