Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

IBC nádrže na vodu - zapojení, čerpadlo

Od: tm odpovědí: 9 změna:

Mám 2 IBC nádrže. Chci je dát pod okap a zapojit je podle přiloženého obrázku. Potřebovl bych poradit:

1) Jak vyřešit, aby v místech 1 a 2 bylo možné např. v zimě uzavřít rouru, vedoucí do nádrží (tzn. že voda ze svodu povalí rovnou do přepadu, aniž by tekla do nádrží)?

2) Jak vyřešit utěsnění rour, v hrdle nádrží (tzn. aby po naplnění nádrže voda nastoupala nahoru až do míst 1 a 2 a následně do přepadu)?

3) Odebírat mohu vodu spodními výpustmi, ale jak by šlo do toho systému zapojit čerpadlo? Našroubovat na spodní výpusť hadici od čerpadla? Hadici od čerpadla protáhnout víkem? Můžu hadice od nádrží spojit a čerpat jedním čerpadlem? Případně poradíte, jaké čerpadlo by se hodilo? Je to na zálivku.

Děkuji za nápady!

IBC nádrže na vodu - zapojení, čerpadlo

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Napojení se obvykle řeší takto:
cdn.myshoptet.com/...
Řeší to i přepad. Bohužel na zimu je nutné to odpojit a nahradit trubkou. Nějaké komfortní řešení "na páčku"jsem nepotkal. Napojit na svod se to dá i takto:
e-okapy.cz/...
Ale nemám to rád, cáká to kolem a když prší málo. tak dost vody proteče do odpadu.
Dole pak otevřené výpusti pospojovat trubkami velkého průměru (aby nebylo nutné zapojovat obě víka, voda se vyrovná, tedy krom průtrže) a připojit k běžné domácí vodárně cca od 2000 výš.
Pokud to není provozováno pod dozorem, pak doplnit ochranou prroti chodu nasucho, ale pokud je to jen na zalévání za přítomnosti osoby není potřeba.
Na zimu se musí vše vypustit, i tlaková nádrž i těleso čerpadla. Proto ze to musí pospojovat tak, aby nikde nezůstala stát voda, nebo se musí doplnit vypouštěcí ventil/šroub.
tm
hodnocení

To první řešení z odkazu vypadá dobře. Pokusím se sehnat - vyrobit... vlastně jde hlavně o to těsnění. Co se týče spodního propojení přes výpusti, to mě nenapadlo. Jako slabinu tohoto řešení vidím to, že do nádrže se splavují i nečistoty, takže to spodní propojení se může zanést.

Bývá koš klasicky nahoře na okapu. Hrubší bordel by vadil i čerpadlu, pak jedině doplnit filtrem ten přívod. Napadá mě tu vstupní prostupnou rouru udělat delší, zašpuntovat a hustě provrtat, nebo použít nerez síť.
tm
hodnocení

Ona je síť i v té výklopce... Ono moc bordelu do okapu asi nenapadá - stromy poblíž moc nejsou, střecha plechová. Netušíte, kde sehnat ten systém z prvního odkazu nebo je to klasické KG potrubí? Pokud je to KG potrubí, napadá vás, čím utěsnit rouru ve víku nádrže?

Původní foto je odtud, ale nabízí to spousta eshopů.
vodafree.cz/...
tm
Nemáte náhodou tip na nějaké čerpadlo, které by se dalo použít na čerpání vody z ibc. Na zálivku
Já teď používám něco takového:
hanzal-naradi.cz/...
ale to jen proto, že jsem to sehnal za 1000 Kč ve výprodeji v Tescu a že to má malý příkon (mám to na slabé zásuvce a výkon nepotřebuji). Jinak je to úplný lowend. Na zálivku mi to ale bohatě stačí. Záleží, jak silný tlak potřebujete, já zalívám jen kropícím nástavcem, nepotřebuji proud 20 m. Když si připlatíte. budete mít nerez, nebo ještě lépe litinové těleso.
Koupil bych cokoli v akci, pokud nejste náročný.
tm
S čerpadly nemám vůbec žádné zkušenosti. Na to čerpadlo se nasadí na jednu stranu hadice, která se dá do nádrže a na druhou stranu hadice na zalévání? Takže čerpadlo se umístí někde mimo nádrž - je potřeba ho umístit tak, aby na něj nepršelo?

jk2021
hodnocení

0x

První bod by vyřešil třícestný ventil typu T - bazenonline.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]