Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Údržba pozemku před domem

Od: karlo odpovědí: 40 změna:
Bydlím na okraji menšího města.Mezi vraty a hlavní komunikací je pozemek cca. 10×20m trávy který patří městu a přes který vede příjezdová cesta k mému domu (pouze k mému-nikdo jiný cestu nepoužívá). Ještě před mým narozením na tento pozemek rodiče zadadili jedli o kterou se starali a podle příjezdové cesty živý plot který se každý rok stříhal. Jednoho roku přišla vychřice a vyvrátila jedli která se položila na trávník (žádnou škodu strom nezpůsobil).Vzali jsme tedy pilu,strom rozřezali,díru po stromu zasypali a vše uklidili.Po týdnu přijel vedoucí technických služeb který si nárokoval dřevo ze stromu jelikož prý strom patřil městu a my na něj tedy nemáme nárok...prý šlo o krádež.Jak je to teda s živým plotem?
Jde mi o princip věci.Město si nárokuje dřevi ze stromu rostoucího na městském pozemku, ale údržbu živého plotu odmítá jelikož jsme ho prý zasadili my.Ovšem strom jsme zasadili také.Navíc nyní je podle města už i problém s mým parkováním (osobákem se kterým jezdim denně do práce)na příjezdové cestě k domu (na cestě se parkovalo vždy již za otce před 50-ti lety-navíc jak píšu autem jezdím a není to žádný vrak).Zabírám prý městský pozemek a město mi naúčtuje parkovné nebo mi nechá auto odtáhnout.Autem tedy zajíždím,ale na jednu stranu má město zájem,ovšem již ne na údrždu.P.S. Ve středu města před paneláky si lidé vysazují záhony i ploty a město tam několikrát za rok stříhá a ve vedru zalévá,pleje apod.

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

6x
Pozemek je města, co zasadis je automaticky majetkem vlastníka pozemku. Tedy i ten strom (ano jde o kradez prestoze jsi to sazel), i živý plot, i příjezdová cesta.
Nejlepší řešení pro tebe je ten pozemek koupit, ovšem zda se ze ti město zacina házet klacky pod nohy, tak to chce přes někoho se začít kamarádit se starostou, jinak prodej nehrozi.. vítej v ČR.
karlo
hodnocení

Tak to chápu, že se město cítí jako vlastnik, ale proč tedy město argumentuje tím, že se o plot odmítá starat jelikož ho samo nevysázelo.
asd1
Jen lenost a snaha přehodit údržbu na tebe. Jejich argument použij, když je rosti tvoje a máš ho udržovat tak by mel byt tvůj i strom.
Pak asi vytáhnou argument že zasazenim rosti jim vznikla škoda (nutná údržba nebo odstraneni).
Navrhni kompromis, budeš to udržovat ale za možnost parkování.
Až příště lehne strom, tak nabidni že to uklidis ale za drevo.

Dobrý den! Na úředníky spravující nějaký veřejný, obecní majetek se musí chytře. Příklad z vlastního příběhu.

Před léty jsem se potřeboval po veřejné cestě, v majetku Pozemk. fondu dostat do vráceného lesa. Jenže cesta byla neudržovaná, nesjízdná, zarostlá i silnějšími stromy. Požádal jsem proto Poz. fond o povolení vlastními prostředky cestu uvést do původní průjezdnosti tím, že vykácím na cestě rostoucí dřeviny. To povolili, ale přikázali veškerou vytěženou dřevní hmotu prodat lesní společnosti vykupující dříví a peníze zaslat Poz. fondu. To jsem neakceptoval a po čase zvolil jiný, chytřejší postup.

Na Poz. fond jsem poslal stížnost, že se nestarají o cestu v jejich vlastnictví a já se proto nemohu dostat do lesa. Nabídl jsem pomoc při uvolnění cesty. Přijel jejich pracovník, na místě to "okoukl" a následně jsem dostal povolení veškeré dřeviny rostoucí v profilu cesty vykácet.. a teď to přijde ! Nařídili, že veškerou vytěženou dřevní hmotu musím zlikvidovat na vlastní náklady. A o to šlo, zpracoval jsem to na vlastní topení.

Z toho vyplývá: Tazatel měl v době, kdy tam padl ten strom postat na radnici upozornění, že mu před domem leží vyvrácený strom a žádá, aby to dali do pořádku. Při tom zmínit, že nabízí pomoc s odklizením s tím, že si ponechá vytěžené dříví.

To, co tvrdíte není tak jednoznačně použitelné pro tento případ.Snaha je pouze vše zjednodušovat pro snadnější pochopení. Pokud mám strom a vím, že jdu sázet na cizí pozemek, musím požádat o souhlas majitele pozemku. Tam se pak vlastnické právo ke stromu dá jasně prokázat a nelze je nahradit paušálním výrokem, že vše, co se zasadí na pozemek je ve vlastnictví majitele pozemku. Ono se také dá věc posuzovat podle toho, že vlastník stromu se musí o strom starat, stejně tak o keře, což nečinil a nyní chce scizit plody příbytku ve formě spalitelného dřeva. Argumentace je stále stejná, tak jako v minulosti vlastník stromu o něj pečoval, má nárok i na zužitkování této péče ve formě dřeva. I kdyby byla současná právní úprava OZ jakákoli, je to poměrně složité na posouzení vzhledem k dnešní obecné formulaci OZ , tuším, že par.507.

Co se týče parkování, bohužel časy se mění. Je třeba na to dávat pozor ale podle mne to pouze zaseje spory, protože dříve se parkování tolerovalo a vzhledem k nynějšímu nárůstu automobilů se snížily rapidně parkovací možnosti. Tam, kde se dříve tolerovalo např. parkování na chodníku před vl. vjezdem, už se nyní pokutuje městskou policií. I s argumentací, že to poškozuje obecní majetek - chodník. Ale když město kdysi potřebovalo práci zdarma na obnovu chodníků v rámci akce Z při budování plynovodních přípojek, to už se nezohledňuje. Pomoc obci se dnes vrací ve formě pokut. To je třeba také obcím připomenout, že pokud chtějí majetek,ať se o něj také řádně starají.

taky

Je to tak... Kdyby to za tel nevy slepičí ale tomu úředníkovi, že strom stopil, tak by bylo vše v pořádku

hodnocení

5x
V zásadě budou v právu, ale pokud se o pozemek dlouhodobě staráte a udržujete ho vy, je takový přístup dost nechutný. Že to na obci vůbec někoho napadlo. Špatné vztahy se starostou, nebo sousedy?
karlo
hodnocení

Abych řekl pravdu tak jsem nikdy s vedením města (kromě tohoto...vystupoval jsem slušně) nejednal takže vztahy v pořádku a se sousedy vycházím v pohodě.Mmj. ti parkují také na svých vězdech a nikdo jim prý nikdy nic ohledně parkování neříkal.Nechápu co jsem udělal že jsem se stal terčem.

Terčem jste se nejspíš stal proto, že jste vedoucímu technických služeb odporoval a dřevo mu nevydal hned. To dřevo patří obci, tak ho vydat musíte. Pokud si obec nepřeje, abyste tam parkoval, budete asi muset cestu používat jen k příjezdu a odjezdu, k ničemu jinému, i když je to pěkná sviňárnička od obce, že vám začala dělat takové naschvály. Máte tam pěkné hajzlíky ve vedení obce.

asd1
Asi tak, šéf TS ucítil dřevo zadarmo, nedostal ho hned na podnose, tak škodí.
On asi bude problém i v tom, že strom tam stál zřejmě po desítky let, tedy informace, kdo ho zasadil, již odvál čas. Prostě na pozemku obce stál strom, padnul a někdo si ho vzal.

Ano, tak to lze jednoduše chápat ale věc je složitější v tom, že vlastnické právo ke stromu nemůže vlastník pozemku zcizit. On se jen domnívá, že co vyroste na jeho pozemku, je jeho. Na druhou stranu je těžké dokázat, kdo strom sázel, pokud nejsou např. nějaké fotografie nebo záznam v nějaké kronice a pod. Takže se domnívám, že pokud vlastník stromu neprokáže svoje vlastnictví, posoudí se případ tak, že strom je součástí pozemku a právo na využití přírůstku je na straně vlastníka pozemku. Zajímavá situace by nastala, kdyby strom spadl na pozemek toho, kdo jej sázel. To by byla hádanice. Podle současné právní úpravy by ta část, která spadla na daný pozemek měla připadnout majiteli pozemků. Třeba půlka stromu jednomu a druhá půlka druhému. Ale je to jen můj názor po nastudování pár právnických paragrafů a odborných komentářů k nim

re4zon
hodnocení

3x
Plot bych jednou za cas smiknul, pouze v nezbytem rozsahu a kdyby se mi chtelo. Kdyby mi prorustal plotem nebo cokoliv poskozoval, vyzval bych pisemne vlastnika pozemku, at se o nej postara. Kdyz to neudela, bude klidne platit novy plot. Autem bych zajizdel dovnitr, dohadovat se s mestem nema cenu. A o zadnem stromu nic nevim, proste tam byl a druhy den uz ne, at si to resi s kym chteji.
karlo
hodnocení

Já když stříhám živý plot tak tedy musím dávat větve do popelnice na bio a tím pádem tam už nedám třeba trávu ze svého pozemku (vyvàží se 1× za 14 dní).Když probíhalo sekání návsi tak jsem plot ostříhal a nahazel větve do kontejneru kam sypali posekanou trávu.Bylo mi řečeno že kontejner je jen pro potřeby sekání,větve vyházeli na hromadu vedle a že je mám odvézt do sběrného dvora jinak mi naúčtují odvoz.Do toho samého kontejneru do kterého sypali trávu-do toho ze kterého větve vyházeli.Já jsem to tedy udělal (byla v něm ještě nějaká tráva)ale to bylo naposled co jsem něco stříhal.
re4zon
A co to je za kere? U tech s tenkymi vetvemi to proste nahrnu pod nej, ono se to brzo rozpadne. Tuje prozenu stepkovacem a nasypu taky pod ne. Ale jestli jsou na obci takovi kok**i, tak bych nic nestrihal. Az to poroste kam nema, napsal bych jim at si to laskave zkrati sami. Kdyz to neudelaji, oholil bych to a nahazel na hromadu, budete v pravu a bordel uz je jejich starost. A jestli tam ten zivy plot nechcete, tak na to jsou jeste jednodussi reseni.
Tak tazateel tam ten živý plot asi chce a může být rád, že ho obec toleruje. Taky by mu ho obec mohla zrušit.
re4zon
Asi. Kristalovou kouli nemam a z logru mi to nejde. Ted bych prosil cisla ve sportce.
No zasasadili ho tam kdysi, považovali ho za svůj, jako tu jedli a starají se o něj, tak to asi není potřeba lógru ani koule, že o to zelené oddělení od ulice stojí.

hodnocení

2x

Přiznám se, že netuším, co chcete slyšet. Pozemek i rostliny na něm jsou obce, Vy se již mnoho let dobrovolně o toto staráte. ¨Máte na rozhodnutí, buď se o živý plot nestarat, urgovat město, aby s tím něco udělali, nebo se o to starat dále, jako dosud.

bb1
hodnocení

2x

Myslim ze trn strom je vas, když prokazete, ze jste ho zasadil. Až od dob NOZ by tomu bylo jinak, pokud se nepletu.

týdnu přijel vedoucí technických služeb který si nárokoval dřevo ze stromu jelikož prý strom patřil městu a my na něj tedy nemáme nárok..

- a jak to dopadlo? Vydal jsi dřevo? :) Ze přijel zrovna po týdnu až bylo uklizeno :)) rekl bych dřevo tu bylo myslel jsem ze jste ho odvezli sorry, asi ho odvezl někdo cizi... nemohu hlídat vaše dříví...

- jak s živým plotem se normalne domluv se starostou - PŘEDEM.

Chce to vyrazit na obec a věci si vyjasnit, aby se nežilo jen v doměnkách

resitel

Dnes to je tak, že je víc jak půlka národa neumí komunikovat a na něčem se domluvit. A spousta lidí vůbec neví, co chce a jen neobratně "spekuluje".

Protože koho by napadlo tenhle dotaz řešit na poradě a ne s druhou stranou primárně. Když on tazatel asi ani netuší, že druhou stranou je pro něj ta obec, takže starosta, ještě může přijít na veřejný zasedání a tam řící dotaz i veřejně, nebo může přijít kdykoliv v úředních hodinách a nějak to řešit neveřejně.

Nechápu, proč někoho napadne před tímto krokem se obracet na internetovou veřejnou poradnu, kde většina lidí s tím nemá naprosto žádnou zkušenost. Já ano a vždycky jsem to vyřešil podle druhého odstavce, zatím nebylo nutno se obracet na (laickou) veřejnost.

smode2
hodnocení

1x

Divím se že se divíte že to takhle funguje. Tak jako u vás je to i všude jinde. Kromě vysoce selektivní údržby města podle toho kdo kde bydlí budiž zajímavostí u jednoho z větších měst u nás například jedna zóna MHD v celém městě + asi 10km na sever, protože tam v satelitu bydlí mnoho politiků a ti přece nebudou dětem platit dražší druhou zónu když jezdí do školy. Zatímco jiná města a vesnice, daleko blíže tomu největšímu v místě, mají 2. zónu normálně a platí se víc. Proč? Nikdo z politiků tam nebydlí. Smůla :) Legální možností je provést kamarádšofty s klíčovými osobami města, příp. počkat až se do vašeho sousedství někdo z představenstva přestěhuje. To pak najednou lze úplně, ale úplně vše. Tak to je, bylo a bude. Na nějakou spravedlnost a podobné pohádky pro děti zapomeňte.

hodnocení

0x

Domnívám se,ač nejsem právník, že strom, který vyroste vlastním přičiněním na cizím pozemku je vlastnictví toho, kdo ho sázel. Kdežto strom, který vyroste na pozemku bez cizího přičinění je ve vlastnictví majitele pozemku. Z toho mi vylývá, že majitelem pokáceného dřeva je ten, kdo ho sázel. Kdyby to bylo opačně, byl by to kocourkov. Musíte však prokázat, že strom jste sázeli vy a že se tam nevysemenil sám. Potom obec nemá na dřevo z pokáceného stromu nárok. O všem pojednává občanský zákoník a dole je odkaz , kde se to právně rozebírá

pravniprostor.cz/...

" ...vyroste vlastním přičiněním na cizím pozemku je vlastnictví toho, kdo ho sázel...".
Takže když zasadíte třeba jabloň na sousedově zahradě, taky si pak budete dělat nárok na úrodu *zed*?

Mimochodem - cituji z Vašeho odkazu: "Z hlediska věcného statusu nahlíží právo na strom nejběžněji jako na součást pozemku. Normativní základ tomu dává § 507o. z. stanovující, že " součástí pozemku je rostlinstvo na něm vzešlé ".

Strom i dřevo z něj tedy jasně náleží majiteli pozemku - obci. Údržba je věc jiná.

Uvádíte špatné příklady. Dobrý právník se vždy přikloní na stranu práva. To co naroste přirozeně na pozemku je součástí pozemku. Tady je to však něció jiného. Pozemek je veřejně přístupný, ne oplocený. Váš příklad nemá logiku a věc se musí posuzovat trochu jinak. a to tak, jak píšu.

km

Pokud by dřevo stromu nebylo města, mohlo by město nárokovat za dobu růstu stromu a zábor pozemku finanční kompenzaci. Nedává to smysl, aby strom byl někoho jiného než majitele pozemku.

Smysl to dává, existuje spousta domů na cizích pozemcích jako spousta stromů na cizích pozemcích. To by byl chaos, kdyby majitel pozemku si nárokoval cizí dům, že je jeho ale nepostavil ho.

Problém je ten, že řada rádců špatně aplikuje paragrafy- Tady se nejedná o aplikaci paragrafu, kdy je např. s pozemkem prodáváno vše, co ja na něm vzrostlé ale jedná se o majetkový problém. Jde o určení vlastnictví. U soudu by se řešilo jako majetková žaloba. Tedy určení vlastníka stromu a jeho nároku na jeho pokácení, odklizení a zužitkování.

km

Podle mě pletete dohromady jabka a hrušky. Strom není dům. Další věcí je, že ty domy na cizích pozemcích právě způsobují mnoho právních problémů a nejlepší by bylo, kdyby stavět na cizím pozemku zákon nikdy neumožnil.

Tak mi to nedalo a hledal a hledal, až jsem našel jeden soudní případ před r.2010, tedy před platností nového OZ. A světe div se, soudy postupují tak, že co se zasadí do cizího pozemku je majetkem toho majitele pozemku. A dokonce majitel pozemku může žalovat toho, kdo ukradl dřevo, které ani nezasadil , jako krádež. To už je silné kafe ale je třeba se s tím smířit. Tady uvádím ten zmiňovaný soudní spor:

zakonyprolidi.cz/...

Zajímavé, že si ten, kdo vysadí strom, sám "ukradne"co mu logicky patří a ještě za to dostane flastr. Z toho vyplývá, že pokud chcete udělat sousedovi zle, zasadťe mu na jeho pozemku co nejvíc rostlin a stromů, protože dle práva to je jeho a on si to musí pak vyčistit sám. A je to.*haha*

resitel

Také např. terasa, vytvořená venkovní úpravou zpevněním povrchu pozemku je podle soudní praxe součástí pozemku, a nikoliv samostatnou stavbou. Pokud jde o trvalé porosty pozemku (stromy, keře atd.), tvoří součásti pozemku (srov. výslovnou úpravu § 2 odst. 2 zák. č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku); vlastník pozemku je i vlastníkem trvalých porostů, které na něm vyrostly. Soudí praxe pak též dospěla např. k závěru, že jakmile dojde k použití osiv, sadby, hnojiv a chemikálií, zasetí, pohnojení či postřiku, stávají se tyto druhové věci součástí pozemku (srov. Švestka, J., Spáčil, J., Škárová, M., Hulmák, M. a kol. Občanský zákoník I. § 1 až 459. Komentář. 2. vydání. Praha : C. H. Beck, 2009, 1394 s., str. 658 až 660).

V rozsudku ze dne 31. 1. 1990, sp. zn. 3 Cz 3/90, publikovaném ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek pod R 4/1992 civ., číslo sešitu 2-3/1992, Nejvyšší soud mj. uvedl, že "trvalé porosty vysázené na pozemcích nemají povahu samostatných věcí; protože jsou ve smyslu ustanovení § 120 obč. zák. součástí pozemku jako věci hlavní, nabude vlastnictví k nim okamžikem pevného spojení se zemí vždy vlastník věci hlavní, a to bez ohledu na to, kdo porosty na pozemku vysázel. Není tudíž myslitelné, aby součást náležela jinému, než vlastníkovi věci hlavní, a aby její právní osudy byly od věci hlavní odlišné". Pro úplnost pak dovolací soud ještě poznamenává, že odstranění (vykopání) trvalých porostů z cizího pozemku (aniž by přitom pozbyly svou užitnou hodnotu) lze navíc při splnění dalších zákonných podmínek posoudit jako trestný čin krádeže podle § 247 tr. zák. (k tomu srov. usnesení Nejvyššího soudu ČR ze dne 19. 4. 2006, sp. zn. 8 Tdo 446/2006, uveřejněné ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek pod č. 15, č. sešitu 3/2007).

S ohledem na shora uvedené je zřejmé, že i skalka (vytvořená zpevněním povrchu pozemku kameny a osázením trvalými porosty) zřízená na pozemku (v souladu se způsobem užívání pozemku sjednaným v nájemní smlouvě) se stává součástí tohoto pozemku jakožto věci hlavní, a jejím vlastníkem je nepochybně vlastník pozemku a nikoli osoba, která skalku vybudovala. Je nepochybné, že pozemek "upravený" do podoby arboreta by byl minimálně z estetického hlediska značně znehodnocen, pokud by trvalé porosty na něm vysázené, či na něm vybudované venkovní úpravy jako jezírka, skalky apod., jež se staly jeho součástí, byly odstraněny.

Je pouze otázkou, zdali takové právní posouzení již není překonané, přeci jen je to skoro 15 let staré

Výborně. To je ono. Ale případ je trochu jiný. Jedná se o určení vlastnictví již spadlého dřeva, kdy už není součástí pozemku.Ale taky tady jsem se dočetl v judikátech, že obnova vlastnictví původního vlastníka - toho, kdo sázel, se neobnovuje.Tady se z věci nemovité (strom pevně spojený s pozemkem) najednou stává věc movitá (spalitelné dřevo) ale to na věci už nic nemění.

Je to šíleně absurdní ale je to tak. Dřevo patří obci ale spíš bych se přikláněl jen k tomu, že jen právo určit jak se dřevem naložit.Obec nakonec může rozhodnout v zájmu dobrých vztahů - dřevo si nechte, náklady na rozřezání a úpravu pozemku do původního stavu nesl tazatel, takže bych to dál neřešil , být obcí.Nakonec se staral i o keře. Pokud by obec rozhodla jinak, nastal by v obci opak. Tazatele by to naštvalo a už by se o zeleň na veřejných pozemcích nestaral. Kdo by na to doplatil by byla obec, která by musela navýšit finance na údržbu zeleně.

Zajímavý je i závěr rozsudku při odvolání uvedeném výše kraken.slv.cz/...

To je případ podobný tazatelovu. Dva lidé byli odsouzeni za to, že si dříve vysadili stromy na obecním pozemku, který byl později odprodán sousedovi . A po souhlasu souseda, jestli si stromy mohou vykopat, si je vykopali a odnesli. Ovšem poškodili při tom plot.A jak to dopadlo se nedozvíme, protože spor byl předán zpět soudu první instance k přehodnocení.Takže není jisté, zda byli odsouzeni za krádež nebo vše bylo přehodnoceno na přestupek atd.

hodnocení

0x

Řešení se mi zdá docela jednoduché. Pokud jste si tady nechtěl jenom poplakat, napište mi na jak123@email.cz kde bydlíte. S městem se určitě dá dohodnout.

km
hodnocení

0x

To co po vás město chce je dle práva, prostě má z hlediska legislativy pravdu. Na druhou stranu to není úplně zdravý přístup pro dobré vztahy. Dopuručil bych zajít na město a pokusil bych se rozumně domluvit na kompromisním řešení.

Z hlediska legislativy to není vůbec jasné , protože ji lze vykládat různě. Dobrý právník se však vyzná a věci uvede na správnou míru. On ten strom byl určitě vysázený před nabytím účinonosti nového OZ, takže se to musí posuzovat postaru

hodnocení

0x

Pokud jste se o pozemek starala pouze vase rodina (udrzba, sekani atd) a mesto o nej nejevilo vubec zadny zajem muzete zkusit sehnat pravnika a privlastnit si pozemek. Jde o "mimořádné vydržení" kde staci dolozit dukazy ze se o pozemek majitel vubec nezajimal zatimco vy jste se o nej starali.

My jsme resili podobnou vec. V dobe kdy se prodavaly nemovitosti tak mistni ubecni urad cast pozemku prodat nechtel, ale nenamital nic proti jeho vyuzivani jako do ted (oplocene zahrady, a plochy na zpusob te vasi). Ovsem pisemne to sepsane nebylo. Pak obec spadla pod mesto a nikdo se o to nezajimal. Ted po 30 letech prisli s tim ze tyto pozemky jsou neopravnene uzivane a mame je vyklidit nebo draze pronajmout (po nas chtely za 80m2 pres 10tis rocne). Coz se nam samozrejmne nelibilo takze jsme si sehnali pravnika (12 domacnosti kterym to prislo). Ten sepsal predbezny dopis ze pozadujeme symbolicky najem nebo dojde k vydrzeni. Dopadlo to tak ze mame pronajem na 50let za 1kc rocne s klauzuli ze pokud mesto vypovi pronajem tak nam musi vyplatit hodnotu pozemku.

Tak toto dokáží jen dobří právníci. Oním mimořádným vydržením se vyhrožovat dá ale ve skutečnosti k němu nedojde, protože by to bylo proti dobrým mravům se zmocnit cizího majetku. Taková nějaká podmínka tam je. Proto to dopadlo tím pronájmem. A to je myslím řešením. Ovšem tím se jen problém odsunul na neurčito. Majitel pozemku zůstává a vše, co se neoddělitelně na těchto pozemcích vybuduje bez ohledu , kdo to vybuduje, patří majiteli pozemku.

Ono by v tomto případě asi nedošlo k vydržení vlastnického práva, nýbrž k vydržení věcného břemene bezplatného užívání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]