Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Azbestová trubka v komíně

Od: karelkat odpovědí: 17 změna:
Dovolím si připojit dotaz. Chci vyvlozkovat azbestovou trubku v kominu, jenže kvůli plechovému T kusu kam napojím v místnosti kamna, musí kominík kus té azbestové roury ubourat, aby tam ten T kus dostal a to mi přijde jako problém. Nechci vůbec do celistvosti te azbestové trubky zasahovat a tak nevím, co st tím. Díky za radu

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaa
hodnocení

6x

Nebuď tak vystrašenej. On není zase tak strašnej. Je to jen strašení v médiích. Dělal jsem s ním a jsem tady pořád.

hodnocení

1x
Nedělejte z toho vědu, to zase není tak velký zásah. Jde jen o to. že azbestové osinky jsou malé a ostré a je tak zbytečné a potenciálně nebezpečné je vdechovat ve větším množství. Místo, které budete sekat, nebo vrtat občas pošplíchejte sprejem s vodou, ať se z toho nepráší. Při práci použijte respirátor, rukavice a brýle. Bordel bych s citem uklidil smetáčkem a lopatkou do igelitového pytle. Nedělal bych to vysavačem, který by to zbytečně rozfoukal do místnosti.

km
hodnocení

0x

Nepíšete důvod. Bez zásahu navrhované řešení nepůjde.

karelkat
hodnocení

Bez vyvlozkovani nedostanu revizi a chci potřebuji ke komínu připojit kamna
km

Myslel jsem důvod, proč nechcete zasahovat do azbestové trubky.

km

Jinak, pokud je to z důvodu že azbest je svinstvo když se vdechuje, tak to nechte udělat toho kominíka. Vy pak pořádně vyvětrejte a perfektně ukliďte. Klidně se respirátorem. Nedělejte z toho vědu.

karelkat
hodnocení

Díky, asi to bude stačit. On mi taky říkal, že se to pak zazdí, ale nevím, jak dlouho pak zůstanou částečky azbestu v okolí, ale snad to vyvetrani vyřeší
km

Ono to ani jinak nepůjde.

Prostě je třeba dostat ty neviditelné částečky mimo obytné prostory.

Celý život dýcháte prach z bytu, roztoče z postele a pokud ještě kouříte, tak vůbec neřešte azbest.Je to to samé, jako by jste byl na chvíli na exkurzi v Černobylu.*smich*

jarnos
hodnocení

0x

Doporučuji dokument, kdysi viděno někde v CZ, ale nevím kde. csfd.cz/... A pána s nickem aaa radši moc nečtěte. I jedno pitomé vlákno, většinou až za desítky let, může způsobit rakovinu. On je každý hrdina, ale až čas třeba jednou ukáže...U azbestu to nejsou roky, ale desítky let.. Záleží tedy asi jak jste stár...

karel556*
Tak například já jsem pokrývač, nástup do učení 1967, s eternitem (s tím strašným azbestem) jsem dělal běžně (šablony, vlnitý eternit, řezání a různé přizbůsobení tvarů bylo běžné, žádné roušky a podobné věci se nepoužívaly, a žiju, žádné problémy nemám ani po desetiletí a těším se stálému zdraví, toť vše o azbestu.

P.Karle to všichni narození před rokem cca 2000-obložní brzd, spojek aut, a kdo ví kolik jich ještě jezdí, těch aut sosinkovým obložením spojek...Vy víc neboť jste s tím osobně pracoval!

Je tak mimo soutěž, ono se s tím nebezpečím asi blázní jen u nás . Zrovna včera jsem viděl nějaký instruktážní film kde se demontovávala část vlnité krytiny eternitu-jazyk jsem neidentifikoval a ani nezkoumal ,odhad severská evropská země-jediné oop co měl daný "pracovník" byby brýle a rukavice, tedy mimo pracovní oděv!

aaa

Jarnos - já nestraším jako Ty. To jsou zkušenosti za ta léta, co jsem s tím dělal. A je to dost desítel let. Já to nikomu nenutím, ale bát se před brodem a svlíkat si gatě, když je jez ještě daleko. Ty radíš jen, aby byli lidi pořád vylekaný, než být v klidu, že.

karel556*
09.05.24 06:00
aaa:
*palec* *palec* *palec*
jarnos

Ještě jsem ale neviděl...Tichý zabiják azbest ceskatelevize.cz/...

To, že s tím někdo roky pracoval a zatím neumřel na rakovinu je totéž, jako říkat, že celý život chodím v potmě ve tmavém oblečení po blbé steaně silnice, nikdy mě nic nepřejelo, tedy je to bezpečné.
Taky výše nepodporuji přehnanou paniku, ale proč zbytečně riskovat, když u práce stačí trochu přemýšlet a potenciálně nebezpečný kontakt jednoduše minimalizovat.

jarnos
hodnocení

0x

Dokument Prima Zoom Největší lži historie Azbestový skandál. "Po téměř sto let bohatla hrstka průmyslníků díky převratným izolačním vlastnostem azbestu. Zaplatily za to však desetitisíce dělníků, kteří zemřeli po vdechování těchto vražedných vláken. Dlouhá léta varovali lékaři, dělníci, výzkumníci, ale marně. Výrobci v naprostém utajení sestavili lobbovací výbor, který varování před azbestem neustále zpochybňoval. Jeho úkolem bylo přimět státní úřady, aby azbest nezakázaly. Azbest však zabíjí ještě dnes. Ve Francii jsou to ročně tři tisíce lidí a obětí je v této zemi registrováno už 100 tisíc. Jak to mohlo dojít tak daleko? Takzvaný kouzelný minerál prožíval zlatý věk. Hrstce firem umožnil vytvořit malé impérium, ale v posledních letech se stal časovanou bombou, která se chystala vybuchnout." Jak nakupuju, tak prodávám...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat azbest

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]