Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pračka a program

Od: house odpovědí: 24 změna:
Dobrý den, mám pračku na 6kg prádla a zároveň je tam i program na 3 kg prádla a trvá 30 minut. Tak se chci zeptat, je možné na ten program se 3kg prádla, dát například 5kg prádla? Jde mi o to jestli to prádlo bude pouze méně vymáchané , nebo jestli se potom pračka může přetížit, to bych nerad. Děkuji.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Program na 3 kg prádla = 3 kg prádla.

Čemu na tom nerozumíš a co tě k takovým úvahám vůbec vede?

house
Šlo mi o méně špinavé prádlo ,tak se uklidni.

A jaký vliv má zašpinění prádla na jeho hmotnost. V řádech desetin gramů?

Píše se v návodu pračky, že tam můžeš méně zašpiněnho prádla do programu na tři kila narvat pět? *zed*

house
Když je prádlo méně špinavé, tak ho nebudu dávat na tři hodiny, ale jen na půl. Blik..

Blik, a jaké hmotnostní množství ho máš do programu na 3 kg dát, Einsteine?

Uvědom si, že na tu uvedenou hmotnost je třeba navázáno množství dávkované vody. Takže sice budeš prát míň špinavé prádlo, ale v nedostatku vody. Blikanče.

house
Co to s tebou je? Nechceš radit? Neraď.. Některé pračky si to sami umí spočítat, ale to ty asi nejvíš, protože ti nejde o nic jiného než vyvolávat rozbroje. Vzpamatuj se..

hodnocení

3x
Můžeš tam dát prádla kolik chceš. Ale nezakládej další dotaz na špatně vyprané prádlo. Jinak dotaz na přetížení šestikilové pračky pěti kily prádla považuju za vtip pro odlehčení...
house
Říkal jsem si, že při 3kg může pracovat na jiné otáčky.
25.05.24 11:26
*poctar*

hodnocení

1x

Kratky program na 3 kg = snaha vyrobcu "setrit" energiu a vodu = ked tam date viac pradla nez 3 kg, bude slabo namocene, oprate aj vyzmykane.

house
Děkuju vám. :)

Krátký program není pro šetření vody nebo energie, je to přesně naopak. Je energeticky nejhorší, ale máte to holt brzo.

tj
hodnocení

1x
Panebože, někteří rádci mají asi hodně upito po dnešním vítězství. Vůbec neodpovídají na otázku. Takže:
.
(pokud pračka nemá funkci odvážení prádla, to vám program ani nedovolí spustit)
.
- po konstrukční stránce pračce nijak neublížíte, jelikož pračka je až na 6 kg prádla, tedy nic v ní "neohnete".
.
- po funkční stránce - buben je poháněn elektromotorem a ten bubnem otáčí. Buďto má dost síly na otočení, nebo ne. Silně pochybuji, že by gramáž prádla v programu ovlivňovala to, kolik do motoru teče šťávy. Tam se podle mě hlídají jen otáčky motoru.
.
- po stránce praní - tyhle kratší programy používají méně vody. Předpokládám, že by ale i toto mělo být fuk, protože každá pračka má čidlo, které hlídá správnou hladinu vody v bubnu, takže když prádlo více vezme, pračka by to měla dopustit. Ale, tyhle programy jsou na standardní praní na nic. Jsou krátké. Za 30 minut se vám nic nevypere. Smyslem praní je to, že se prádlo odmočí a vypere minimálně ve vodě na 30 st. Pokud se jedná o spodní prádlo, tak 40 st. je už minimum a i tak je to na hranici (musí být dlouhý program, jinak se nedá vůbec mluvit o nějaké hygieně). Některé kousky se perou i na víc. Menší teplota vody znamená, že to prádlo tam musíte nechat máchat déle. Pokud použijete program na 30 minut, voda se vám ani neohřeje a pokud ano, to prádlo v ní bude minutu, což je jako nic. Tento program mám samozřejmě na pračce také, ale nikdy v životě jsem ho snad nepoužil.
Prádlo je buďto čisté (složené ve skříni),
nebo špinavé (standardní program na 30 přes 2 hod,
nebo hodně špinavé (nikdy nemám tak špinavé oblečení, aby se nevypralo s ostatním oblečením na normální program, ale kdyby ano dám ho na nejdelší na 40 st.).
Na rozdiel od vas to pouzivam, napr na monterky zaprasene pri praci s vrtackou a flexou, za 17 minut su aj s vypnutym ohrevom ciste. Samozrejme nie, ked su od oleja alebo spotene, vtedy bezny program.
house
Děkuji "tj" za obsáhlý výklad, zase jsem o něco klidnější :) S tím upitím jste mě dostal, nemám námitek :D

house, přidávám se k vám. Bude mi 80 let a konečně se dozvídám, co mám cca 50 let doma. Mohu klidněji spát.

hodnocení

0x
A nebo je taky možnost, že ten 3kg program jen umožňuje vyprat 3 kg za pul hodiny, ale když se tam dá vic pradla, prostě stejně napustí víc vody, aby dosáhla pracovní hladiny a ve výsledku ji bude ohřívat, napouštět a vypouštět delší dobu, takže praní potrvá skoro stejně dlouho, jako na 6kg program.
house
Tak jsem to vyzkoušel a všechno je v pořádku , ale i tak děkuji za normální odpověď.
A jak pokus dopadl? Mám v garáži 3 pračky a Boschka se striktně drží času, maximálně poskočí zpatky o jednotky minut, ale stará LG, když s něčím musí víc zápasit, pere klidně dvojnásobnou dobu :)
house
Mám Whirlpool, a co se týká doby praní, připadalo mi, že pračka se v určitých momentech načítala o něco déle ,ale to byl jen můj pocit. Popravdě jsem ten čas neměřil, ale řekl bych, že to těch 30 min +- bylo. Prádlo se i vymáchalo a vody bylo také dost. Sice zůstalo o něco mokřejší, aspoň mi to tak připadalo , ale to jsou malé věci. Všichni můžeme být spokojeni i Ernie z vaší poradny :)

hodnocení

0x
Taky ten program často používáme u nešpinavého prádla určeného jen k přemáchnutí a hmotnost neřešíme (kdo by prádlo vážil, že?), ale prostě ji v v tom programu nepřecpáváme.
Pračce to neublíží, jen už ten program pak logicky není tak rychlý, protože s více prádlem musí napouštět i máchat víc vody.
doplněno 25.05.24 12:52: Bohužel je defaultní nastavrní příliš "eko", takže vždy otravně navyšujeme defautní teplotu z 30 na 40°C a otáčky z defautních 800 na 1200.
house
Super, díky :)
Já nastavuju výš hladinovej spínač:) A dávám máchání navíc. Voda na praní ze studny, předehřev v 10L bojlerku elektrikou ze soláru, v zimě přes výměník krbovkama :)

hodnocení

0x

Tenhle program já používám, když přijdu domů upocená, unavená. Stoupnu si k pračce a všechno ze sebe hodím do pračky s tímghle programem a vlezu pod sprchu. Než se otřu, pračka končí a já prádlo , které jsem měla jen ten den na sobě, věším na sušák. Je to jen takové rychlé přeprání. Na praní bych nepoužila, to je tak dobré prádlo zaprat a mít všechno zašedlé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]