Ahoj..Nevěděl by někdo, jak postupovat při reklamaci,když nemůžeme najít účtenku-daňový doklad od pračky? Sestra pračku objednala "přes internet" ..nechala ji poslat otci přepravní službou, kterou vybral obchod k-expert.. Mezi haldou papírů se nenašel daňový doklad..Měli jsme za to,že bude u sestry v mailu..Prý není..Máme tedy jen číslo objednávky..Lze reklamovat pračku i bez dokladu? Komunikace s prodejcem ohledně koupě zůstala.. doplněno 25.05.24 11:32: Vyřešeno..Jel jsem do prodejny a na základě čísla objednávky mi účet vytiskli.. Ale moc díky všem co měli snahu poradit..
K reklamaci staci prokazat, ze jste to u nich koupila. Kdyz mate cislo objednavky a je to na vase jmeno, musi to stacit. Akorat to mozna bude muset resit sestra, s otcem se obchod nemusi vubec bavit, leda by mel od vas postoupeni prav.
Přesně tak, obchod musí faktury archivovat, mají vás v počítači, stačí jim nějak prokázat, třeba mejlovou komunikací, že jste to skutečně vy, kdo koupil zmíněnou pračku. A když si to vyžádáte, fakturu vám jistě pošlou na mejl.
První část je pravda. Ale jinak to může řešit i stará Blažková klidně. Občanku nikdo při objednání nepředkládá. Kdo konkrétně výrobek koupil, se neřeší. Prodejce má identifikaci výrobku, a pokud mu jej kdokoli chce reklamovat a ten výrobek předloží, tak OK.
orione: Samozřejmě, že kupní smlouva je smlouva mezi prodávajícím a kupujícím. To ovšem s mým tvrzením výše není v rozporu. Kolikrát předkládáte občanku (vyjma koupi nemovitosti či auta) u koupě jakéhokoli druhu, v obchodě při běžném nákupu, nebo zejména přes internet? Nikdy. Pokud hodláte reklamovat, musíte prokázat, že jste zboží u obchodníka koupil, a pokud nemáte fakturu nebo účtenku tak máte co, Halík? ČÍSLO OBJEDNÁVKY!
A pokud je čtyř a vícemístné a není ve tvaru 1234... Já v obchodě dělám a máme tam i reklamační oddělení.
Neposlal náhodou obchod fakturu elektronicky do schránky kupujícího? Dnes to tak dělá většina obchodů, ušetří se tím papír a máte doklad ve své emailové schránce. A zkontroloval bych i spam složku (nevyžádaná pošta), jestli není tam.
Nějakou účtenku jako cár papíru vůbec nepotřebujete. Máte číslo objednávky, tím je po jejím vyřízení prokázáno, kdo jsou prodávají a kupující a z toho podle zákona plynou jejich práva a povinnosti.
Napište jim na mail, popište situaci a přidejte číslo objednávky.
Když máte číslo objednávky, dejte ho m mailech vyhledat, jistě tam bude i doklad k vytištění. Není nutný, ale je lepší mít ho v ruce. Dále pokud se na eshopu registrovala, bude tam mít ten doklad v historii objednávek.
Já takto řešil kytaru. Dohledal jsem v bankovnictví platbu a firma mi znovu poslala mailem fakturu, kterou logicky mají s tou platbou spárovanou. Prodejce to podle čísla objednávky dohledá taky ještě jednodušeji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.