Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolaudace rozdíl v stavbě nesedí výkresy

Od: nokia321* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.

Koupil jsem dům na kterém se ještě řeší kolaudace.

Bylo vydáno stavební povolení asi před 15lety, vše bylo schváleno stavba se uskutečnila ale kolaudace se nedotáhla do konce.

Nyní se před prodejem musí zkolaudovat¨(ještě původní majitel)

Dotaz zní, vše co je potřeba , nové zaměření, stavební dozor, doklady budu dodávat.

Ale problém je, že veranda nesedí rozměrově s výkresy. Je zvětšená jen do strany asi o 0,7metru.

Má někdo zkušenost jak se vyjádří stavební úřad? Co bude potřeba dodělat, případně jestli to uznají.

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zlejdacan*
hodnocení

3x

Docela mě zaráží, že po 15 letech ještě není dům zkolaudován, když kolaudace MUSÍ proběhnout nejpozději do dvou let. Říkám ale nejpozději, protože dokud se nezkolauduje, nesmí se používat. Celé mi to tedy smrdí.

Z Vašeho příspěvku mi není jasné, jestli jste za dům již zaplatil nebo ještě ne. Píšete: "Koupil jsem dům..." později ale "Nyní se před prodejem musí zkolaudovat¨(ještě původní majitel)".

Poud jste za dům ještě nezaplatil, nemáte podepsané žádné smlouvy nejdřív nechte na předchozím majiteli, aby vše zkolaudoval. Podívejte se do katastru nemovitostí, co a jak je na pozemku zaznačeno, popř. jestli není zástavní právo na pozemek nebo nemovitost či podobný průšvih.

Co se verandy týče 0,7m si myslím, že není větší problém. Můj předpoklad by byl, že udělí majiteli (zařiďte si, že původnímu :) ) pokutu, že nedodržel schválený návrh. Známý si takto "načerno" postavil dvojgaráž. Při kolaudaci mu dali tuším 100 tis. pokutu, ale garáž tam stojí. Běžně se takto staví bazény... verandu strhnout nedají, u nás má nemovitost přednost před pozemkem, takže "když už to stojí" nechává se to.

Každopádně ale bych se do ničeho nehrnul a dokud dům nebude absolutně připraven na prodej, nic bych neplatil. A pokud se něco cestou objeví (pokuty spojené s kolaudací, pozemek je prapodivně rozdělen nas víc jak tři díly, zaměření pozemku nesedí s katastrem, poptejte se sousedů o koho se jedná a proč dům prodává, zjistíte, že majitel má nesplacené dluhy a nutně potřebuje cash) a budete-li mít o dům i nadále zájem, snížil bych nabídku v řádu 50-300tis (nevím kolik je cena domu). Vypíchněte nedostatky domu a pokud jste vážným zájemcem, majitel s cenou půjde dolů. I tak mu budete platit nejspíše v řádu milionů...

nokia321*
hodnocení

Je vše v řešení , prodávajícím přišla už část peněz z hypotéky.

Zajímalo mě právě to se mohlo dít po takové době, ohledně stavebního úřadu a navíc změny rozměrů.

Stavební povolení bylo tenkrát vydáno, pak byla stavba prodloužena a poté se na kolaudaci vykašlali.

zlejdacan*

Pokud Vám dobře rozumím, došly prodávajícímu peníze? Vaše věta: "prodávajícím přišla už část peněz z hypotéky" pro mě není jednoznačná.

Co se kolaudačního řízení týče, strach bych z toho neměl, protože je v nejvýsosnějším zájmu prodávajícího vše dát do pořádku. Prodávající ať dodá všechny podklady a potvrzení a vyběhá si kolaudaci. Nakonec byste taky mohl skončit, že budete shánět architekta z firmy, která již zkrachovala, stavební firmu, která provedla něco jinak, než měli v plánech (dost možná dva ukrajinci, co česky ani neumí) a pokutu budete platit Vy. Dokud vše není ve 100% stavu, nedávejte na stůl ani korunu. Věřte mi, že zaplatit několik miliónů za dům, celý natěšený na lepší bydlení, ale hned být popotahován za nesrovnalosti v katastru a další, je nepříjemné. (Vlastně byste mu ještě zaplatil za to, že mu budete dělat bílého koně)

Pokud máte o dům opravdu zájem, bude pro Vás znít riskantně, ba až šíleně zatlačit na něj s nabídnutím nižší než smluvené ceny. Nicméně já bych to tak udělal. Vypíchněte narovinu všechny byť malé nedostatky. V ČR jsou nemovitosti nadhodnocovány v průměru o 10-20% jejich reálné ceny.

Tohle je hodně o psychice, jako v pokru. Když jste došel takhle daleko, máte jistě představu, kolik lidí má zájem o dům. (Byl jste na prohlídce s dalšími lidmi? makléř Vám přehazoval termín kvůli jiné schůzce? Zeptejte se sousedů jak dlouho se snaží dům prodat a kolik lidí již přišlo) a majitele se zeptejte natvrdo kolik lidí má o dům zájem a uvidíte jestli se bude kroutit. Docela by mě překvapilo, kdyby řekl cokoliv jiného, než že jich má hodně, a že kdo dřív přijde, ten dřív mele.

Nejprve: "mám o dům velký zájem, ale aniž by byl zkolaudován jej kupovat nebudu. Navrhuji tedy, abyste jej se všemi papíry zkolaudoval, vy víte nejlépe jak co mělo vypadat, jestli vše bylo provedeno podle plánu a co nebylo, tak proč nebylo. Jakmilebude dům zkolaudován, okamžitě jej koupím."

Jáákmile bude zkolaudován vypíchněte všechny nedostatky:"došly Vám peníze, které teď nutně potřebujete. Na dům jsme jediní zájemci. Patnáct let nebyl zkolaudován. Veranda nesedí podle plánu, je krize a s nemovitostmi se obchoduje mnohem hůře."

Dále víte nejlépe Vy co je dalšími byť malými nedostatky např.:dům není zařízený, auto nemůže stát před domem, hluční sousedé, zápach, ruch, špatně položené kachličky v kouplně, které budete muset vytrhat a dále do domu zainvestovat, že do něj zatéká, nemá sklep, nebo je sklep vlhký, podmáčený, pozemek nemá zahradu...

Naopak bych nadhodil (pokud můžete), že velkou část splatím okamžitě převodem na účet, že celý převod nemovitosti s podepsáním smlouvy a zapsáním do katastru (udělejte si sám, nejlépe stejný den jak budete mít smlouvu!) proběhne v horizontu týdne, že si může zařízení domu vzít s sebou (pokud tam je a Vy o něj opravdu nestojíte) atd. atd. (Samozřejmě, že jestli se protáhne podepisování smluv, pokud se Vás bude snažit uspěchat, že jste sliboval, že to bude do týdne, můžete se jen usmát a nenechte se uhnat.)

Hodně štěstí a doufám, že dobře pořídíte.

nokia321*
hodnocení

No ono to už je vše dané.

Sepaná smlouva u notáře , peníze z hypotéky už prodávajícím přišly (je to necelá polovina). Jsou to starší lidé a směnují to za můj byt.

Chtěl jsem se už stěhovat, ale když se zjistilo, že výkresy nesedí se skutečností, tak jsem vyplacení zbylé částky odložil a čekám na to až zkolaudují.

No uvidíme, doufámk, že výstavba to dostane tento týden a co se bude dál dít *ee*.

Díky

zlejdacan*

Jajda, komplikovanější, než jsem myslel.

Pokud již máte sepsanou smluvu, jste v horší pozici pro smlouvání. Škoda, že jste si vše v katastru online předem neověřil.

Jak ale říkám, nehnul bych ani prstem a nechal původního majitele vše vyběhat. Neviděl jsem Vaši smlouvu a tak nevím, co se s ní dá uvařit. Je to o psychice, jestli se bude snažit a chudák málem vypustí duši, aby dal vše do pořádku, ale kdyby se mi jen za zády smál, že on nemusí dělat nic, pěkně bych si na něj dupnul. Jak to je víte pouze Vy.

Pokud druhá strana není právně vzdělaná více než vy, zajděte za dobrým právníkem se všemi smlouvami a zeptejte se jak zařídit snížení ceny, popř. odstoupení od smlouvy. Být na Vašem místě, rozhodně bych nechtěl skončit v mezeře v systému, kdy převedu byt na někoho jiného a jeho dům, za který mimo výměnu bydlení ještě evidentně připlácít, je právě otevřená pandořina skříňka.

Jasně, právníci jsou drazí, ale zaprvé nekupujete si rohlík za 1,50 ale dům s hodnotou v milionech a zadruhé, když vás bolí ruka, taky se si nesnažíte dát ji do sádry doma v garáži *jasne*

kampari*
hodnocení

0x

mě neseděly nekteré přičky a při kolaudaci maník praví přemalujte plány červenou pastelkou a bylo po problemu . kolaudace po 7 letech

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]