Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohlo by se jednat o azbest? Jsou tím obložené stěny nástavby na činžovním domu. Stavba by měla být z konce 80. let.
Na 90 % azbestocementová deska. Nejspíš "lignát", nebo "eternit".
Když doho nebudete zbytečně šťourat, nic Vám nehrozí.
Opatrně to legálně rozebrat a odvozit nemůžete. Teoreticky by se to mělo rozebírat ve spaciálním ochranném oděvu (v jakémsi "skafandru") a místo by mělo být hermeticky uzavřené (podtlak). Odvozit to není kam, běžné skládky to nevezmou. Takže jediná možnost je drahá skládka nebezpečného odpadu a tam se budou určitě zajímat, kde jste to vzal.
Za tyhle komplikace poděkujte EU. Kdysi jsme řezali lignátové desky na cirkulárce. Už je to pár desítek let a nevím, že by z toho někdo měl nějaké zdravotní potíže.
Toto je jednoznačně struktura lignátových desek a jde, rovněž jednoznačně, o asbestový produkt. Demontáž a likvidace je možná "ofi" pouze jako nebezpečný odpad. Pokud je povrchová úprava, která zajišťuje, aby vlivem prostředí nedocházelo k rozrušení, tak do toho, pokud není nutno, nerejpat. Obnažené apretovat vhodným nátěrem. Jinak s likvidací "ofi" jsou dosti problémy.
Nevím odkud jste, ale když jsem rekonstruoval před rokem střechu, eternit lze nromálně legálně odvézt na skládku v Benátkách na Jizerou (platil jsem jednotky tisíc, v ceně rekonstrukce jde o zanedbatelnou částku). Vystaví i potvrzení. Některé sběrné dvory azbest také berou a zdrama, namátkou jsem to viděl v Budějovicích nebo v Brandýse nad Labem. Rozhodně nikdo nikde nešťourá, kde jsi ten materál vzal, akorát na ten sběrný dvůr nemůžeš přijet služebním autem a nemůžeš přivézt nepřiměřené množství...
Aby jste zjistil, jestli cementová deska obsahuje azbest, musíte materiál nejlépe v uzavřeném igelitovém pytlíku předat do stavební laboratoře. Může to obsahovat jen celulózu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.