Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musí se platit dodavateli záloha?

Od: soles47 odpovědí: 18 změna:

Sleduji Černé ovce, žasnu, že lidé všade a u všeho dávají "zálohu", třeba 200 tisíc? Nač, to přece zhotovitel čehokoliv nemá nárok žádat, až mě holič ostříhá, zaplatím, až mi dodají maringotku pro bydlení - právě sleduji reportáž - teprve zaplatím celou cenu atd. atd.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x

A co v případě, že si u vás dá někdo udělat něco na zakázku, třeba za pouhých 100 000,- a když uděláte práci (třeba i s materiálem) třeba za 50 000,-, řekne...rozmyslel jsem si to, NIC už nechci, nic nezaplatím. Zálohu jste nedostal žádnou, vynaložil práci i finance, a výsledek? I když jste měl smlouvu. Soudy na min.5 let ...u nás... to byste bral?

Takže v některých případech je záloha běžná, při dobře napsané smlouvě...

doplněno 06.05.24 19:09:

Doplním...řešili jsme párkrát dodávku elektro zařízení pro podnik v částce okolo 10 milionů Kč a více... sám zákazník navrhoval ve smlouvě platbu předem (zálohovou fakturu) ve výši 40% z celkové částky...a postupně další průběžná fakturace podle provedených prací, s 10% zástavou do ostranění případných revizních závad. Sice požadoval pojištění dodávající firmy v minimální výši 3 miliony a další věci, běžné ve smlouvách...takže i tak, vlastní zkušenost. Ne vždy se platí celá část až po dokončení díla...

hodnocení

8x
Zálohu dávat nemusíš, máme přeci demokracii. Ale bez zálohy ti z téhož důvodu nikdo nemusí nic udělat. Řešení je na tobě.

aaa
hodnocení

6x

Kde to žiješ? Tak si ty černý ovce sleduj dál. Jdi si vyzkoušet, jak to funguje s tím tvým názorem a pak něco říkej a piš. Materiál zaplatíš ze svýho a pak Ti se dozvíš, že to někdo již nechce, že si to máš odvést . To proděláš i kalhoty i se spoďárama. Přeji ti krásný podnikání .

hodnocení

1x

Obraťte si role, Vy jako zhotovitel provedete dílo, předáte ho a zákazník sdělí, že teď nemá peníze, že až zítra, ale já to chtěl přeci takto a Vy to děláte takto.atd.

Proto se platí zálohy, stejně jako když jdete do šicí firmy, aby Vám vyměnila zip u bundy.

pavlik

To je pane Milane pouze jeden důvod a část reality. U mnoha řemeslníků a firmiček je to prostě tak, že bez záloh nemají na materiál na zakázku. Proto jsou pak průšvihy, když se z nich mají dostat nějaké peníze, z nějakého důvodu, protože všechno ze záloh již utratili za materiál a "za sebe". Dost se pozná podle výše zálohy, kterou chtějí. Bohužel mnoho lidí necítí, že to "smrdí" hned na začátku průšvihem.

pavlik - nelze bezhlavě zadávat zakázku komukoli. Je potřeba shánět recenze.

Pavliku, kolik byste si přál sdělit důvodů. Zkusím další. Zákazník si objedná ve stavebninách něco speciálního, co normálně nevedou, na míru něco vyrobeného, tak tam je to přeci jasné, že to musí zaplatit dopředu. Co byste s tím dělal, když si to zákazník neveme?

Zrovna nedávno u zubaře, taková drobná záloha.
Asi by jste nechtěl nosit cizí protézu *smich*
krtek6

u věcí na zákazku jsou trochu jiné podmínky...ale u standaradního sortimetnu prací a materiálu ne...vše ošetřovat smlouvo

I u drobných zakázek beru zálohy. Tedy, zákazník si objedná natření plotu. Já vyberu zálohu 3000 Kč, za to nakoupím barvu, štětce,brusný materiál a zbytek doplatí po provedení zakázky. Takže standardní práce = standardní záloha jako pojistka,aby si to zákazník nerozmyslel.

hodnocení

1x

Ono je to vše věc domluvy. Zrovna tak jak může být lump řemeslník či firma, tak může být i zákazník... A v obou případech to není vůbec neobvyklé. Proto u větších zakázek zpravidla/ obvykle se platí záloha a práce se třeba proplácejí i průběžně. Někdy třeba i v malém. Chci něco koupit, tak chce firma složit zálohu... Protože vše není vratné a některé nestandardní součástky či díly by jim pak ležely třeba na prodejně...

Proč tedy platíme mnoho let dopředu zálohy na F35 do USA? Abychom měli jistotu že je budeme mít ne?

Firma v USA určitě má peníze na výrobu.

krtek6
hodnocení

0x

to jsou takoví ti amatéři co zkouší...platba vždy až po práci nebo hotovém bezvadném díle..

jen
Takže si necháš udělat kuchyň na míru a platíš až po dokončení? Tak určitě

Rodiče mají truhlárnu, dělají převážně vestavěné skříně. Bez minimálně 50% zálohy nikdo nehne ani prstem.Až u ověřeného zákazníka, kterého znají a dělalo se u něj 2-3x, tak tam se dá uvažovat o práci bez zálohy.

hodnocení

0x

dělal jsem, zákazníkovy kotelnu, jediné na co jsem vzal zálohu byl kotel a zbytek jsem z něj nedostal dřív jak za rok a půl. To by se vám líbilo jak kdyby jste byl na mém místě?

ppp

Asi z vaší strany nebylo něco v pořádku.

Protože v jiném případě, když děláte někomu kotelnu, tak ten někdo asi vlastní nemovitost, takže můžete ihned dlužnou částku vymáhat návrhem na platební rozkaz. K tomu vám běží úrok z prodlení, který je poměrně vysoký a také vám tento movitý dlužník zaplatí vašeho advokáta, takže nemusíte vůbec nic řešit, a každý advokát potomhle bezpracným Vejdělka rád skočí...

Takže, přiznejte barvu, co jste udělali špatně, mimo toho, že jste si nevybrali zálohu?

To neplacení je celkem obvyklé. Setkal jsem se s tím, že navenek bohatí lidé v luxusním domě se dvěma vozidly BMW kde z nich bylo jedno Cabrio si nechali něco dělat a pak se z nich cca dvacet tisíc tahalo asi natřikrát a nebyla chyba v práci... Prostě zápasili finančně.

nevím jakou barvu máte na mysli snad jsem napsal že se to tahalo rok a půl než se z nich peníze dostali byla to subdodávka pro s.r.o. takže ani ta nemovitost nebyla jejich. špatně z mé strany bylo to že jsem si nezjistil dříve že jde o notorické neplatiče a nevzal si zálohu daleko vyšší

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]