Nejste přihlášen/a.
Mám 25 let starý kotel Destila. Začala mi z něho téct voda. Obvolal jsem několik servisáků,a žádnému se do opravy nechce. Rádí ať si koupím nóvý kondenzační kotel. Spočítal jsem zhruba návratnost ivestice do nového kotle a vyšlo mi cca 15-20 let což je poměrně dost. Navíc tehdy se vše vyrábělo poctivěji. Dnes je většina vyráběna s co největšími úsporami,a pak to tak vypadá.Prosím napište mi vaše zkušenosti s výměnou kotle za kondenzační. Uvažuji i koupi nového kotle Destila cca 40 000. Výměník do starého cca 10 000 i s prací.A jestli někdo znáte opraváře,který by byl ochotný ten starý opravit opravit. Bydlím na Břeclavsku. Děkuji.
No, záleží kolik propálíš plynu. Já jsem měnil před 8 lety starou destilu za nový kondenzační. Původní spotřeba se snížila o 30% a to tím novým kondenzákem ještě ohřívám TUV v nepřímotopném zásobníku. Fakt o 30% nekecám. Je pravda, že v zimě (která věšinou není) topím až 18 hodin denně na co nejnižší teplotu do radiátorů. V noci netopím, takže ráno to musí dohnat vyšší teplotou vody. Protože čím nižší teplota (chladnější vratka), tím lepší účinnost. Já mám ale "malé" vysokoteplotní radiátory, které nejsou pro kondenzační kotel vhodné - to se dočteš všude. Topím vodou o teplotě 44°C (podzim, jaro) až 50°C (zima). Kotel má výkon 4,9 - 20 (24) kW. Nejnižší výkon 4,9 kW - tomu odpovídá těch 44°C do radiátorů - když mu nastavím míň, tak to nezvládá a "vypne plamen", protože radiátory to neodeberou. Pro těch 50°C je výkon kolem 8 kw. Výpočtovou ztrátu domu mám kolem 10 kw (nezateplená fasáda, okna plastová stará dvojskla, ale na jih a slunce dělá hodně) - to jsem počítal já ze spotřeby plynu, ale kdy bylo v Brně -12°C po dobu 24 hodin? Nejvyšší výkon je 24 kW - to je kvůli ohřevu vody v bojleru, mám v domě 3 koupelny a je nás hodně.
Kdybych ho měnil znovu, tak bych dal místo kotle o výkonu 4,9 - 24 kW asi slabší 3,9 - 14 kw. Ale tehdy jsem se bál, že by nestačil dohřívat vodu, když by se napouštěly 2 vany současně.
Firma mi to tehdy nacenila na asi 120 000. (kotel, vyvložkování dlouhého komínu přes 4 patra, nepřímotopný zásobník, napojení kotel a napojení k bojleru, revize). Já jsem si to udělal asi za 80 000 (kotel 50 000, nepřímotopný bojler 15 000, "nerezová flexi trubka do komína 3 000, a plno dalších věcí - měděné trubky, fitinky, let lampa na pájení měděných trubek (tu jsem neměl), ...). Ten rozdíl 40 000 byl pro mě dost, záruka mi byla celkem jedno. Ale už několikrát jsem měnil ionizační zapalovací elektrodu (stojí tak 300). V ušetřené spotřebě plynu už se dávno zaplatil. Až se pokazí a nezvládnu ho opravit, koupím nějaký další (co nejjednodušší, bez zbytečností typu "super učící se termostat za 10 000, venkovní čidlo teploty za 500 - což je jenom NTC termistor v ceně max 50 Kč atd")
Ty máš výhodu, že se ti pokazil v létě a máš plno času si ho do zimy vyměnit za nový (pokud jsi trochu manuálně zručný tak to zvládněš)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.