Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokládka dlažby základ

Od: lojza odpovědí: 8 změna:

Zdravím chtěl bych se zeptat, a to ohledně materialu svépomoci se budu pokoušet o zahradní dlažbu, všude vidim co dát na základ

šterk frakce 32-63 20cm

šterk frakce 16-32 10cm

šterk frakce 4-8 2cm

Nejbližší prodejce materialu má v nabídce jen Lomový kámen mužu ho použít? je nějaký rozdil mezi lomovým kamenem a šterkem?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

2x

Podle mě štěrk a lomový kámen může být totéž. Obecně bych si pod lomovým kamenem představil velké kusy kamene, než se běžně označují jako štěrk. Lomový kámen také může znamenat, že jde o štěrk, u kterého mají jednotlivé kusy ostré hrany. Štěrkem může být taky kačírek (oblé valounky), ale ten je pro vaše užití podle mě naprosto nevhodný. V každém případě bych sledoval velikost kusů, tedy tu frakci a aby to byl ten lomový kámen, nikoliv kačírek.

hodnocení

2x

32 cm podloží, to je pro těžká vozidla, nikoliv pro sezení s práteli.

Lomový kámen je z lomu. Kde se těží štěrk? V lomu.

hodnocení

2x

Lomový kámen má velkou frakci, kdežto štěrk je menší.Lomový kámen jedině dospod při stavbě dálnice.*smich* Jinak objednejte dvě frakce, dospod 16-32, pak kačírek 4-8, do toho už kladete dlažbu. To je pro pochůzí variantu. Pokud má přes to jezdit osobní automobil, je třeba ještě přidat třetí frakci 32-63

vili
hodnocení

1x
Pokládka dlažby má nějaká pravidla. Existuje více druhů dlažby. Některé jsou na chůzi a lehkou zátěž, některé snesou opravdu silný provoz. Navíc existuje i více druhů půd, kam se dlažba instaluje. Podle toho se volí i druh podkladu od prostého položení na zem po komplikovaný podklad.
Jestli po dlažbě budete jen chodit, stačí obvykle jen zabezpečení nějaké základní vrstvy kvůli únosnosti a zabezpečení proti pohybu při zvedání mrazem, tedy nejlépe, aby bylo zajištěno odvádění vody. Používá se lomový kámen o několika frakcích a tedy i cenách, protože je obvykle snaha ušetřit.
Proč to všechno píšu. Já jsem na jílu, takže na pojezdové plochy máme podklad až 60 cm. Na zahradě máme ale kameny jen volně ložené do hlíny. Frakcí kamene a jeho vrstvení jsem neřešil, protože jsem sehnal kámen za jednotnou cenu. Navíc jsem se nebál použít směs s prachem, protože u nás to stejně nikam nemůže odtéct, takže je naopak nežádoucí dělat vrstvy s většími mezerami, kde se může držet voda.
U vás to bude také záležet na těchto faktorech. Pokud na tom bude jezdit maximálně kolečko, možná by stačilo třeba i jen 20 cm. Frakce kamene pak podle toho, co seženete. Klade se tak, aby drobnější kousky neměly moc šance propadnout do mezer nižší vrstvy, v tom případě by se musela dát právě mezivrstva o příslušné velikosti.
Samozřejmě to chce pořádně uhutnit terén a pak každou vrstvu mimo té nejvrchnější ložné po max 15 cm.

hodnocení

0x

A bude to pojezdová nebo jen pochozí dlažba? Když bude "zahradní"...jak píšete...a více

lojza
hodnocení

občasné venkovní posezeni s přáteli

uvažoval sem že bych tam položil toto obi.cz/...

OK. Pak použijte jako podsyp středně hrubou a jemnou frakci štěrku(kačírku). Pokud to chcete mít i po 10 letech rovné, doporučuji hutnit žábou, pěchem , dusadlem a pod. Zapůjčíte v půjčovně stavební mechanizace nebo třeba u Hornbachu a jiných stavebninách bývá firma Boels, Obi , Bauhaus by také mohli mít něco. Firma DEK určitě a i jiní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]