Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fičko vypíná

Od: lorenc odpovědí: 13 změna:

Zdravím.Jak zjistím,co vypíná fičko(proudový chránič je výrobek NDR Monatl Profen).Vypíná nepravidelně,třeba jednou za 1-3 dny.Myslel jsem na bojler,u toho jsem odpojil konektory topného tělesa,ale není to ono.Díky za reakce.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Tento proudovy chranic jeste pamatuje pravek…. Rozdelil bych instalaci v rozvadeci na vice ficek. Dnes je to standard a nutnost. Zvlast svetla, zasuvky kuchyn, zasuvky venek, zasuvky pokoje a velke spotrebice jako bojler, klimu apod. Pokud nemate v rozvadeci misto, a rozvadec je vevnitr v dome, tak jde pridelat jeste jeden vedle stavajiciho. Prave pokud mate jen jedno ficko nastane tato situace. Kvuli jedne zavade nejede cely dum.

Zkušenost z revizí praví, že výrobek NDR proudový chránič je velice stabilní a funkční, proto ho nelze zatracovat. Mnohdy překoná ve spolehlivosti vypínání jak přesnosti proudu tak rychlosti i mnohé značkové chrániče dnešní doby!

No pravdou je , že vypadne celý dům, dříve se to tak prostě řešilo. Na druhou stranu se to stalo jednou třeba za 30 či 40 let. Tak se závada opraví a život jde dál. Netřeba z toho dělat drama...

sasaa
hodnocení

3x

Jak píše p. Cukrář - bez měření není vědění. Měřením izolačních stavů. A to jak L (fází) PE, tak PEN a PE . Zkusmo, ale při rozsáhlejší síti to bude horor, neboť to nemusí být jen porucha spotřebiče , ale i na síti.(vlhko-voda ve venkovní krabici apod). Z tohoto vyplývá poučení, že jak píšeš "odborně" fíčka osazovat na jednotlivé obvody a nepoužívat na celkovou instalaci. Pak vypadne jen ten obvod , na kterém je porucha! Poradce Clas byl rychlejší.

hodnocení

3x
Byt, baràk? Ze spotřebičů to často krom koupelnových dělá i varná konvice, elektrická trouba, napařovací žehlička, nebo venku vodní čerpadlo..
Tam, kde je hodně spotřebičů š pulsním zdrojem, třeba hodně PC, se těch několik desítek mA může nasbírat na nich.
V instalaci vlhkost. Ideálně vše povytahovat ze zásuvek a přes rozpojené jističe změřit zbytkové proudy jednotlivých okruhů. U spotřebičů pak izolační stav.

hodnocení

3x

Zistite to postupnym izolovanim poruchy na nejaky konkretny okruh, vypinajte to postupne isticmi za chranicom.

Ani meranie nemusi ukazat pricinu, ak je to tepelny spotrebic, meriate za studena a blbne az po zahriati. S oblubou to robia rozne spiraly zasypane pieskom v kovovej trubicke, cize pracka, bojler, rura na pecenie ...

11.05.24 09:33

*palec*

ttt
hodnocení

1x

vetsinou to zpusobuji zarizeni spojena s vodou - boiler, pracka, cerpadla...

fi
hodnocení

0x

A která zařízení v době výpadků jsou zapnutá přes fi? Nejspíše to bude součet více spotřebičů dohromady, třeba trouba + bojler + mikrovlnka apod.

vždy při výpadků si to zapiš,

lorenc
hodnocení

To fičko je zaplombované a je řazené před nebo za hlavním jističem pro dům.Vypadlo i dnes v noci,před usnutím jsem ještě mrknul na telku a ráno bylo vypadené.Jak jsem už psal konektory topného tělesa jou odpojené,čerpadlo už jsem dnes slyšel a to má motor mimo.Ted jsem si vzpoměl,že poslední dobou při spouštění asi 3kw mototu prosvítá umělohmotným víkem krabice silné jiskření.Je to šrotovník obilí a používám ho 2krát za rok,tak na opravu zapomínám.Ale myslím,že to na fičko nebude mít vliv.Vytahám vše ze zásuvek a uvidím změnu.

lorenc
hodnocení

Na dnešek fičko nevypadlo.Myslím,že třífázové vedení a spotřebiče mohu vyloučit,protože tam není nulák.I spotřebiče bez zemění,jako je např.radio,televize.

"Myslím,že třífázové vedení a spotřebiče mohu vyloučit,protože tam není nulák."
To je chybná úvaha, pokud je někde svod do země, tak vám to bude vyhazovat chránič (pokud to tedy je přes chránič vedeno). Může to dělat třeba i 3f venkovní zásuvka kam zatéká.
sasaa

No to jsou úvahy! To fakt nemáš u šroťáku PE ,nebo PEN vodič připojený? Pokud ne, tak to je prů.er a nebezpečno!

lorenc
hodnocení

Co je to PE a PEN vodič?Motor šrotovníku je připojen čtyřžilovým kabelem-3 fáze a zelený -uzemění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]