Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak, čím rozšířit stavební otvor v porobetonu

Od: porobeton odpovědí: 11 změna:

Prosím o radu. Budeme měnit vchodové dveře za plastové. Potřebuji kvůli tomu rozšířit doprava a doleva stavební otvor, z každé strany o 5cm. Zdivo je takový modro-šedý porobeton z roku 1980. Je to prostě předchůdce Ytongu.

Chci se porait čím/jak rozšířit stavební otvor do stran po odstranění původních zárubní.

Můj nápad řešení je použít vrtačku s cca 20cm vrtákem a vyvrtat díry od shora dolů, každé 2cm, do hloubky 20cm. A Pak ručním majzlem a kladivem odstranit přebytečných 5cm zdiva.

Prosím o rady jestli by jste to udělali stejně nebo máte jiný nápad.

Překlad je dostatečně dlouhouhý.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Nevím, jak silné zdivo máte řezat.

Já bych označil čárou otvor, provrtal otvor asi 10-12mm, pak použil pilku a řezal a řezal.

Pokud pilka nestačí na délku, tak koupit plátek strojní pily, dle síly porobetonu

Flexou proříznete jen kousek do hloubky, ale zaprášíte celý pokoj až do skříní.

hodnocení

5x
Pravděpodobně klasický plynosilikát. Jak píše @diesel půjčil bych pilu na pórobeton a tím to uřízl.
Budeš si to měnit sám, či firma? Pokud firma, tak ať se stará ona.

hodnocení

4x

Klasická ruční pila na porobeton. Práce na 15 minut.
Hlavně ne flexu, je z toho neskutečnýho jemnýho prachu a flexa dostane těžce pokouřit co se týče zasviněných ložisek.

hodnocení

1x

V půjčovně strojů a nářadí si půjčit flexu 230mm (počítám, že ne každý takovou má) nebo motorovou s větším prořezem, případně koupit-půjčit ruční pilu na pórobeton a normálně to z každé strany o těch 5cm řízněte (omítku bych každopádně naříznu flexou, klidně malo 125mm.

hodnocení

0x
Jednou jsem tento materiál sekal středně širokou špachtlí. Tedy jen dva centimetry na jedné straně. Po třetím okně mi prasklo držadlo, nahradil držadlem z textitu s to už vydrželo. :)

jarmarti
hodnocení

0x

A víte opravdu, že těch 5 centimetrů z každé strany budete muset ubourat? Máte už původní zárubně pryč? Prvně provrtejte ty staré zárubně a zjistětě co je za nimi. Jsou zalité v betonu nebo jenom obezděné tím plynosilikátem. Možná se stane, že těch 10 centmetrů nebude potřeba ubourat. Třeba budou z jedné strany "naházené malé zbytky a úlomky" a to vám samo vypadne a bude rozšířeno více než je potřeba ...*smich*

Pokud to budete muset odřezat, tak to půjde i obyčejným pilovým listem z klasické ruční pily na dřevo. Provrtáte tak, aby šel prostrčit pilový list a řežete ručně ve dvou. (Klasickým pilovým listem jsem podřezal stěny u celého domu, když jsem dával novou hydroizolaci).

hodnocení

0x

Mam za sebou nedavno rezanie prieckovych armovanych panelov hrubych 7cm z klasickeho betonu. Hilti DCH 300 je riesenie, je to taka vacsia flexa a reze na mokro, v porobetone to ani nebudete citit, ako nieco rezete. Pozicaju vam to okrem ineho stavebniny DEK.

hodnocení

0x

Ještě před 30-40 lety by se to takto dělalo, když nebylo nic jiného. Nyní si už můžete koupit ruční pilu na plynosilikátové tvárnice, která je celkem levná a má kalené zuby. To je podmínkou. Jde to ještě i s levnějšími obyčejnými pilami do 100 Kč , ale zuby se brzy zničí. Spotřeboval by jste na jedny dveře tak troje.Osobně mám robustní pilu s velkými zuby a kalenými plátky, kterou se dá podřezat i pálená cihla. Její délka je cca 80cm a její sćena bude kolem 1000 Kč.

alza.cz/...

Tady za 579 Kč

Možná by šlo půjčit i z půjčovny motorová verze přímočaré kmitací pily

exkalibr.cz/...

Jj tzv krokouš-krokodýl! výborná věc na tento a nejen tento stav.materiál

porobeton
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Pořídím tu řuční pilku na porobeton. Díky!

Hlavně si zjistěte jestli nad hlavou nemáte překlad a jeho minimální uložení. Ať jste ještě zítra mezi živými :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]