Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Palivové dřevo - sypané nebo skládané?

Od: tulipan odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

zajímalo by mě, zda kupujete palivové dřevo metr sypaný nebo skládaný. Co by byla výhodnější koupě, tvrdé bukové dřevo štípané, polínka, sypané cca 1500 Kč, nebo skládané cca 2200 Kč / m3? Pokud dovezou složené na paletě, tak člověk ví, kolik toho kupuje, ale některý prodejce např. přiveze sypané na dodávce, s tím, že je ale naměřeno před nakládkou na m3, takže je vlastně skládané. Dá se tomu důvěřovat, nebo u skládaného trvat výhradně na tom, ale bylo složené i dovezeno?

Děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Všeobecně udávaný koeficient skládané / sypané je 1.6, takže ve vašem případě vyjde skládané levněji.

hodnocení

0x
Nejlepší je koupit celý klaďák.

asd1
hodnocení

0x
S touhle cenou je na vesnici pošlou do prdele.
Obecně platí že prms=platíš za vzduch a rovnany je spíš sypaný. Koukni na lesnický tabulky jaký jednotky znamenaji kolik to je dreva.
Vyplatí se brát přímo od vlastnika lesa a ne od "zpracovatele" kterej levne koupi dřevo a draze prodá polinka...
tulipan
hodnocení

Tak asi ne každý je schopen si dotáhnout dřevo z lesa a sam si nařezat polínka. Uvedená cena je z vesnice, žádného velkoměsta. A co se dívám např. na bazoš, sbazar, ceny podobné.

Dřevo v kládách ti z lesa přivezou. Pak jen nařezat a rozštípat. Neřeź celou hromadu najednou. Já vyjedu jednu nádrž pak naštípu a uklidím.
asd1
Holt když jsi neschopný tak platíš. To pak můžeš rovnou topit elektrikou nebo koupit paletu drevobriket...
Tahle cena vychází 4-5k za kubík (plm)
tulipan
hodnocení

A jaká je, podle vás, slušná cena za polínka buková, prostorový metr skládaný? /Klády z lesa tahat opravdu není v mých možnostech. Ani tyto klády dále zpracovávat/.

halamus

@asd1
Holt když jsi neschopný tak platíš. Anebo, když jsi neschopný si vydělat, tak se s tím lopotíš.

Ano- to jsou dvě strany jedné mince. Když si vzpomenu jak jsem zpracovával 40 m3 buku tak mne ještě teď po 15 letech rozboli ruce. Teď jsem vloni dělal 10m3 buku na metrové štípané a postupně to zdelavam / cca 2m3 ročně jako dopomoci tepelném cerpadlu/ a to už šlo. Ale leta se taky hlásí a jako důchodce stiham pomaleji

hodnocení

0x

Pokud člověk nemá možnost ve svém osobním volnu nařezat si třeba 10metrů dřeva za cca. 1800,- (celkem) přímo od obce-majitele lesa, pak se ty varianty sypaného či skládaného dřeva opravdu nevyplatí. Raději bych si koupil dřevěné brikety z tvrdého dřeva na paletě - dvě palety často jsou s dopravou zdarma... A když jsem dřevo řešil, do RD mi paleta stačila na celou sezonu. Rozhodně je to skladnější než dřevo, kterého jsem protopil cca. 6 metrů (vlastnoručně skládaného).

tm
Kde se dá prosím sehnat kubík za 180? U nás v chudem kraji cena za posledni 3 roky vzrostla ze 400 na 1000. Bavíme se o smrku
gg*
Za tu cenu je myšlena samotěžba. Nabízí to některé obecní lesy většinou pro své občany nebo například i LČR. Dá se dohledat i ceník na jejich stránkách. Je to zdlouhavé a pracné. Plus nějaká ta doprava domů.

riva
hodnocení

0x

Je to +- to samé. Spíš jde o to, jakému účelu má dřevo sloužit. Jestli se jedná o dekorativní krb, tak to je jedno. Jestli o základní způsob vytápění, tak bych hledal jiný způsob než nákup polínek.

tm
hodnocení

0x
Nechápu ty úvahy, jak drevo je výhodné. Ano výhodné je možná jít si narubat klády přímo do lesa nebo ještě lépe - sebrat zbytky, co se všude válí. U nás se kupují klády již za 1000 Kč, ale pak to začne - dobrá pila, olej, benzín nebo elektřina, řetěz, štípačka, pokud jedes ve velkým... a ti nepočítám vůbec čas a dřinu. No, vrátil jsem se zase k uhlí. Nejsem líný, ale rubat klády za tisícovku...
Já beru různý odpadní dřevo treba z bouraček za odvoz nebo rozumnou cenu, taky palety, loni jsem kupoval hlavně nějakou samotezbu za 150 kubík+ samoodvoz 70 kilaku, teď neco dělám pro firmu udrzujici veřejnou zeleň a odtamtud už mám několik kubíků silných větví a hnusnějších klád (hezký si bere majitel) zadarmo. Za zimu ztopim asi 15 kubíků a plynovej kotel zapne výjimečně, když krbovky vyhasnou, při "zastropovanych" cenách solidní úspora i při vlastnoručním zpracování motorovkou a stipackou. Ale času to zabere dost :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]