Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, při rekonstrukci domku, budeme dávat nové 3 vodičové kabely k zásuvkám a 3f připojení sporáku. (nahradí dosavadní 2 vodičové z konce 70tých let.
Elektrikář bude dělat novou rozvodnou jističovou skříň kde bude i proudový chránič.
Jediná část rozvodů, které nelze vyměnit jsou světelné okruhy. Domek je před pár lety zateplený s novou fasádou do které se nemůže zasahovat, světla na fasádě jsou připojena dvou vodičově. Počítám tedy že tato světla by byla připojena pouze fáze a nulový vodič. Bez ochranného.
Tak se potřebuji zeptat jestli to bude fungovat - nebo ne, jestli to třeba by vyhazovalo proudový chránič?
Děkuji D.
Tady jsou dva názory - uživatel "spu" říká že světla budou zapojeny mimo chránič a uživatel "ruda" že budou.
Co je tedy správně?
Já bych se klonil pro zapojení mimo chránič. Doteď to 40 let bylo zapojené na jistič a fungovalo to.
Norma někde přikazuje používat plný počet vodičů, vysvětlení normotvůrce je, že když se použije kovové svítidlo, aby bylo co připojit na svorku PE. Tazatel mluví o světlách venku, klidně tam může mít i nějaký reflektor, a ty jsou určitě kovové. Staré dráty určitě neodpovídají barevně, možná jsou i hliníkové. Navíc byly krátké, kdo ví kdo a jak je prodlužoval, o elektro odbornosti fasádníků si nedělejme žádné iluze. Jak píšu jinde, pár metrů kabelu za hloupou úsporu nestojí. Norma dnes přikazuje připojit vše, bez výjimek, přes chránič. Minimálně světelné okruhy by měly mít každý svůj. Děláš novou rekonstrukci, tak jí dělej podle nových, dnes platných norem.
@ruda: Lze se důvodně obávat, že na starém domě tazatel nemusí mít moderní světla a pokud je tam dvouvodičový rozvod a postaru vodič PEN, použitý současně jako pracovní i ochranný, bude proudový chránič padat.
Este dodam, ak vam ten "elektrikar" slubuje jeden centralny chranic, tak ho zente vidlami cim dalej od vasho domu.
Rád bych se zeptal, jakou výhodu má smysl více proudových chráničů? V domácnosti. Kde není žádná dílna, stodola apod.
Tady na poradte to jsem četl už ve více diskuzích - kde je propagování více cháničů... Nikdy jsem neviděl, že by to někdo měl doma. Pokud to mají, tak je jeden trojfázový.
Někde jsem četl, že pro zemní tepelné čerpadla má být samostatný.
peter : A to v tom bytě máte tři jednofázové chrániče, nebo je některý z nich třífazový (kvůli el. sporáku)?
Tady je zase tolik teoretiků... Jestli jsem to dobře pochopil:
- Paní měla fungující elektriku ze 70.tých let. Tak určitě revizí prošla, byla udělaná podle tehdejších norem.
- Paní chce stávající sporák nahradit elektrickým, proto do kuchyně potřebuje nový kabel, tzn. nový okruh, podle nových norem - s revizí by nebyl problém, aktuální normy se týkají jen nových obvodů.
- elektrikář ji navezl do kompletní rekonstrukce elektriky. Nikdo z nás tam nebyl, nikdo nemůže říct jestli byla nutná, nebo jen vhodná. Pokud vyhovovaly izolační stavy a impedační smyčka, není důvod aby zapojením nového obvodu pro sporák přestala být bezpečná.
- Obvody pro venkovní světla byly zhotoveny v 70. tých letech a dnešní normy se na ně nevztahují, proto opět není důvod něco za každou cenu předělávat. Pokud vyhoví výše uvedená měření, projde revizí, bude bezpečná. Bude nadále zapojena mimo proudový chránič. I kdyby tam bylo světlo s dvojitou izolací, tak zapojení skrz proudový chránič není reálné, bo by se odpojoval zelenožlutý.
Souhlasim s houmrem, pokud jsou starý rozvody v pořádku tak se předělávat nemusí, nový kabel pro sporák se zapojí podle platných norem. Víc by bylo nutné jen když by stará instalace v pořádku nebyla.
Řemeslníci si často chtějí vydělat, nakukat kompletní rekonstrukci jako nutnou jsou snadný prachy a řádově větší zisk než natažení/ zapojení jednoho kabelu. Vyplatí se dát pár tisíc a nechat tam udělat revizi od někoho kdo se s řemeslníkem nezná...
S největší pravděpodobností dva vodiče = PEN a L, PEN kombinuje PE a N, tedy předpoklad, "bez ochranného vodiče" je chybný. Může se stát, že ochranný vodič nebude zapojený, výrok "bez ochranného vodiče" však evokuje, že ochranný vodič nebude přítomný, proto není pravdivý. Pokud to není exotická rozvodová soustava, tato část rozvodu musí zůstat TN-C.
Jestli tenhle dotaz není zase nějaký vtípek, pak bych poradil tazateli ať nevymýšlá žádné ... , ale drží se projektu. Podle tvého vyjádření chystáš velkou rekonstrukci, taky dělej pořádně bez hloupých kompromisů. Najmi si skutečného elektrikáře, zaúkoluj ho a pak už ho nech pracovat. Když mu zakážeš fasádu rozbíjet, tak si, pro správný kabel, najde cestičku někudy vnitřkem. Nebo kdy to chceš opravovat. Až nedostaneš kladnou revizi?
Já jsem se do této rozsálé rekonstrukce elektra nechtěl pouštět. Původní záměr byl jen přidat jeden zásuvkový obvod a 3f připojení pro sporák. To je vše.
Při nehjorším by stačil jeden 16A kabel pro připojení sporáku.
Byl jsem přemluven k této rekonstruci elektroinstalace... vyhodím za ní hafo peněz, pzn. netisknu je. Ale reálně nezískám žádnou velkou přidanou hodnotu. Doteď elektrika v domě funguje.
Každý kabel znamená sekání, omítání, cenu práce. To není vůbec levná záležitost. Navíc rozbouraná každá místnost. A bydlíme v tom.
Tady převažují negativa nad pozitivy.
Chci se zeptat na tohle "Nové obvody se musí udělat podle aktuálně platných předpisů, to jest na každý světelný obvod jeden chránič."
To myslíte jako že každý jistič světelného obvodu by měl mít jeden chránič? Proč?
V poslední době změnil předpis?
Bydlím ve 2 roky starém řadovém domě, a každý dům má pouze jeden třífázový chránič na vše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.