Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správné umístění parotěsné folie

Od: robutek* odpovědí: 17 změna:

Zdravim všechny borce a konstruktéry. Mám dotaz ohledně parotěsky. Mám 18cm izolace mezi trámy, na to 5cm kontra-izolace, následuje parotěska a na konec palubky. Potřebuji poradit, jestli mužu folii přiklopit palubkama takovým způsobem, aby se navzájem dotýkaly (parotěska a palubky) všude možně čtu, že se musí nechávat vzduchová kapsa kvůli odvětrávání. Doufám, že jsou na trhu nějaké možnosti. Budu rád za každou radu, případně odkaz.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

2x

jakemu odvetrani?! vsak to mas cele uzavrene.

Samozrejme, ze se muze dotykat, ale mezera nicemu nevadi.

Mezera se nechava aby se vyuzil odraz od reflexni vrstvy, tedy za predpokladu pouziti parozabrany s reflexni vrstvou jinak je mezera zbytecna pokud nema jine vyuziti (kabely apod.)

hodnocení

2x

ano i ne,

ano-takže klidně se může palubka dotýkat parotěsky (ale jaké)

ne-nesmíte způsobit propíchání parotěsky šroubky, hřebíky...

doplněno 10.06.10 10:11: robutku, neberte si to špatně, ale
"pokládat klasickou folii, ...takže mám zase o problémek méně" ...ale dost často se právě u klasické objevují problémy. Páč máme nízko, středně, vysoko učinnou parozábranou.
Pak je problém u té nízko... když jí ještě propíchají hřebíky šrouby. Silně se sníží parotěsnost a znalci píšou až o 90%.
robutek*
hodnocení

No dobrá, je celkem jasný, že se folie v místech upevnění palubek propíchne. Na vzdory tomu, budu palubky přichytávat přes originál kotvící plíšky (mám s nimi dobré zkušenosti - v celém baráku stropy z palubek) které se vrutem maximálně přitáhnou k lati, takže kolem zafixují i folii. Místnost bude využívána jako dětský pokoj.

Máš určitě pravdu co se týče kvalit jednotlivých parotěsek. Máte někdo zkušenosti s nějakýmy typy, kromě povídání od výrobců? Ti si samozřejmě vynachválí nejdražší záležitost. Cenové relace jsou dost rozmanité, tak v tom lítám.

Děkuji všem za příspěvky.

standam*

Co to udelat nasledovne znovu jsem to zpocital

1. izolace mezi tramy 18cm

2. dat parotesku (sponkovackou chytnout a prelepit)

3. na tramy dat primy zaves (podlepit butylkou)

4. dat 5cm izolace

5. udelat rost s lati

6. podhled

zde uz vyuzijes odraz pri pouziti reflexni parotesky

jinak ja mam obyc.:

stavebniny.bausho/... (ten aplikacni pasek je jen na otravu)

a do koupelny mam nachystano:

stavebniny.bausho/... (myslim si, ze je to dobra paroteska)

a s nejvetsi pravdepodobnosti ji pouziju i misto te prvni (samozrejme tam kde je a je podhled uz ji necham)

jabraka*
hodnocení

2x

Robutku,objevilo se tu řada otázek i protichůdných odpovědí.Především musíš pochopit princip,proč tu parotěsku použít.V létě se stěnou mít problémy nebudeš,nebo jen vyjímečně.V zimě se projevuje prostup vlhkého vzduchu přes stěnu a v případě prochlazení dojde při dosažení teploty rosného bodu ke kondenzaci uvnitř stěny,nebo v izolaci.Folie má zabránit úniku vnitřního vzduchu.Dnes se při dřevostavbách používá k této funkci i určitý typ OSB,která je dokonale parotěsná.

Pokud se týče použití folie s odrazovou vrstvou z hliníkové folie,jsem v tom značně pesimistický,tato odrazka funguje především na tepelné paprsky, a za prkny určitě žádné tepelné záření nefiguruje.Aspoň ne v takovém měřítku,aby úspora v tomto energetickém úniku byla srovnatelná s cenou folie.Podobná funkce se přisuzuje i šedivému polystyrenu,ale nevím,co odráží pod podůlahou z betonu a plovoučky,či dlažby.Je to jen zase produkt použití reklamy na šizení lidí,stavebníků.

JABRAKA

doplněno 12.06.10 16:28:

Poměrně dost informací je tady:

jiho.ceskestavby.cz/...

JABRAKA

robutek*
hodnocení

Ok, diky mockrát, to mi stačí. Budu pokládat klasickou folii, bez hlinikové vrstvy nebo jaká tam je, takže mám zase o problémk méně *hej*

apep*

Nerad bych maloval čerta,ale nebude se ta folie potit?

standam*

potit se bude maximalne, kdyz to bude delat :)

apepe, proč by se měla potit?

999pepa*

když se někde,třeba na betonu válí kus folie bývá ze spodu mokra.řekněme že má ve vnitř nějakou vlhkost která prostoupí palubkama a zustane u folie,myslím že v takle uzavřeným místě vznikne místo jak dělaný na plíseň,ale když tam nechá mezeru,mělo by se to vyluftovat přes hřeben.

Kde to vlastně buduješ? výkendová chalupa,nebo stálý bydlení?

standam*

kdyz uz tak folii (hovorime o parotene folii v interieru tj. na teple strane) ukoncime a utesnime na hrane napr. toho betonu.

folie a beton maji stejnou teplotu, tak zde nic nehrozi, hrozi zde kondenzat, ale ne zduvodu parotesky a uzavreni, ale pusobeni tepla na "studeny" beton pokud prochazi z interieru ven.

kdyz udelas mezeru mezi podhledem (palubkama) a parotesnou folii, porad se nema co kam odvetrat (maximalne dourou v palubkach do interieru :)) vse musi byt parotesne utesnene, jinak se ti vzdusna vlhkost dostava do izolace a je pruser.

nepletes si to s difuzni folii a vnejsi stranou?

999pepa*

Nu myslel jsem že to funguje obdobně,z druhý strany izolace,ale je pravda že mi tady chybí ta díra kudy by to šlo ven :(. Sakra chtě jsem tudy odvětrat trámy v podlaze,že bych stěny obložil sádrošem nechal tam mezeru ,táhnul jí až ke hřebenu :(

Když jsme u toho,byl by tů nějakej šikovnej spůsob jak to provest?

doplněno 11.06.10 16:37:

A asi budu muset dolů na strop dát parozábranu a přilepit jí sádrokartonem že?

standam*

parotesna folie je parotesna v obou smerech. Parotesku dej az do podkrovi ne o patro niz. Pokud, ale bude o patro nize koupelna, zde bych ji dal take.

Lze celkem jednoduse odvetrat tramy (prostor v podlaze)

Ja to udelm nasledovne

parozabrana az na obvodovou zed (samozrejme zde utesnena), udelam oblozeni s SDK, pak od podlahy do urovne stresnich oken bude s SDK predstena a vznikne prazdny zatepleny prostor. Zde budou rozvody topeni pripadne ulozny prostor atd. uvidime.

V tomto prostoru budou udelane otvory do podlahy a nekde v predstene take (nejaka pekna mrizka), takto vznikne odvetrani z meziprostoru podlahy do prostoru podkrovi, kde se to vyzene standartnim a potrebnym vetranim.

Nic lepsiho me nenapadlo, tak to budu takto realizovat.

999pepa*

Co takle tim prázdným prostorem od hlav trámů tahnout eletrikarsky husi krk (bez děr) ,protáhnout ho skrz parozábranu ( vní ho utěsnit třeba silikonem) dál přes izolaci a bud to hrdlo utěsnit u paropropustky a nebo ho soupnot skrz., Možná by se nechal táhnout při krokvi někam víš,at má větší tah.

standam*

v krku ti bude (muze) kondenzovat v zime voda, jinak takovych vyvedeni by jsi musel mit nekolik coz bude mit za nasledek unik tepla.

ja to budu resit asi takto.

mam zaklop z 1" prken na ktere prijde Polyfon a 2xOSB u obvodove zdi necham cca 10cm (bez Polyfonu a OSB) a dal jak jsem uvedl drive.

Ono neni za potrebi aby to tam luftovalo, ale aby to nebylo tzv. parotesne zaklopene coz Polyfon a OSB udela.

standam*

no... na folii by jsi mel dat speci pasku ve tvem pripade nacelou krokev kde bude pripevnena palubka.

doporucuji udelat konstrukci tak aby byla izolace i pod krokvema a bez deformace.

robutek*
hodnocení

Folie bude bez jakýchkoliv záhybů, či zákrut. Prostě cca 20 m2 jen přikrytá stěna parotěsnou folií a na koncích zasilikonovaná. Dále vrhnu palubky a hotovo.

Pro dobrý pocit koupím některou z těch dražších a budu se modlit, abych to nemusel rozebirat .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]