Máme kotel atmos 18kW a k němu akumulační nádrž 750 litrů. Podle návodu se nemá dát větší nádrž. Jelikož jsme dům zateplili, vrtá mi hlavou, proč by nemohla být ještě druhá nádrž. Řekl bych, že tím kotlem bych druhou nádrž ještě vytopil - zejména o víkendu, kdy se v zimě topí celý den. Dvě natopene nádrže by mohly vydržet v klidu na dva další dny. Díky za úvahu nebo radu
Akumulaček můžete mít kolik chcete, čím větší objem tím lépe aby jste nikdy nemusel škrtit kotel. Já mám 3, celkem 2,5m³. Problém je že tepelná izolace nikdy nebude dokonalá a nádrž do týdne vychladne. Když je akumulačka v interiéru tak tepelné ztráty jdou do interiéru a de facto to nejsou ztráty.
tm
Je to ve sklepě, takže když tam bude odcházet nějaké teplo do okolí, ohřívá to strop, tzn. podlahu v bytě...
Nenapadá mě, čemu by, s trojcestným ventilem-ochranou zpátečky, měl větší objem vadit. Tak leda, že by větší převahou provozu v ideálním režimu nežádoucím zpusobem prodloužil životnost kotle nad výrobcem navrženou
tm
Výrobce má tabulku a k 18 kW má nádrž 750. Jenže když zvládnu natopit dvě nádrže, taky mě nenapada, proč by to nešlo. Zvýšilo by to komfort. V zimě se topi většinou celý víkend, aby byla tepla voda v bojleru. Jednu nádrž na 60 stupňů natopim klidně za 4 hodiny. Kdybych měl dvě a nechal z nich brát vodu do topeni třeba na 40 stupňů, řekl bych, ze by to mohlo dva dny vydržet bez zatapeni
Tak v tom případě je po zateplení kotel 18kW předimenzovaný, třeba by stačil poloviční výkon; nevíme nic o ztrátách stavby jako takové. V takovém případě druhou nádrž "uživíte", tedy natopíte v požadovaném čase.Příklad: Kotel 18kW, tepelné ztráty domu 17kW, venku mínus 10... tak jednu nádrž natopíte za, hádám, 50 hodin. A opačně...kotel 18kW, ztráty domu 9kW, nádrž natopíte za 6hodin... Počítám 50kW pro nádrž...Oboje při běžném topení pro barák. Podívejte, pročtěte poměrně zajímavý článek s propočty m.tzb-info.cz/...
Proč má tedy výrobce svoji tabulku? Chápu, že nějaká tabulka pro orientaci. Ale jak píšete, výrobce neví nic o tepelných ztrátách, na jakou teplotu topíme... dřív jsme měli dakon dor 32, topenar koukl a řekl, že na nás dům je to hrozne moc a řekl, že 18 musí stačit. Je to navíc řadovka. Sousedi mají všichni 32 a říkají, že dají 4 polinka a bubla jim kotel... jelikož jsme od doby instalace kotle vyměnili okna a nyní i zateplili, tak uvažuji o druhé nádrži. Jak píši, když třeba přijedeme v zimě po delší době, v domě je 8 stupňů, tak zatopim a cca za hodinu po roztopeni je v kotli 70 až 80 stupňů (samozřejmě záleží na podmínkách). Za cca 1,5h mám na zpátečce z topeni už takovou teplotu, že pouštím vodu do bojleru a třeba po 2,5h otevírám akumulacku. Ta se na nějakých 60 stupňů v prochladnutem baráku natopi třeba za 4 hodiny... pak bych teoreticky mohl nahrivat už druhou nádrž. Kotel za nižší kupovat nebudu, je 3 roky starý a nejmenší kotel je kolik - 15kw?
smarjaaa
A proč se na tuto svou všetečnou otázku nezeptáš výrobce?
tm
No zrovna komunikace s atmosem není nejlepší. Topenar mi doporučil kotel Atmos. Nemůžu říct, že by byl spatnej, jsem spokojen, ale když jsem se na pár věcí ptal výrobce, bylo vše v duchu, je ti v návodu, přečti si to a pokud ho nedodržís, přicházís o záruku... prostě na každý dotaz na infolince odpověď, která mi nic neřekla a jasně dávali najevo, že je obtěžuji. Takto to bylo s víc lidmi, takže asi nějaká skupinová taktika...
Podle mě se jedná spíš o minimální objem, aby měla nádrž smysl a těch 750 l je v návodech uváděno právě jen jako minimum pro pokrytí náběhu a seběhu kotle. Jako doporučený objem pro 18 kW tam vidím 1000..1500 l, což je obvyklá hodnota. Když tak dejte odkaz, z čeho info čerpáte. A jestli je nyní 18 kW pro zateplený dům moc, o to víc dává větší nádrž smysl.
Také to vidím tak, že přidání objemu akunádrže by Vám prospělo. Pokud se jedná o řadovku tak vaše TZ bude někde kolem 6…7…max 9 kW. Tj za průměrného počasí budete mít TZ někde kolem 3-4,5 kW. A tudíž při kotli 18 kW budete mít pro akumulaci k dispozici 14…15 kW výkonu pokud neberu,že se zrovna dotápí bojler. Nevíme teploty topné vody /podlaha vers radiátory/, ale pro 60C ohřátí vody je akumulace cca 52 kWh což jsou 3…3.5 hod topení…to je tak zatopil a nechat vyhasnout. A pokud topíte trvaleji o víkendu tak budete muset kotel dost brzdit. Tj zbylých 21 hodin pokryjí z AN. Ale druhý den opět zatápět. Pokud by se přidala ještě druhá AN 1000 l tak byste topil cca 6 hod ale jednou za dva dny a pokud kotel jednou roztopíte tak ve vyšším výkonu může běžet delší dobu. Samozřejmě TZ je HRUBÝM odhadem, stejně tak teploty, ale řádově by to mohlo odpovídat.
tm
Ano, tak nějak to vychází. Akumulační nádrž natapim cca 4 hodiny. Proste kdybych topil na max toho, co je v návodu, tzn. neustále kotel cca 80 stupňů, tak asi chcipneme vedrem nebo topit hodinu denně a pak vsechno do nádrže... jenže topit takhle krátce... pokud není jo mráz, tak dost často topim tak, ze do oběhu mám teplotu vody třeba 40 stupňů a v bytě je 23 stupňů... když se v zimě topi skoro pořád, tak fakt stačí celý den do topeni max 40 stupňů
Tak těch 40C je krásných. V tomto případě se pak dají AN “ vydojit” do mrtě. A ještě nevím zdali rozumím dobře zdali mate 3 čestný ventil na zpaečce kotle a naopak zase 3 cestný ventil na výstupu z AN do topného okruhu. Pak se jen dle venkovní teploty nastaví teplota výstupu a 3 cesťák si to namíchá a nepřetápíte…. a už jdu sledovat hokej
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.