Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Při ohřevu TUV jde teplo i do podlahovky

Od: elbund odpovědí: 9 změna:
Ahoj, mám kondenzační kotel panther condens.
Když jsem přestal topit do podlahovky tak jsem zjistil že při ohřevu TUV se mi ohřívá i část podlahy, tzn. při ohřevu TUV jde horká voda i do topení. Abych tomu zamezil(protože voda tam jde přes 60°C což je do podlahy moc) uzavřel jsem topný kohout u kotle.
Dříve to určitě nedělalo -kotel mám druhý rokem. Dá se nějak diagnostikovat čím to je?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

V jaké poloze máte třícestný ventil? Dejte info..Pokud se v tom nevyznáte, volejte servis, píšete ...kotel mám druhým rokem... tak snad i v záruce...

hodnocení

0x

Přepínání provozu topení objektu nebo ohřev TUV zabezpečuje 3 cestný ventil. Tento zřejmě nedobíhá do správné/krajní/ polohy a část nebo veškerou topnou vodu neposílá do výměníku TUV ale i do topného okruhu domu. Uzavřením kohoutu na topném okruhu vně kotle jste provizorně problém vyřešil, ale následující topná sezona vyžaduje opravu zřejmě tohoto 3 cestného ventilu.

elbund
hodnocení

trojcestný ventil ukazuje při ohřevu TUV dle kotle 100% otevření pro TUV.
Tedy pro topení 0%.
Je ale možné že ukazuje blbě... holt servis to jistí - zkoušel jsem ještě párkrát přepnout ventil mezi TUV a topení, jestli se třeba nějak nezasekl atd. ale nepomohlo to.

veca74
hodnocení

0x
Zdravím.Už jste vyřešil ten problém? Mám TČ a při zapnutí na ohřev bojleru se mi natápí i topení.Rozdíl na topení jen o cca 10° nižší. Tak nevím, zda je vadný ventil nebo má takto propouštět.

Přepínací 3 cestný ventil nesmí při natápění bojleru pouštět vodu do okruhu topení a naopak. Vypadá to na špatnou funkci ventilu nebo je špatně nastaven a nedobíhá do koncové polohy kdy uzavře plně okruh topení při natápění boileru. Pokud by tomu bylo i naopak pak by bojler vytápěl přes výměník topný okruh a "vybíjel" by se.

veca74
hodnocení

0x
Děkuji za odpověď. V létě jsem to jenom vypnul do topení aby to nehřálo. Teď ale budu muset okruh vypustit abych připojil ještě žebříček. Tak vyndám ten třícestný ventil a kouknu na něj a snad půjde seřídit.
Při ohřevu TUV jde teplo i do podlahovky

veca74
hodnocení

0x
Zdravím, tak jenom pro info. Třícestný přepínací ventil (s pružinou) jsem po demontáži překontroloval a zjistil jsem závadu na zpětném zavírání, které zajišťují pružiny. Po rozebrání a vyčištění zatuhlého maziva na převodech opět funguje jak má.

Díky za zpětnou vazbu která potvrdila mou domněnku. Ty 3 cesťáky dost zlobí.

elbund
hodnocení

zatím nevyřešil, plynový kotel je dle revizaka OK

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]