Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Budeme měnit vchodové dveře za plastové. Potřebuji kvůli tomu rozšířit doprava a doleva stavební otvor, z každé strany o 5cm. Zdivo je takový modro-šedý porobeton z roku 1980. Je to prostě předchůdce Ytongu.
Chci se porait čím/jak rozšířit stavební otvor do stran po odstranění původních zárubní.
Můj nápad řešení je použít vrtačku s cca 20cm vrtákem a vyvrtat díry od shora dolů, každé 2cm, do hloubky 20cm. A Pak ručním majzlem a kladivem odstranit přebytečných 5cm zdiva.
Prosím o rady jestli by jste to udělali stejně nebo máte jiný nápad.
Překlad je dostatečně dlouhouhý.
A víte opravdu, že těch 5 centimetrů z každé strany budete muset ubourat? Máte už původní zárubně pryč? Prvně provrtejte ty staré zárubně a zjistětě co je za nimi. Jsou zalité v betonu nebo jenom obezděné tím plynosilikátem. Možná se stane, že těch 10 centmetrů nebude potřeba ubourat. Třeba budou z jedné strany "naházené malé zbytky a úlomky" a to vám samo vypadne a bude rozšířeno více než je potřeba ...
Pokud to budete muset odřezat, tak to půjde i obyčejným pilovým listem z klasické ruční pily na dřevo. Provrtáte tak, aby šel prostrčit pilový list a řežete ručně ve dvou. (Klasickým pilovým listem jsem podřezal stěny u celého domu, když jsem dával novou hydroizolaci).
Ještě před 30-40 lety by se to takto dělalo, když nebylo nic jiného. Nyní si už můžete koupit ruční pilu na plynosilikátové tvárnice, která je celkem levná a má kalené zuby. To je podmínkou. Jde to ještě i s levnějšími obyčejnými pilami do 100 Kč , ale zuby se brzy zničí. Spotřeboval by jste na jedny dveře tak troje.Osobně mám robustní pilu s velkými zuby a kalenými plátky, kterou se dá podřezat i pálená cihla. Její délka je cca 80cm a její sćena bude kolem 1000 Kč.
Tady za 579 Kč
Možná by šlo půjčit i z půjčovny motorová verze přímočaré kmitací pily
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.