Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dozdeni základu po plynových lahvích

Od: jupik
Ahoj v základu jsem měl plechovou skříň na plynové lahve(než se zavedl plyn). Tím pádem byla za skříní jen kantka která promrzala a proto jsem se rozhodl skříně vyndat a teď to chci dozdit.
můžu celou tu kapsu vyplnit polystyrenem a jen dopředu na venkovní stranu dát řadu cihel?

Dozdeni základu po plynových lahvích

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Ano. Moznosti, jak to dozdit je vic. Polystyren a cihla nebo Ytong a polystyren na nej. Pripadne plna cihla na cely vyklenek.

hodnocení

6x
Já bych to dozdil zase cihlou. Není důvod v tom místě vytvářet nehomogenitu.
I proto, že ten otvor je v nosné zdi. Jak bude dům stárnout a třeba vnějšími vlivy zesedat, je zbytečné tu zeď nechávat oslabenou, když to není nutné.
Jestli to tam někdo kdysi jen vyboural bez překladu nebo jinýho zpevnění, tak určitě:) Ale pokud tam ta díra byla "odnova", tak je taková obava snad zbytečná, to bych měl radši zazdít sklepní okýnka:)

hodnocení

2x

Postupů je mnoho...

můžu celou tu kapsu vyplnit polystyrenem a jen dopředu na venkovní stranu dát řadu cihel ...já bych dal jen polyš a pak pokračoval dalším, se zateplením celého objektu.

hodnocení

0x
Nad výklenkem vidím hydroizolaci, takže většinu cihel nelze použít protože by je roztrhal mráz. Nenavlhavý polystyren můžete použít.

ingjirimares*
hodnocení

0x

Doporučuji jen dozdít novými plnými mrazuvzdornými cihlami (to by měly být všechny v našich končinách). Změřte si formát. Existuje krom běžných rozměrů 290x140x65 i menší metrický formát (cihla je jen 250 mm dl.). Dozděte na cementovou maltu a spáru vyklínujte klíny z tvrdého dřeva. Cihly jsou v zóně, kde do nich jde zemní vlhkost, proto by měly být ostře pálené a s vyšší pevností, např. CP 15-20 MPa. Pokud nebudete omítat, kupte cihly lícové, obvykle mají i vyšší pevnost kolem 20Mpa. Pokud tam je funkční hydroizolace, tou se už zabývat nemusíte. Přidání polystyrenu nic neřeší , ba naopak může přinést komplikace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]