Nejste přihlášen/a.
Pronajimam byt.
Najemce mi plati najem a zalohy na sluzby, ktere nadale platim ja.
Jednou ročně mu zpracovávám vyučtování, kde podorbně uvedu spotřebu elektřiny, plynu, TUV, SUV, tepla.
Najemce si sám žádá o příspěvek na bydlení a příspěvek na hmotnou nouzi.
Stačí nájemci pro prokazování nákladů na bydlení toto mé vyúčtování (papír A4, kde je vše podrobně rozepsáno), nebo po něm můžou úředníci požadovat kopie faktur za elektřinu, plyn, vodu a teplo?
Pokud vyžadovat můžou, jsem já povinný mu toto vydat?
Samozřejmě že úředník může požadovat základní podklady pro vyúčtování. Ano jste povinen předat nájemníkovi kopie faktur z nichž jste rozúčtovával. Jak jinak by měl kontrolu, že rozúčtování je správné?
Odkažte ho na ceník dodavatele, to jako podklad pro vyúčtování musí stačit - moje smlouva a moje vyúčtování je moje ... Taky dělám vyúčtování a vždy když chtějí vidět moji smlouvu řeknu jim ať si to přepísou na sebe - pak už smlouvu vidět nechtějí ... A spotřebu si můžou sledovat sami. Pak už to sou jen kupecký počty...
On žádá nikoliv jen příspěvek, ale i doplatek na bydlení potažmo hmotnou nouzi. Oni nakonec ten doplatek mohou převést do příspěvku, pokud to chápu správně (protože v PnB od ÚP následně chodí daleko vyšší než normativní částky), podstatné je to, že žadatel JE v režimu hmotné nouze a pak to ÚP skutečně žádá a pro tebe platí:
Povinen jste Vaše doklady vydat na jeho písemnou žádost, už se řešilo: poradte.cz/... presny postup uveden přímo v tom zákoně.
A pokud máte nedůvěryhodného nájemce, bojíte se, že by je mohl s neužít, a co skutečně mohl, se znalostí and čísla může změnit sazbu nebo odhlásit odběr či přepsat na jinou osobu, nic vám nebrání ty údaje zaslat rovnou úřadu, komunikovat s úřadem, tedy chce to trošku více aktivity, protože ti úředníci jsou dost zpruzení... Ale máte tak věci pod kontrolou, můžete si i zajistit, že ten doplatek i příspěvek (tam už je to trošku náročnější přimět ÚP) budete inkasovat přímo vy i bez souhlasu nájemce - tedy napřímo. To má smysl zejména v případech nájemců, kteří se jednoho dne rozhodnou, a zvednout kotvy. Od doby, když jsme to tak udělali, už se to nestává, že zvednout kotvy a poslední nájmy nehodlají doplatit...
To co zde uvádím, je draze získané nouhou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.