Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
koupili jsme byt v dome, kde je zcela nefunkcni SVJ. Polovinu bytu vlastni spekulanti ze zahranici a shromazdeni SVJ za dobu co jsme tu nebylo usnaseni schopne, pac temer nikdo neprisel. K nasi situaci: stanovy tvrdi, ze klimatizaci musi schvalit shromazdeni. To k vyse zminenemu neni mozne. Nicmene nekterym sousedum se kdysi davno, kdy to tu nejspis jeste fungovalo, podarilo povoleni ziskat. Takze cast lidi ma klimatizaci, zbytek se pece, a vybor tvrdi, ze klimatizaci v zadnem pripade instalovat nesmime kvuli vrtani fasady. Nevedel by nekdo, zda existuje nejaky prededens, ze nelze jednomu neco povolit, a druhym to same zakazat? Pripadne, vzhledem k neschopnosti celeho SVJ se vubec sejit, pokud si sem tu klimatizaci proste dam, muze mi nekdo neco? Pripadne kdyby vybor byl ochotny vse vzit k soudu, prihledne soud k tomu, ze tu pulka vlastniku uz vrtala do fasady markyzy/klimatizace a shodi to ze stolu?
Mockrat dekuji za rady.
SVJ vam uplne v pohode moze zakazat cokolvek instalovat na fasadu a este ma v tom slovo aj stavebny urad. Viem si predstavit aj situaciu, ked kazde hlasovanie dopadne inak a byt A bude mat klimu a byt B nie. Hlasovanie sa da napadnut len sudne, v urcenej lehote po jeho skonceni a tu nevidim sancu na uspech.
Ak to tam svojvolne namontujete, cez stavebny urad alebo sud vas mozu donutiti dat to prec na vlastne naklady a vsetko uviest do povodneho stavu - ake pomery tam mate a do akej miery niekoho nastvete, viete len vy.
Není stejné vrtat do fasády jako vrtat o kousek dál, nebo v jiném patře. Nosný systém budovy může být v nižších patrech jiný(dole železobeton, nahoře jen dozdívka). Proto se všeobecně dokumentace předkládá k posouzení. Není to jen otázka narušení případné výztuže železobetonu ale i otázka nevhodně umístěné venkovní jednotky, která může obtěžovat souseda vedle. Takže k tomu je oficiální povolení. Co je mimo, je napadnutelné. Stavební úřad si může vyžádat i hlukovou studii, což vám instalaci trochu znechutí. Takže cestu si zvolíte po zvážení sám.
ten stavebni urad je nesmysl, pokud nejsme v pamatkove zone, pripadne nevrtame nosnou zed, ne? Klimatizace kolem nas delal kde kdo, ale o angazovanosti stavebniho uradu jsem jeste neslysel od nikoho.
Nesmysl to není, jen si to myslíte. Vy víte dopředu do jakého materiálu budete vrtat? Jak to ovlivní hluk? Těžko. To, že stavební úřad řada lidí obchází je jiná kapitola.Takže myslete si, co chcete, já píšu, jak to má být.
Dobře je to popsané zde:
Některé stavební úpravy mohou vyžadovat stavební povolení. Je proto vhodné konkrétní stavební záměr konzultovat s příslušným stavebním úřadem, který podle rozsahu poučí stavebníka, jestli stavební záměr vyžaduje opatření či rozhodnutí stavebního úřadu a zda jsou k danému záměru třeba například stanoviska dotčených orgánů z hlediska památkové péče, požární ochrany, hlukových limitů apod., případně jiné podklady a doklady.
Zdroj: sbdpraha.cz/...
Neberte si to spatne, ale chtel jsem radu ohledne SVJ, ne jeste dostat pridano ze musim udelat neco, co 99% lidi nedela a vetsina z toho ani nepotrebuje. Jinak ano, vim presne, jake tu mam zdi, a ze s hlukem problem urcite nebude, vsak tu bydlim...
Ohledně SVJ to máte popsané v článku na odkazu. A co se týče vašeho dotazu, žádný soud nebude zajímat, že soused to má povolené a vy ne. Být vámi , zjistil bych si, jestli se dotýkáte společných částí domu - o úpravách , které se týkají společných částí domu ( vrtání, kotvení, drážky a pod) musí rozhodnout SVJ a pak záleží, jestli hlasováním členské schůze nebo jen souhlasem předsednictva (výkonného výboru). To je ve stanovách SVJ. Pokud to tam není, je dobré aby předsednictvo k tomu vydalo nějaký metodický pokyn, jak postupovat, aby to bylo jasné obecně pro všechny.
Zrovna tento týden jsem prováděl takovéto úpravy pro rozvody klimatizace pro jednoho majitele - amatéra. Když jsem přišel na místo, na zdi načmárané čáry různě vodorovně,svisle ale hlavně šikmo, bez zásad vedení instalací. Tak jsem ho poučil o tom, jak rozvody vést. Pak byl dotaz na to, jestli se tím živí, těmi instalacemi. Odpověď - neživí. Je zaměstnán u velké firmy a klimatizace dělá amatérsky asi jako melouch. Nyní asi jeho 15.klimatizace. Radši jsem se neptal, jestli to má právně ošetřené - souhlas SVJ, případně dotaz na stavebním úřadě, jestli nebude potřebovat jiná vyjádření nebo dokonce stavební povolení. Z tohoto hlediska to jde za ním, mě to jako vykonavatele nezajímá. I když dělal svoji 15.klimatizaci, jak vypadaly asi jeho předchozí instalace? Dovedu si představit, že asi amatérsky blbě. Chyby stále opakuje do doby, dokud mu někdo neřekne, že se to takto nedělá. Pokud by si najímal nevzdělanou pracovní sílu, bude to dělat blbě nadosmrti.
Jojo sehnat dobreho remeslnika je dnes hruza, to naprosto souhlasim. Kazdy blbec co si koupi nejlevnejsi naradi ma dnes stavebni firmua klienty vzdy najde. Jen nechapu, jak se me historka tyka.
Na tuto otázku jsem již 1x takto odpovídala. Bydlíme v 6 p. a domuvila jsme si klima přes firmu. Ptala se předsedu SVJ zda musím mít písemnou žádost. Odpověděli mi, že nesmím klima v žádném případě mít z důvodu vrtání do zateplené zdi paneláku.Myslela jsem si něco o zádeli a napsala oznámení. Tehdy a tehdy mi bude ta a ta firma připojovat klimat. jednotku s vrtáním do zateplené zdi. V případě poškození dám sama vše do původního stavu. Mám již za těch necelých 15 let druhé klima a nikdo si nikdy nedovolil z SVJ už nic říct. Ukažte mi zákon kde je toto zakázáno.- Při dnešních vedrech je to o zdraví v paneláku a všude na jihu je to běžné. U nás to bude také za pár let. Proč se ptáte..nechte to zapojit firmou která si umí poradit s horšími zdmi jako je zateplený panelák.SVJ není Bůh,jsou to lidé co jsme si my zvolili aby kopali za nás. Jen se nebát...co mi můžou...pokud zateplení nepoškodím a 8cm otvorem řádně oblepeným mi to drží skoro 15 let...
Diky moc za nazor z praxe. Tohle nam kazdy rika, ze to tam proste mame dat a ze nikdo nebude chtit nic resit, pac soud by byl klidne na 10 let.
Když se o tom pobavíte s firmou co ty klima dělá tak vám poví...oni sami vědí kde mohou vrtat a kde ne...klima je dnes běžná věc. Bydlím v Kolíně v paneláku a koukám okolo sebe. Já ho měla jako druhá na celém sídlišti a dnes už jich je. A to vidím jen tu venkovní jednotku co je pověšená na obvodové zdi. Kdo ji má na balkoně tak není z venku vidět. Navíc se začínají montovat venkovní žaluzie, rolety a markýzy -také vrtání do fasády,
Vy to ale popisujete stylem, že vy tomu sama nerozumíte, tak to zadáte firmě, která by to měla umět. Problém je v tom, že vše si žádá posouzení z různých hledisek, musí se zajít na stavební úřad, musí se mluvit s majitelem objektu nebo SVJ. Vše má svá pravidla, která je třeba znát a dodržet. Pokud se má vrtat do panelu,tak má práci i statik, protože může dojít k porušení nosné výztuže. Pak se nedá pokračovat jádrovým vrtem dál, ale kdo zná, poradí si i s tím. Takže tak. K této problematice je na internetu řada rad, takže stačí si to jen přečíst, zorientovat se a pak se podle toho zařídit aby nevychladl jen byt ale i vztahy v baráku
Máte pravdu-nerozumím. Proto jsem to zadala firmě která ví a ručí za vyvrtání a zapojení a myslím si že každý rozumný čllověk to té f. zadá. To není jen o vrtání,ale o vybrání správné klima-ohledně chlazení počtu metrů a také o zapojení elektriky. U nás ve vchodě to už máme 2 rodiny a nikdo koho znám nežádal žádné stav. povolení. Nic nestavíme...jde o vyvrtání 8 cm. kulaté díry na propojení jednotek. Pochybuji že někdo kdo má v paneláku klima žádal stav. povolení
@martinna: ...Máte v tom guláš...Prováděcí firmě jsou nějaké Vaše povolení šumák...Ta udělá to, co si kdo objedná. Prováděcí firma to udělá tak, aby OBJEDNANÉ zařízení fungovalo a mělo záruku. Nějaká Vaše statika nebo povolení neřeší. To jde za objednatelem. A to, že u vás to funguje už x let neznamená, že je to právně v pořádku. Je to pouze jako všude o tom, že není žalobce není soudce..
Este raz : zateplena fasada je suvisle natiahnuta fasadna omietka na vate alebo polystyrene, navrtanim diery sa to narusi a moze to zacat zatekat, urobi sa tepelny most a podobne. Pre klima firmu je to len diera, oni tam byvat nebudu, nejako to streknu penou a zapatlaju tmelom. Ak SVJ zakaze narusat fasadu, tak cez to nejde vlak. V krajnom pripade vas to sudne donutia dat prec a za drahe peniaze vykonaju opravu diery, co vas vyjde draho spolu s pokutou od stavebneho uradu. Ci spustia ten proces, to zalezi na miestnych pomeroch.
tohle ale opet neni pripad z praxe, pouze teorie? Dum vedle uz nekolik let resi, jak nekomu sundat z fasady pristup pro airbnb a nemuzou mu vubec nic, soud je vlekly a drahy a nikdo do toho nechce jit. Opet, nezlobte se, ale otazka znela uplne jinak, mam pocit, ze jedinou odpoved z praxe dala martina
Vy chcete pocut, ze to mozete urobit a nic sa vam nestane. co vam nik negarantuje, urady paku maju.
Z praxe : majitel bytu odmietal spristupnit byt kvoli oprave spolocneho potrubia, ktore nim prechadzalo. Vyhrazny list, ze plati vsetky skody, ak to zacne tiect viac. Fungovalo.
Priklad 2 : klima na balkone, bocna stena prevrtana pre odvod kondenzatu, prechod nezatmeleny. dostali na vyber, ci ruru daju prec a klima im ostane alebo to ide na sud. Takto maju klimu, akurat musia vylievat kondenzat z vedra.
Priklad 3 : klima umiestnena na streche, hrozi uder blesku a ohrozenie vsetkych rozvodov v dome, sudny prikaz ich donutil dat to cele prec.
. Martina sice dala odpověď z praxe ale přesně tak, jak se to dělat nemá ale spíše tak, když si to člověk neznalý věci chce zjednodušit. Dokážu si představit i nějakého právníka znalého věci, který bude zrovna váš soused a vaše počínání se mu líbit nebude a budete to mít tzv. na vodě. Nezmůžete nic, nebudete mít souhlas SVJ, na stav. úřadě jste nebyl , tak vám může stavební úřad i nařídit demontáž i náhradu škody. To se pak prohnete. Pokud si myslíte, že se bez souhlasů obejdete, jednejte,jak myslíte.
Smarja ja si to prece nedavam na strechu, ktera ani neni moje, a stavebni urad by byl urcite naprosto nadseny, ze chci postavit klimatizaci na vlastni terasu, urcite tam na me uz cekaji. Nezlobte se oba dva, ale tohle jsou vsechno historky, co se me absolutne netykaji a jsou z uplne jinych situaci. Bud se zeptam, jak se situace ma, nebo nepisu domnenky...
Este raz : strecha alebo fasada, vsetko spolocny majetok, na instalaciu je nutne vytvorit otvor a tahat rury cez spolocny majetok = nutny suhlas SVJ. Mozete to urobit nacierno, ale ako vas varujem, nasledky budu od nula nic az po sudny prikaz a uhradu opravy a sudnych trov. Je to vas boj. Zakon hovori jasne : do spolocneho nemozete zasahovat svojvolne bez suhlasu spoluvlastnikov. Zakon tiez hovori, co je spolocne : obvodovy plast budovy, je jedno, co to je stena vasho bytu alebo nie, ta stena je spolocna.
Ak by vam zacalo zatekat do bytu pre neodborny zasah do fasady, ako by ste reagovali na suseda, ktory to sposobil?
Ćetla jsem že chcete mít to klima na terase,tady není o čem diskutovat. Hlavně vyberte tichou a pod ní nechejte udělat stojan který stojí na vysoké gumě a klima je přišroubované na stojanu také s vysokými "gumovými" podložkami. Nevím jak to odborně napsat-jsem stará ženská a jak píši klima mám e skoro 15 let. Kdysi jsem zde vkládala do nějaké diskuze foto pokud se tím máte čas probírat a najít to. Běží někdy i v noci ve vedrech...panelák...odkapává do malého kyblíčku...tak 2x denně vylít-nikdy žádný problém...kdyby jste byl zaregistr. poslala bych vám soukromé fota. Nebo někde od KOlína možno osobně okouknout. Prostě jsme dospělí rozumní lidé a víme že ta fasáda se nesmí zničit. Ale 100 lidí-100 názorů. Nebo si někdo myslí že v panelácích ty klima mají všechny povolení od stav. úřadu? Tím je toto pro mně uzavřené. Snad u vás zdravý rozum zvítězí...
Diky moc Martino, ostatni vas muzou kritizovat jak chteji, faktem je, ze vam horko neni jini by se radeji upekli, nebo spise nechali by radi jine lidi upect, jen aby bylo byrokracii ucineno za dost. Uz mame objednanou firmu.
@adas : to, ze mate objednanu firmu, nic nemeni na fakte, ako vas mozu uradne donutit k demontazi, naozaj staci jeden nastvany sused. Je nepodstatne, ci to date na silent bloky alebo ci bude klima ticha alebo hlucna, to urad v prvom kole nezaujima, urad bude spolu so SVJ riesit otvor pre prestup potrubi bez povolenia.
Moze vam to samozrejme aj prejst a nik problem robit nebude, to vam ale zarucit neviem a zakon nie je na vasej strane.
Našla jsem vám to: sice je to prasácky oblepeno jak už mi tady někdo vyčinil-no a co...je to na balkoně a lepila jsem to já sama ženská...pro mne je důležité že v létě neumírám horkem..jinak přeji mnoho štěstí s výběrem..
Ano, to jsou přesně ty správné prasárny:
1) Plastový kyblík pro odvod kondenzátu
2) Venkovní jednotka na balkóně, přičemž je majiteli / majitelce jedno, že vyluzuje (malý, ale přece) hluk pod okny ostatních nájemníků
A takhle vám to udělá 95% údajně profesionálních VZT firem - protože všechno ostatní je dražší.
Pro vibe2: nesouhlasím. A na tom si 100% stojím. Jsem odpůrce jakýchkoliv nedorozumění mezi sousedy. Jak jsem udělala novou plovoučku-dělala jí firma tak jsem šla o poschodí níž s tím zda je nějaký problém-nebyl. Protože mám manžela ležáka spousty let tak pokud jsou velké horka v noci nechávám klima běžet na 22st. na automat i v noci. Oběhla jsem sousedy o 2 patra níže a 1 nahoru + boční s tím pokud je v noci něco slyšet napravím to. Všichni mi řekli že neslyší nic. Já klima doporučuji a pokud nevěříte... jak jsem psala zadavateli: klidně vás přivítám a můžete si ho poslechnout. A nechápu proč by spec. firma to měla udělat špatně. V našem bytě je někdo pořád 24/7 buď já nebo pečovatelka tak kyblík se vylévá při zaplnění. Co je na něm špatného nevím. Nebo snad dle vás to mám nechat kapat ze 6 patra? Mé klima jste neviděl a ani neslyšel, tak prosím netvrďte něco jen tak...neradila bych něco o čem 100% nevím že funguje. Nebo mi chcete říct, že ty spousty bytů v paneláku co mají klima ruší všechny okolo? Jo a už mám druhé klima jak na fotce a také bez problému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.