Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Aplikace OSMO oleje na parkety

Od: majeros odpovědí: 5 změna:

Ahoj všem. Obrousil jsem dřevěné parketu vibrační bruskou a chci podlahu natřít tvrdým voskových olejem. Když jsem obroušenou podlahu vytíral mokrým hadrem, všimnul jsem si, že vibrační bruska neobrousila parkety až na dřevo, ale asi tam zůstala ještě nějaká povrchová úprava. Po vytírání to totiž udělalo fleky v místech, kde se vpila voda po vytírání ale ty fleky jsou jen v pár místech. Mohu parkety natřít tvrdým voskovým olejem i když to není poctivě obroušeno až na surové dřevo? Parket jsou jinak po obroušení krásné, matné...Musí se tam ten voskový olej vsáknout nebo se prostě pouze na povrchu vytvoří ochranný film?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

2x
Co se nevsakne musis setrit. Kdyz to neudelas, udela se tam sice film, ale z nej se jen tak neodpari rozpoustedla a bude to hrozne dlouho smrdet. Totez se stane, kdyz to natres moc silnou vrstvou a nestahnes po zavadnuti hadrem. Doporucuju ta mista jeste prebrousit.

hodnocení

2x

Jednoznačně přebrousit, původní lakování musí jít 100% dolů

majeros
hodnocení

1x

Mám v plánu podlahu obrousit ještě jednou a půjčit si podlahovou brusku. Myslíte, že bude vhodná kotoučová 400mm? Potřebuji jen dát dolu zbytkový lak, který na pohled už ani není vidět ale ještě tam asi bude...Podlaha je celá krásně čistá, rovná a matná.

Vezmite vlhký (nie príliš mokrý) mop a vytrite. Ak sa voda vpije rovnomerne a bude to vyzerať k svetu, môžete olejovať. Ak to bude samý fľak a mop bude miestami kĺzať, bude to tak vyzerať aj po oleji.

Kačenou sa dobre olejuje / voskuje, ale lak s ňou pravdepodobne nestrhnete, jedine že ste pred tým na tom už nechali ruky a bolo ho tam naozaj málo. Možno tak so 4-hlavovým unášačom od Bony (Bona Power Drive). Ale to požičiava málokto.

Ak tam ešte máte vrstvu laku (hoc len miestami), bude to chcieť pásovú či valcovú brusku a trochu sa s tým naučiť jazdiť, predovšetkým nezastavovať sa, pokiaľ je bruska v zábere. Následne vyriešte rohy, plochu prebehnite s kačenou s P100, vyluxujte a vyvetrajte. Následne na kačenu nasaďte biely kotúč a môžete s ňou nanášať olej.

Druhá možnosť je, že ste drevo na povrchu "zaleštili" a uzavreli príliš jemným (alt. opotrebovaným) brúsnym papierom a nadmerným tlakom pri brúsení. Takýto povrch je sám o sebe pomerne lesklý, hladký, a nepríliš pre olejovanie, pretože sa do neho olej zle vpíja. Povrch je potrebné trochu rozdrásať hrubším brúsnym papierom. U podláh pre voskovanie je vhodné končiť s brúsením so zrnitosťou P100 alebo P120. Aj to brúsiť už len jemne, aby Vám povrch zostal otvorený.

majeros

No předpokládal jsem, že když vezmu do ruky smirkový papír, trochu přitlačím, tak udělám pár pohybá a jsem na holém dřevě. Tak tato kotoučová bruska to přeci musí bez problému zvládnout ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]