Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohlo by se jednat o azbest?

Od: emilian odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mohlo by se jednat o azbest? Jsou tím obložené stěny nástavby na činžovním domu. Stavba by měla být z konce 80. let.

Mohlo by se jednat o azbest?
Mohlo by se jednat o azbest? #2
Mohlo by se jednat o azbest? #3

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Na 90 % azbestocementová deska. Nejspíš "lignát", nebo "eternit".

doplněno 26.05.24 18:23:

Když doho nebudete zbytečně šťourat, nic Vám nehrozí.

doplněno 27.05.24 08:51:

Opatrně to legálně rozebrat a odvozit nemůžete. Teoreticky by se to mělo rozebírat ve spaciálním ochranném oděvu (v jakémsi "skafandru") a místo by mělo být hermeticky uzavřené (podtlak). Odvozit to není kam, běžné skládky to nevezmou. Takže jediná možnost je drahá skládka nebezpečného odpadu a tam se budou určitě zajímat, kde jste to vzal.

Za tyhle komplikace poděkujte EU. Kdysi jsme řezali lignátové desky na cirkulárce. Už je to pár desítek let a nevím, že by z toho někdo měl nějaké zdravotní potíže.

Toto je jednoznačně struktura lignátových desek a jde, rovněž jednoznačně, o asbestový produkt. Demontáž a likvidace je možná "ofi" pouze jako nebezpečný odpad. Pokud je povrchová úprava, která zajišťuje, aby vlivem prostředí nedocházelo k rozrušení, tak do toho, pokud není nutno, nerejpat. Obnažené apretovat vhodným nátěrem. Jinak s likvidací "ofi" jsou dosti problémy.

U nás "ofi" poplatek 6 300,- za tunu...

emilian
hodnocení

A co likvidace? Chtěli bychom to dostat kvůli reko pryč. Je nutná odborná firma, která to odstraní, nebo se to dá opatrně rozebrat a odvozit?

Odvozit kam? Bezny zberny dvor to nevezme.

Nebezpečné odpady jen odborná firma

111®
hodnocení

1x

mohlo, osinkocementová deska

km
hodnocení

1x

vypadá to jako azbest, jestli je to skutečně azbest nedokážu s jistotou potvrdit

hodnocení

0x
Jasny azbest, ak je olepeny tapetou alebo omietnuty a nedroli sa, nic nehrozi. Len do toho nevrcte diery a nerezte to pilou, flexou a pod.

hodnocení

0x

Nevím odkud jste, ale když jsem rekonstruoval před rokem střechu, eternit lze nromálně legálně odvézt na skládku v Benátkách na Jizerou (platil jsem jednotky tisíc, v ceně rekonstrukce jde o zanedbatelnou částku). Vystaví i potvrzení. Některé sběrné dvory azbest také berou a zdrama, namátkou jsem to viděl v Budějovicích nebo v Brandýse nad Labem. Rozhodně nikdo nikde nešťourá, kde jsi ten materál vzal, akorát na ten sběrný dvůr nemůžeš přijet služebním autem a nemůžeš přivézt nepřiměřené množství...

hodnocení

0x

Aby jste zjistil, jestli cementová deska obsahuje azbest, musíte materiál nejlépe v uzavřeném igelitovém pytlíku předat do stavební laboratoře. Může to obsahovat jen celulózu

Nemůže. Na první pohled je to jednoznačně "lignát" (azbestocementová deska), který se v těch letech běžně používal. Rukama mi kdysi prošlo hodně desítek m2 tohodle materiálu a mám z lignátových panelů postavenou celou chatu, takže vím, o co jde.

Mohlo by se jednat o azbest? #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat azbest

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]